SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[Lista] Zdrowe Znaleziska w "Gotowcach" - Dodaj Swoje Odkrycie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 19607

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586


( IRENKI ) Ciastka Owsiane z Żurawiną ( 150g )

Skład: płatki owsiane ( 52,9% ) ; cukier trzcinowy ; jaja ; olej rzepakowy ; żurawina suszona ( 7,9% ) ( żurawina ; cukier ; olej słonecznikowy ) ; sól.
Uwaga: Widziałem warianty składu z inuliną, co jest zabronione w przypadku osób z dysbiozą jelitową (na diecie FODMAPs).
Wartości Odżywcze RDI (w 100g): witamina E = 33% ; witamina B1 = 23% ; Magnez = 19% ; Cynk = 19% ; Mangan = 110%.
Sklep: Delikatesy Centrum ( u mnie w okolicy )
Cena: 6,79zł

[ ] Dużo minerałów (jak na słodycze)
[ ] Brak tłuszczy utwardzanych
[ ] Brak fruktozy
[ ] Brak mleka
[ ] Niska zawartość FODMAPs (skład bez inuliny)
[ ] Olej słonecznikowy
[ ] Cena

Subiektywna Ocena: 3/5 (4/5 w kategorii słodycze)
Smak owsiany, czyli odrobinę posmak kredy, ale żurawina urozmaica doznania. Nie widzę zbędnych wypełniaczy czy konserwantów. Olej słonecznikowy na minus. Brak mleka, fruktozy oraz innych cukrów fermentujących (chyba, że to wersja z inuliną), a więc produkt bezpieczny dla osób z nietolerancjami/alergiami.



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-07 23:13:33
2

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
BTW
Dzisiaj w Biedronce była promocja na sok pomidorowy (skład bodajże 98% soku pomidorowego i niecałe 2% soli). Przy zakupie 2 kartonów po 1L płacimy 1,49zł za jeden karton 1L. Wziąłem 4 sztuki, może wezmę więcej, bo data ważności bodajże jeszcze przynajmniej pół roku :) A świetnie się sprawdza jako nawodnienie/izotonik, dużo elektrolitów, likopen.
3

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6301 Napisanych postów 76187 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755773
Jakiej firmy? Z tego co kojarzę, w Biedronce mają dobry jakościowo ze świeżych pomidorów, ale w buteleczce i rzadko kiedy jest. Ten dostępny w 1l kartonie jest dość tradycyjny z zagęszczonego soku pomidorowego.

https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_odżywianie/Jaki_sok_pomidorowy_jest_najlepszy_-a834.html

Vital Fresh bywa czasami po ok. 1,5zł.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Firma Rivia. Tak, z zagęszczonego soku, ale mnie to nie przeszkadza szczególnie. Pasteryzowany. W tym przypadku pasteryzacja zwiększa jeszcze bardziej przyswajalność likopenu - bo jak wiemy pomidory gotowane są zdrowsze od surowych :)
Vital Fresh ok, szczególnie dobry jest sok marchewkowy - smakowo i skład, ale po pierwsze cena - tyle płacimy za 250ml, czyli mnożąc przez 4 wychodzi 6zł za litr... Dalej moim zdaniem warto dopłacić za tak dobrej jakości sok, ale nie w każdym przypadku. Druga sprawa, to zwróć uwagę, że te wszystkie soki są w przezroczystych, szklanych butelkach. Szklane - to w sumie bardzo dobrze, jednak przezroczyste to już nie bardzo. Większość witamin i substancji aktywnych jest wrażliwych na promieniowanie UV-B (składową światła słonecznego), przez co paradoksalnie straty witamin mogą być nawet wyższe niż w przypadku soków pasteryzowanych w kartonie...

