Witaminy i składniki mineralne
Prawidłowe odżywianie, zdrowa dieta bogata w odpowiednie witaminy i składniki mineralne to nielada problem dla większości ludzi. Pamiętajmy, że im więcej ćwiczysz, tym więcej składników odżywczych organizm potrzebuje, aby sprostać stawianym mu wymaganiom. Ponadto kobiety mają specjalne potrzeby odżywcze, szczególne zapotrzebowanie na wapń, żelazo i witaminy z grupy B. Do regeneracji po treningu potrzeba przeciwutleniaczy - witaminy C i E, które zwalczają zmęczenie związane z wysiłkiem fizycznym.
Jednym z najzdrowszych warzyw, zawierających najwięcej składników mineralnych oraz witamin jest szpinak (zawiera rekordową ilość żelaza - ponad 2,4 mg na 100g, więcej magnezu niż czekolada i bardzo dużą ilość witaminy C - 48,8 mg na 100g).
Co znajdziemy w szpinaku?
- witamina A Powoduje wzrost kości, dba o zęby, wzmacnia układ odpornościowy, konieczna dla skóry i włosów,
- witamina B Budują czerwone krwinki, odpowiada za metabolizm organizmu i system nerwowy, zapobiega chorobom serca,
- witamina C Chroni przed przeziębieniami, wzmacnia skórę i zęby, wspomaga pracę wątroby,
- witamina E Chroni płuca przed zanieczyszczeniem powietrza, hamuje rozwój rak, uważana za eliksir młodości,
- żelazo Niezbędne do budowania czerwonych krwinek, bardzo ważne dla kobiet, zwłaszcza dla kobiet w ciąży,
- magnez wpływa na rozwój mięśni, wytwarzanie energii i funkcje nerwowe, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca,
- kwas foliowy Reguluje procesy metaboliczne w organizmie, bierze udział w procesie podziału komórek, współuczestniczy w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek, szczególnie ważny dla kobiet,
Antyoksydanty i wolne rodniki w organizmie
Sekret nieustającej młodości może być ukryty nie tylko w pigułce, ale także w warzywach! Szpinak zawiera w sobie czynniki zwane antyoksydantami (przeciwutleniaczami), które mogą być potężną bronią w walce ze skutkami starzenia. W procesie zużywania tlenu przez organizm powstają tak zwane wolne rodniki, czyli cząsteczki tlenu z brakującymi elektronami. Wolne rodniki "kradną" elektrony od zdrowych komórek, powodując ich uszkodzenie. Uważa się, iż gromadzenie takich uszkodzeń prowadzi do starzenia się i rozwoju różnych chorób. Wszystko, począwszy od nowotworów, nowotworów skończywszy na zmarszczkach przypisywane jest działaniu wolnych rodników. Antyoksydanty są to związki organiczne, których działanie polega na unieszkodliwianiu wolnych rodników, a tym samym - na ochronie komórek przed zniszczeniem. Trzy najlepiej znane antyoksydanty to witamina E, witamina C oraz beta karoten. Wszystkie trzy zawiera w znacznych ilościach szpinak!
Jak jeść szpinak?
Niestety większości ludzi szpinak kojarzy się z koszmarną szkolną lub przedszkolną stołówką i nieapetyczną zieloną papką. Wbrew pozorom szpinak może być pyszny! Można go bardzo szybko i łatwo przygotować do spożycia (na patelni lub też w mikrofalówce). Przyrządzanie: szpinak przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, makaron ugotować w osolonej wodzie, ser utrzeć na tarce, w naczyniu żaroodpornym (delikatnie wysmarowanym tłuszczem) ułożyć warstwami: ser, szpinak, makaron, ser, szpinak….., zapiec w gorącym piekarniku w temp. 200°C około 20 - 30 minut
Lazania ze szpinakiem
Pół opakowania lazanii (gotowych płatów włoskiego makaronowego ciasta, które można kupić w wielu sklepach spożywczych)
500 g szpinaku , 50 g parmezanu,
Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Przygotowanie: płaty ciasta włożyć na 4-5 minut do wrzącej wody by nieco zmiękły, szpinak przygotować wg przepisu na opakowaniu, w naczyniu żaroodpornym (delikatnie wysmarowanym tłuszczem) płaty ciasta przekładać warstwami szpinaku, polewać sosem beszamelowym i posypywać parmezanem, na wiesz położyć ciasto, polać sosem beszamelowym i posypać serem, zapiec w gorącym piekarniku w temp. 200°C około 30 minut.
Takiego samego przepisu można użyć do naleśnikowej zapiekanki, lub też po prostu podawać naleśniki ze szpinakiem.
Ciekawostki
Szpinak... To jednoroczne lub dwuletnie warzywo liściowe z rodziny komosowatych, jadalne są tylko jego liście. Do Europy został przywieziony w średniowieczu przez arabów. Jest łatwo przyswajalny i mogą go jeść zdrowi, młodzi, dzieci, grubaski (ok. 20 kcal w 100 g) i osoby starsze oraz prowadzące siedzący tryb życia.
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak