SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

D3 i omega

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 7558

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 33086 Napisanych postów 23176 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278077
Uzupełniam zapasy i planuje zakup OSTROVIT OMEGA 3 i stad pytanie czy warto to brac bo jest stosunkowo tanie
90 porcji na 90 dni za 19 zł

OLEJ RYBI ---- 1000MG
EPA----180MG
DHA----120MG
Wit E ( DL-ALFA-tokoferol) 1.1 IU
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12041 Napisanych postów 160432 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234391
300mg epa+dha to ilosc przecietna dla 1 kapsa o3, wiec moze byc
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
pawel.tarka28
Ja sam biorę omega 3 ale po raz ostatni. O3 z suplementow powoduje bardzo złośliwe odmiany nowotworów wiec zdecydowanie lepiej zjeść 2 razy w tyg śledzia lub makrele co do d3 dużo osób chwali sam się zastanawiam


Przepraszam, ale pisze pan straszne bzdury. W jaki sposób O3 z suplementów powodują nowotwory a z pożywienia nie?
Po pierwsze problem nie leży w formie (suplementach), tylko w jakości suplementów. Utlenione kwasy omega 3 działają przeciwnie do kwasów świeżych tzn. wywołują m.in. przewlekłe stany zapalne. Aby rozwinął się rak wymagany jest wcześniej przewlekły stan zapalny i w taki sposób rzeczywiście kiepskiej jakości suplementy omega 3 mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów... ale wystarczy wybierać suplement wg ściśle określonych kryteriów i nie ma problemu. Zawsze można poprosić producenta o przesłanie aktualnych testów TOTOX.... po za tym są strony "trzecie" (niezależne), które zajmują się weryfikacją jakości omega 3 w suplementach jak przede wszystkim IFOS (bardzo rygorystyczne kryteria) oraz GOED (trochę mniej rygorystyczne kryteria, ale producenci zrzeszeni z GOED deklarują przestrzegania pewnym powszechnie przyjętych - choć nie ujętych prawnie - zasad produkcji suplementów omega 3).
Proszę bardzo, możemy sprawdzić jakość supli tutaj (jeśli są na liście to znaczy, że ok): http://www.nutrasource.ca/ifos/product-reports/default.aspx
http://www.goedomega3.com/
IFOS jest sporo lepszym wyznacznikiem niż lista GOED.
Druga sprawa, aby zapobiec utlenianiu się omega 3 edogennie (wewnętrznie), należy zadbać o odpowiednią osłonę przeciwutleniającą. Najlepiej zwiększyć podaż witaminy C lub witaminy E. Dobry producent dodaje do swojego suplementu przeciwutleniacz (zwykle witaminę E, ale patrzmy by była to naturalna forma zaczynająca się od przedrostka d-, NIE dl-).
Nie ma czegoś takiego jak standardowa zalecana dawka przeciwutleniacza, ale z moim obserwacji i analiz wynika, że na 1g tłuszczów w preparacie powinno być minimum 1mg naturalnej wit. E (ale wtedy preparat może szybko jełczeć), ilością wystarczającą jest 3-5mg wit. E, ilością preferowaną 5-8mg wit. E, a ilością optymalną 8-10mg (wtedy nie trzeba w zasadzie dostarczać dodatkowej osłony z odrębnej suplementacji).
Jest wiele kryteriów, ale ograniczę się do ww, bo to się nadaje na dłuższy artykuł - np. kwestia zanieczyszczeń rtęcia, pcb i dioksynami. Innymi słowy - kiepski preparat omega 3, tak, może zaszkodzić zamiast pomóc. Dlatego lepiej korzystać z siemienia lnianego bądź też BEZPIECZNYCH ryb.
Co do makreli... to zastanowiłbym się nad jej bezpiecznością. Po pierwsze makrela królewska (hiszpańska), ale też bałtycka jest bardzo mocno zanieczyszczona rtęcia i pcb... Mimo wysokiej zawartości omega 3, nie polecam. W ogóle makrela to drapieżnik-oportunista, więc zeżre wszystko co napotka. Co do tuńczyka - jedna z najbardziej zanieczyszczonych rtęcią ryb. Nie polecam. Co do ryb wędzony - obróbka termiczna powoduje oksydację omega 3 - nie polecam... Poza tym w wyniku wędzenia powstaje wiele nieprzyjemnych substancji jak WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które co gorsza rozpuszczają się w tłuszczach, a więc w wędzona ryba typu makrela (bo jest bardzo tłusta) to najgorsze co w tym wypadku można sobie zafundować. Dobra, tematu nie ciągnę dalej, bo jest zbyt obszerny na krótki post. Istotne, że chciałem sprostować kilka mitów.