Z drugiej strony, można by się odrobinę przyczepić do tego, że kartony w takich tanich sokach powlekane są od wewnątrz powłokami, które mogą wydzielać różny syf w kontakcie z kwasowym pH soków owocowych (a praktycznie każdy sok owocowy ma kwaśne pH), i tutaj sok pomidorowy również posiada bardzo niskie pH. Jeśli takie powłoki zawierają aluminium w składzie, to trochę niefajnie się robi.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-11-08 16:06:54

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6301 Napisanych postów 76187 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755773
W smaku jednak nie ma porównania. Wrażliwość witamin na obróbkę np. pasteryzację jest jednak większa, niż na światło.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
domer
W smaku jednak nie ma porównania. Wrażliwość witamin na obróbkę np. pasteryzację jest jednak większa, niż na światło.


Niekoniecznie, pasteryzacja co prawda odbywa się w wysokiej temperaturze, jednak jest krótkotrwała (kilka sekund?). Większość witamin jest dość odporna na wyższe temperatury, nawet witamina C uznawana za wrażliwą na temperaturę rozpada się dopiero w temperaturze ~180 stopni (i to nie jest rozpad natychmiastowy). Temperatura oczywiście przyspiesza degradację witamin, jednak w wielu przypadkach są to wyolbrzymione kwestie, a utraty często są w granicach 10% lub mniej. Dla przykładu, inne witaminy jak D praktycznie w ogóle nie reagują na degradację termiczną poniżej 200 stopni.
Światło UV-B jest zdecydowanie większym wrogiem większości witamin - prawie każda witamina jest na nie dość mocno wrażliwa. Podobnie dużo większą rolę odgrywa tutaj pH środowiska niż temperatura. Dla przykładu, straty witaminy A w gotowanej marchewce są prawie żadne (w granicach 1%), natomiast w gotowanych pomidorach bardzo duże ze względu na to, że witamina A jest bardzo wrażliwa na kwaśne pH, a wyższa temperatura jedynie przyspiesza reakcję witaminy A ze środowiskiem kwaśnym (bo generalnie temperatura przyspiesza reakcje chemiczne). I sam fakt obróbki termicznej nie ma tutaj bezpośrednio większego znaczenia - jedynie pośredniczy w reakcji witaminy A z kwasem.
Niestety, pomidory z natury mają kwaśne pH, a więc tracą bardzo dużo witaminy A na skutek obróbki. Natomiast, z drugiej strony kwaśne pH sprzyja "żywotności" witaminy C... Także nie można mieć wszystkiego :D
Kolejnym aspektem mającym o wiele większy wpływ na witaminy jest dostęp tlenu... Soki są hermetycznie zamknięte, więc tutaj nie ma problemu. Jednak znów, jest to czynnik wywierający o wiele istotniejszy wpływ na degradację niż temperatura.

[ Disclaimer ] Fakty te mają potwierdzenie w wielu badaniach praktycznych, gdzie mierzono zawartość witamin wystawianych na różne, ww czynniki. Także proszę o wstrzymanie się z hejtowaniem, i sugerowaniem że "goofno wiesz, tylko teoretyzujesz" :D Zresztą, informacje, które podaję zwykle mają praktyczne zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu np. często farmaceutycznego (tylko zaraz mnie tutaj nie przerzucajcie się na krucjato-argumenty w stylu "Big Pharma" :D ).

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6301 Napisanych postów 76187 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755773
Troszkę dłużej niż kilka sekund. Tak krótko trwa sterylizacja. Chociaż kilka to pojęcie względne.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Ano tak, miałem na myśli sterylizację UHT. Niemniej w przypadku pomidorów/soku pomidorowego są plusy i minusy długiej obróbki - na pewno traci przez to dużo witaminy A, ale likopen staje się lepiej przyswajalny. Powoduje to też pewnie niszczenie aktywności enzymatycznej, więc pod tym względem te "świeże" soki są lepsze.

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 134 Wiek 6 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 7846


═( Vitanella )= Corn Flakes / Płatki Kukurydziane [ 500g ]

Skład: 94% łamane ziarno kukurydzycukier • sól • (*) emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowychwitamina Etiamina (witamina B1)ryboflawina (witamina B2)niacyna (witamina B3)witamina B6kwas foliowy (witamina B9)witamina B12kwas pantotenowy (witamina B5)żelazo
Sklep: Biedronka
Cena: 2,65zł

Porcja 30g zawiera:
Węglowodany: 24,7g ═ Białko: 2,6g ═ Tłuszcz: 0,6g ═ Błonnik: 0,7g
► Witamina E ( 30% RDI )
► Witamina B1 < tiamina > ( 30% RDI )
► Witamina B2 < ryboflawina > ( 30% RDI )
► Witamina B3 < niacyna > ( 30% RDI )
► Witamina B6 < pirydoksyna > ( 30% RDI )
► Witamina B9 < kwas foliowy> ( 30% RDI )
► Witamina B12 < kobalamina > ( 30% RDI )
► Witamina B5 < kwas pantotenowy > ( 30% RDI )
► Żelazo ( 15% RDI )
► Sól ( 30% RDI )

[ ] Fortyfikowane witaminami z grupy B ( witamina B12 ! )
[ ] Fortyfikowane żelazem
[ ] low FODMAP ( nie powoduje gazów, wzdęć, biegunek u osób podatnych - bezpieczny dla osób z IBS/SIBO )
[ ] Brak dodanej fruktozy
[ ] Brak tłuszczy roślinnych utwardzanych / trans
[ ] "Czysty" skład - bez niepotrzebnych słodzików, wzmacniaczy smaku i zapachu, wypełniaczy

(*) (E471) Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
Związki syntetyczne. Wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, również zwierzęcego.
Powstają w organizmie, ponieważ są produktami pośrednimi w procesie trawienia tłuszczów. 1,2-diglicerydy i 2-monoglicerydy są wchłaniane w jelitach, ponownie przekształcane do triglicerydów i w postaci chylomikronów transportowane razem z krwią do wątroby, narządów, tkanki tłuszczowej. W mieszaninie mono- i diglicerydów stosowanych jako dodatki do żywności mogą występować różne kombinacje tych związków, które niekoniecznie będą wchłaniane i metabolizowane na tej samej drodze, co związki naturalnie występujące w żywności.

Subiektywna ocena: 5/5
Fortyfikowane płatki kukurydziane bez zbędnych, szkodliwych dodatków obecnych w wielu tego typu produktach (no może bez dodatku tego cukru też by się obyło, ale nie jest to naprawdę jakiś mega problem). Bezpieczne dla większości osób z problemami jelitowymi, zaburzeniami flory bakteryjnej, w chorobach takich jak IBS czy SIBO. Dostarczają całkiem sporej dawki witamin z grupy B (w tym witaminy B12, normalnie nieobecnej w źródłach roślinnych), stąd jest to bardzo dobra opcja na śniadanie, bo witaminy z grupy B biorą udział w przemianach energetycznych, co pozwoli rozpocząć dzień z energią. Witamina E też jest bardzo fajnym bonusem, ponieważ często jest jej mało w diecie. Jako że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, to pasowałoby je spożywać w obecności jakiegoś tłuszczu, jednak osoby z problemami trawiennymi powinny uważać w tym wypadku na mleko, a jeśli już to wybierać te oznaczone jako bezlaktozowe, by zmniejszyć jak najbardziej potencjalne efekty uboczne (obecnie mleka bezlaktozowe są już powszechnie dostępne w większości sklepów).

♫♪ Hi, My name is... ♫♪ https://youtu.be/sNPnbI1arSE
Rozpoczęcie Intermittent Fasting: 28.03.2018

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Całkiem spoko produkt.


Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-03-20 13:08:02
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy mam jutro zjeść mniej zeby w skali tygodnia sie zgadzalo?

Następny temat

Redukcja tkanki tłuszczowej - brak efektów

forma lato