ps. Tak naprawdę nie wykazano w testach klinicznych toksyczności omega 3 nawet w mega dawkach tzn. 5g dziennie. Więc "przedawkowanie" omega 3 to kolejny mit. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że mega dawki (powyżej 3g dziennie) mogą prowadzić do nadmiernego rozrzedzenia krwi (bo omega 3 działa rozrzedzająca na krew) i w niektórych przypadkach nie jest to zalecane np. choroby wątroby, czy branie leków na krzepliwość krwi.

Kupowanie taniego suplementu omega 3 to jak strzelanie sobie w kolano. Tutaj nie ma tanich wyborów. Tutaj nie da się oszczędzić na jakości. Albo producent kupuje tani olej omega 3 z Chin i sprzedaje tanio, albo kupuje certyfikowany olej od certyfikowanych dostawców i płaci premium. Albo kupujemy porządny suplement omega 3 (w sumie niektóre nie są nawet drogie, trzeba tylko umieć zweryfikować produkt i producenta), albo lepiej w ogóle nie kupować i bazować na siemieniu lnianym, orzechach włoskich, ziarnach konopnych, nasionach chia, łososiu, śledziu, szportach, sardynkach.
btw. swego czasu robiąc sobie listę zweryfikowanych suplementów omega 3 wysyłałem zapytania prawie do wszystkich polskich producentów omega 3 z listą pytań weryfikujących m.in. z prośbą o przesłanie wyników testów TOTOX. Wynik? Praktycznie ani jednej odpowiedzi. To dla mnie aż nadto wymowne.

Co do dziennych dawek: efekty stosowania widać już przy 250mg EPA/DHA dziennie (co zresztą jest minimalnym dziennym zaleceniem), efekty terapeutyczne od około 1g (czyli np. protekcyjne względem układu sercowo-naczyniowego i mózgu, oraz oczu). Przewagę EPA warto brać przy chorobach przewlekłych o podłożu zapalnym, gdyż EPA naturalnie działa przeciwzapalnie, również jest bardzo skuteczna przy problemach z nastrojem, depresją, problemach natury psychicznej. DHA w zasadzie nie trzeba przesadzać, bo największe zapotrzebowanie jest w trakcie ciąży, u dzieci do 5 roku życia i u osób starszych (przeciwdziała chorobom o podłożu upośledzenia funkcji kognitywnych - skutkom demencji i innych). Zresztą organizm w razie potrzeby potrafi syntetyzować DHA z EPA.

Co do suplementacji D3 + K2 MK7 - tak, polecam. Można od razu brać w zestawie z wapniem i magnezem (proporcje 2:1 na korzyść wapnia). Dzienna dawka D3 2000-3000 IU. Można brać w formie kapsułek olejowych (lepiej się wchłania z tłuszczem), polecam te w oliwie z oliwek jeśli jest możliwość (oleje słonecznikowy i z krokosza łatwo jełczeją). Albo po prostu przyjmować z najtłustszym posiłkiem w ciągu dnia.


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-23 18:12:35
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
monkey22
Uzupełniam zapasy i planuje zakup OSTROVIT OMEGA 3 i stad pytanie czy warto to brac bo jest stosunkowo tanie
90 porcji na 90 dni za 19 zł

OLEJ RYBI ---- 1000MG
EPA----180MG
DHA----120MG
Wit E ( DL-ALFA-tokoferol) 1.1 IU


Standard 18/12 wskazuje na to, ze olej na 90% nie był poddawany żadnej filtracji. 18/12 (180mg EPA, 120mg DHA) to naturalne stężenie występujące w tłuszczu wielu ryb. A więc został jedynie wyekstrahowany. Jeśli olej jest filtrowany to zwykle jest w postaci estrów etylowych (bo w celu filtracji należy przekształcić go z formy trójglicerydów do estrów etylowych), ma też zwykle wyższe stężenie kwasów omega 3 w 1g tłuszczów, bo kiedy olej się filtruje to zwykle również zwiększa się jego stężenie. Czyli olej, który ma wyższe stężenie niż 30% omega 3 jest zwykle filtrowany (choć nie jest to bezwzględna zasada, ale logika na to wskazuje). Dalej... estry etylowe są mniej stabilne niż trójglicerydy (dlatego taki olej zwykle ma krótszą datę przydatności) i odrobinę gorzej się wchłaniają (bo wątroba musi takie omega 3 przywrócić do formy trójglicerydów). Najlepszą forma omega 3 w suplementach są re-estryfikwoane trójglicerydy. Jednak to dość kosztowna metoda i takie suplementy są zwykle drogie. Polega to na tym, że trójglicerydy z oleju są przekształcane do form estrów etylowych, oczyszczane, zwykle zwiększa się ich stężenie w produkcie, a potem znów re-estryfikuje do "naturalniejszej" formy trójglicerydów.
Jak widzimy na ww specyfikacji, witamina E jest w formie syntetycznej (DL-ALFA-tokoferol) + tylko jeden tokoferol.
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 33086 Napisanych postów 23176 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278077
Arthass
pawel.tarka28
Ja sam biorę omega 3 ale po raz ostatni. O3 z suplementow powoduje bardzo złośliwe odmiany nowotworów wiec zdecydowanie lepiej zjeść 2 razy w tyg śledzia lub makrele co do d3 dużo osób chwali sam się zastanawiam


Przepraszam, ale pisze pan straszne bzdury. W jaki sposób O3 z suplementów powodują nowotwory a z pożywienia nie?
Po pierwsze problem nie leży w formie (suplementach), tylko w jakości suplementów. Utlenione kwasy omega 3 działają przeciwnie do kwasów świeżych tzn. wywołują m.in. przewlekłe stany zapalne. Aby rozwinął się rak wymagany jest wcześniej przewlekły stan zapalny i w taki sposób rzeczywiście kiepskiej jakości suplementy omega 3 mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów... ale wystarczy wybierać suplement wg ściśle określonych kryteriów i nie ma problemu. Zawsze można poprosić producenta o przesłanie aktualnych testów TOTOX.... po za tym są strony "trzecie" (niezależne), które zajmują się weryfikacją jakości omega 3 w suplementach jak przede wszystkim IFOS (bardzo rygorystyczne kryteria) oraz GOED (trochę mniej rygorystyczne kryteria, ale producenci zrzeszeni z GOED deklarują przestrzegania pewnym powszechnie przyjętych - choć nie ujętych prawnie - zasad produkcji suplementów omega 3).
Proszę bardzo, możemy sprawdzić jakość supli tutaj (jeśli są na liście to znaczy, że ok): http://www.nutrasource.ca/ifos/product-reports/default.aspx
http://www.goedomega3.com/
IFOS jest sporo lepszym wyznacznikiem niż lista GOED.
Druga sprawa, aby zapobiec utlenianiu się omega 3 edogennie (wewnętrznie), należy zadbać o odpowiednią osłonę przeciwutleniającą. Najlepiej zwiększyć podaż witaminy C lub witaminy E. Dobry producent dodaje do swojego suplementu przeciwutleniacz (zwykle witaminę E, ale patrzmy by była to naturalna forma zaczynająca się od przedrostka d-, NIE dl-).
Nie ma czegoś takiego jak standardowa zalecana dawka przeciwutleniacza, ale z moim obserwacji i analiz wynika, że na 1g tłuszczów w preparacie powinno być minimum 1mg naturalnej wit. E (ale wtedy preparat może szybko jełczeć), ilością wystarczającą jest 3-5mg wit. E, ilością preferowaną 5-8mg wit. E, a ilością optymalną 8-10mg (wtedy nie trzeba w zasadzie dostarczać dodatkowej osłony z odrębnej suplementacji).
Jest wiele kryteriów, ale ograniczę się do ww, bo to się nadaje na dłuższy artykuł - np. kwestia zanieczyszczeń rtęcia, pcb i dioksynami. Innymi słowy - kiepski preparat omega 3, tak, może zaszkodzić zamiast pomóc. Dlatego lepiej korzystać z siemienia lnianego bądź też BEZPIECZNYCH ryb.
Co do makreli... to zastanowiłbym się nad jej bezpiecznością. Po pierwsze makrela królewska (hiszpańska), ale też bałtycka jest bardzo mocno zanieczyszczona rtęcia i pcb... Mimo wysokiej zawartości omega 3, nie polecam. W ogóle makrela to drapieżnik-oportunista, więc zeżre wszystko co napotka. Co do tuńczyka - jedna z najbardziej zanieczyszczonych rtęcią ryb. Nie polecam. Co do ryb wędzony - obróbka termiczna powoduje oksydację omega 3 - nie polecam... Poza tym w wyniku wędzenia powstaje wiele nieprzyjemnych substancji jak WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które co gorsza rozpuszczają się w tłuszczach, a więc w wędzona ryba typu makrela (bo jest bardzo tłusta) to najgorsze co w tym wypadku można sobie zafundować. Dobra, tematu nie ciągnę dalej, bo jest zbyt obszerny na krótki post. Istotne, że chciałem sprostować kilka mitów.

ps. Tak naprawdę nie wykazano w testach klinicznych toksyczności omega 3 nawet w mega dawkach tzn. 5g dziennie. Więc "przedawkowanie" omega 3 to kolejny mit. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że mega dawki (powyżej 3g dziennie) mogą prowadzić do nadmiernego rozrzedzenia krwi (bo omega 3 działa rozrzedzająca na krew) i w niektórych przypadkach nie jest to zalecane np. choroby wątroby, czy branie leków na krzepliwość krwi.

Kupowanie taniego suplementu omega 3 to jak strzelanie sobie w kolano. Tutaj nie ma tanich wyborów. Tutaj nie da się oszczędzić na jakości. Albo producent kupuje tani olej omega 3 z Chin i sprzedaje tanio, albo kupuje certyfikowany olej od certyfikowanych dostawców i płaci premium. Albo kupujemy porządny suplement omega 3 (w sumie niektóre nie są nawet drogie, trzeba tylko umieć zweryfikować produkt i producenta), albo lepiej w ogóle nie kupować i bazować na siemieniu lnianym, orzechach włoskich, ziarnach konopnych, nasionach chia, łososiu, śledziu, szportach, sardynkach.
btw. swego czasu robiąc sobie listę zweryfikowanych suplementów omega 3 wysyłałem zapytania prawie do wszystkich polskich producentów omega 3 z listą pytań weryfikujących m.in. z prośbą o przesłanie wyników testów TOTOX. Wynik? Praktycznie ani jednej odpowiedzi. To dla mnie aż nadto wymowne.

Co do dziennych dawek: efekty stosowania widać już przy 250mg EPA/DHA dziennie (co zresztą jest minimalnym dziennym zaleceniem), efekty terapeutyczne od około 1g (czyli np. protekcyjne względem układu sercowo-naczyniowego i mózgu, oraz oczu). Przewagę EPA warto brać przy chorobach przewlekłych o podłożu zapalnym, gdyż EPA naturalnie działa przeciwzapalnie, również jest bardzo skuteczna przy problemach z nastrojem, depresją, problemach natury psychicznej. DHA w zasadzie nie trzeba przesadzać, bo największe zapotrzebowanie jest w trakcie ciąży, u dzieci do 5 roku życia i u osób starszych (przeciwdziała chorobom o podłożu upośledzenia funkcji kognitywnych - skutkom demencji i innych). Zresztą organizm w razie potrzeby potrafi syntetyzować DHA z EPA.

Co do suplementacji D3 + K2 MK7 - tak, polecam. Można od razu brać w zestawie z wapniem i magnezem (proporcje 2:1 na korzyść wapnia). Dzienna dawka D3 2000-3000 IU. Można brać w formie kapsułek olejowych (lepiej się wchłania z tłuszczem), polecam te w oliwie z oliwek jeśli jest możliwość (oleje słonecznikowy i z krokosza łatwo jełczeją). Albo po prostu przyjmować z najtłustszym posiłkiem w ciągu dnia.



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-23 18:12:35
Więc ten podukt OMEGA 3który własnie dziś zakupiłem może okazać się tym strzałem w kolano i lepiej juz wiecej nie kupowac??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Wysyłałem pod koniec roku zapytania do Ostrovitu o ich suplementy omega 3 m.in.:
- Forma kwasów omega-3 (trójglicerydy, estry etylowe, re-estryfikowane trójglicerydy)
- Źródło oleju, gdzie jest poławiane?
- Czy olej jest filtrowany (np. metodą filtracji molekularnej)?
- Ile witaminy E znajduje się w jednej kapsułce? Czy jest w formie naturalnej (d-tokoferol) czy syntetycznej (dl-tokoferol)?
Jeśli jest to mieszanka tokoferoli to proszę podać ilość każdego związku z rodziny tokoferoli (alfa, beta, gamma, delta).
- Proszę o przesłanie wyników testu TOTOX wykonanego przez niezależne laboratorium.
- Jaką metodą został wyekstrahowany olej znajdujący się w państwa preparacie - na zimno np. ekstrakcja CO2, czy przy pomocy obróbki termicznej?
Proszę o szczegóły.
- Czy używają państwo w swoim produkcie kapsułek dojelitowych (powlekanych)?

Nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Brak przejrzystości sprawia, że ja bym ich suplementom omega 3 nie ufał. Porządny producent nie ma nic do ukrycia. Nawet chwali się parametrami swojego produktu.

IMO prawdopodobnie działają oni na zasadzie dystrybutora jakiegoś oleju omega 3 nieznanego pochodzenia - czyli biorą od jakiegoś hurtownika, który prawdopodobnie kupuje ten olej w Chinach... Takie moje przypuszczenia. Czyli rosyjska ruletka.

Branie supla omega 3 na bazie nieznanego oleju rybiego to po prostu proszenie się o kłopoty w przyszłości :D

ps. Jeśli chodzi o tran to również nie polecam. Przede wszystkim nie słyszałem by tran poddawano filtracji... Po drugie, ma wysoką zawartość wit. A w formie retinolu - łatwo przedawkować i doprowadzić do zatrucia. Wystarczy kilka gramów się "machnąć" w porcji i już może być problem. Po trzecie... zwykle jest to olej z wątroby dorsza... No cóż, dorsz nie jest idealną rybą, to drapieżnik, kumuluje toksyny wodne, raczej bym unikał. Moja polityka względem supli omega 3 jest taka, że lepiej dmuchać na zimne. Wolę kiedy olej jest na bazie sardynek, sadreli, ewentualnie szprotów. To małe ryby, o stosunkowo krótkiej długości życia. No, ale jeśli suplement przeszedł filtrację molekularną + ekstrakcję CO2 to w sumie nie ma to takiego znaczenia (tyle, że w tanich produktach nie ma co liczyć na takie zabiegi).


Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-23 18:23:25

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-23 18:25:40

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-23 18:38:13
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 33086 Napisanych postów 23176 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278077
wziąłem bo jednak ostrovit kojarzy sie z dobrą firmą no i cena też przystępna , nawet by mi do głowy nie przyszło tak zagłębiuać się w temat jak ty to przedstawiłes:) no nic. połykam, a przy nastepnym zakupie poszukam czegos innego.. a masz jakis sprawdzony srodek. jak tak to prosze o nazwy bo linków nie mozna umieszczac .dzieki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 1228 Wiek 30 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 180644
to które omega 3 będzie dobre (warte zakupu) i dostępne w polsce?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586
Czy coś dzieje się z serwisem? Wyrzuca mi błąd, kiedy chce edytować/dodać post...

Kończąc na temat produktu Ostrovitu :D

1.1 IU witaminy dl-alfa-tokoferol to ekwiwalent ok. 0.99 syntetycznej witaminy E - zdecydowanie za mało... powinno być przynajmniej 1g naturalnej witaminy E (na biedę może być jeden naturalny tokoferol). To jest istotne, nie tylko ze względu na endogenną osłonę przeciwutleniająca, ale też ze względu na zabezpieczenie samego oleju w produkcie przed naturalną degradacją oleju na skutek przechowywania...

Dobra, które suplementy w Polsce? Trudne pytanie. Wiele suplementów potencjalnie wygląda na przyzwoite, ale bez konkretów na papierze nie mogę niczego z ręką na sercu polecić. Mogę jedynie domniemywać pewne rzeczy na podstawie analizy składu produktów. Niestety, wiele istotnych aspektów po prostu producenci nie podają, gdyż nie jest to prawnym wymogiem, a jest kluczowe chcąc zweryfikować produkt. Stąd, jak dotąd w ofercie krajowej jest niewiele produktów jakie mogę polecić...

Produkty firmy Igennus: Restore i Maintain (wersja Maintain zawiera również wit. D3). Drogie, ale pewne. Filtracja molekularna. W Polsce jest chyba tylko jeden dystrybutor.
Restore zawiera ok 90% omega 3 w kapsułce w formie re-estryfikowanych trójglicerydów (czyste EPA) i aż 10mg naturalnej witaminy E !!! Mamy pewność, że olej nie zjełczeje przy przechowywaniu i nie utleni się endogennie. Koszt dość wysoki, bo ok. 4zł na dzień suplementacji (1g EPA dziennie). Jednak... Można po prostu brać jedną kapsułkę dziennie i mamy i tak 500mg EPA, a koszt dzienny zmniejsza się o połowę - 2zł dziennie.
Maintain zawiera ok. 35% omega 3 w formie rTG (re-estryfikowane trójglicerydy), 20mg GLA (korzystny omega 6) w kapsułce i ok. 4,2mg naturalnej witaminy E na 1g, oraz 400 IU witaminy D3. Koszt dziennej dawki przy 1g omega 3 to ok. 3,9zł, ale można zmniejszyć dawkę do 1 kapsułki i wychodzi 1,3zł na dzień za ok. 350mg omega 3 (choć zalecam dwie dziennie dla lepszych rezultatów, no ale zależy od budżetu...)

Sporo niżej niż Igennus jest oferta Now Foods Ultra Omega 3. Jest to forma estrów etylowych (trochę gorsza), koncentracja 75%, filtrowane molekularnie. Jedna kapsułka dziennie to koszt ok. 0,80gr i dostarcza 500mg EPA i 250mg DHA. Nie wiadomo ile witaminy E w 1g, producent podaje tylko, że forma naturalne (d-alpha-tocopherol)... Stąd też na 75% jest to produkt godny uwagi jako tańsza alternatywa, ale nie mogę na 100% z ręką na sercu polecić dopóki nie będę miał pełnej "dokumentacji".

Za granicą oferta jest dużo szersza i korzystniejsza cenowo... Jak ktoś ma znajomego w USA to warto skorzystać ;) Można kupić wysokiej jakości omega 3 rTG w koszcie 0,80zł za dzienną suplementację 1g. Można też korzystać np. z iHerb - mają dość korzystne koszty przesyłki, szczególnie jak zamawiamy więcej kilka supli na raz.

Dla kontrastu, 100g łososia to ok. 1,3g omega 3 (EPA/DHA). Podobnie (a może nawet lepiej) wypadają: śledź, sardynka, szprot... Może lepiej zainwestować w dietę niż w kapsułki? 2 łyżki siemienia lnianego (40g) dają nam (po konwersji do EPA/DHA) ok. 450mg EPA/DHA. To chyba najtańsze źródło omega, plus zawiera lignany, które chronią omega 3 przed jełczeniem (nie mylić z olejem lnianym, który lignan nie posiada, choć dostarcza więcej omega 3, ale jest bardzo wrażliwy). 40g nasion chia to ok. 350mg EPA/DHA (po konwersji).
30g nasion konopnych łuskanych dostarcza ok. 150mg EPA/DHA (po konwersji). 20g orzechów włoskich dostarcza ok. 90mg EPA/DHA (po konwersji...). Oczywiście podaję źródła pożywienia o idealnym stosunku omega 3 do omega 6, bo to też jest istotne... "Pełne" ziarna i nasiona są o tyle lepsze, że oleje omega nie jełczeją w nich tak łatwo.



Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-23 19:39:24

Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-04-23 19:40:38
1

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

...
Napisał(a)
Usunięty przez TomQ-MAG za pkt 1 regulaminu
Ekspert
Szacuny 358 Napisanych postów 953 Wiek 124 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 53586

Hey. Don't ever let somebody tell you... You can't do something. Not even me. All right? You got a dream... You gotta protect it. People can't do somethin' themselves, they wanna tell you you can't do it. If you want somethin', go get it. Period.
║Fat-Burners║ http://imgur.com/a/MdOh5 ║Metabolizm║ http://imgur.com/a/bZPkl 
║O3║〔ALA〕https://goo.gl/AfZCMd 〔EPA/DHA 〕https://goo.gl/7oiGaQ ║O6║〔LA〕https://i.imgur.com/MJiJchw.png 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Efekt flusha po niacynie i ogółem o sposobie MENS

Następny temat

Kreatyna grudki po wakacjach

WHEY premium