Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

białko koncentrat olimp vs Pierś z kurczaka

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4764

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
a kto powiedział, że nie można?!
Można, oczywiście! Resztę składników odżywczych potraktujcie innymi makro albo suplementami!
Pogadajmy za jakiś czas, jak się Wam żyje. Odżywka w proszku zawsze będzie miała pewien margines. Raz porażka, raz przewaga, bo jest projektowana i wytwarzana w specyficznych warunkach w laboratorium. To co podajesz, to TYLKO liczby. Dam Ci łapkę w górę, boś uparty bronisz pewnego rodzaju bełkotu, bo ludzie kilkadziesiąt lat temu nie gadali o takich bzdetach, tym bardziej, że zacząłeś dyskusję stając okoniem do dwóch oczywistych faktów. Remis w absorpcji - tu znaczenie ma pora, więc oczywiste, że wpc znajdzie swoje miejsce doskonale w ciągu doby.
Jeżeli chodzi o skład, to nawet nie wiem po co o tym gadać...Odżywka w prochu - kurka biegająca po trawie. Wynik może być tylko jeden. Co nie oznacza, że nie ma wpc bez zbędnego obciążenia.
I tak w ogóle nigdzie nie napisałem, że spożywanie wpc jest niepotrzebne, czy niezdrowe.
Edit: wypowiedź skierowana do malcerza TomQ porusza kwestię sytości, która generalnie ma bardzo ważne znaczenie fizjologicznie i psychicznie.



Zmieniony przez - emenems w dniu 2016-11-06 11:02:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12449 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
jak to w zyciu wazne by znalezc zloty srodek i nie przeginac w jedna i druga strone.
nie bez kozery mowi sie, ze dieta ma byc zbilansowana
mysle, ze ta dyskusja jets czysto teoretyczna i nikt nie zajada sie tylko proszkami
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
No dokładnie! Super, że są odżywki, bo służą one nie tylko sportowcom, ale też chorym i rekonwalescentom, gdzie taka formuła jest często niezastąpiona.
Wszystko wynika z mojego krótkiego zestawienia, które - choć niektórzy chyba w to nie wierzą - nie jest tylko subiektywną opinią. Możnaby to w formie ankiety puścić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 50 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 161334
emenems
Remis w absorpcji - tu znaczenie ma pora, więc oczywiste, że wpc znajdzie swoje miejsce doskonale w ciągu doby.
Jeżeli chodzi o skład, to nawet nie wiem po co o tym gadać...Odżywka w prochu - kurka biegająca po trawie. Wynik może być tylko jeden. Co nie oznacza, że nie ma wpc bez zbędnego obciążenia.

Nie wiem co rozumiesz przez termin "absorpcja", bo raczej nie to sam co ja http://sjp.pl/absorpcja

Porównanie - proch vs kura jest delikatnie mówiąc d*py. Nie jesz kury, jesz filet z tej kury. WPC jest z mleka krowy, wiec porównuj krowę do kury.
I poczytaj sobie trochę o procesie produkcji WPC (ale i filetach też), bo widzę że nie masz pojęcia jak powstaje WPC (gadka o labie).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Pogrążasz argumenty. Ale widzę, że Twoje musi być na górze
Poczytaj w takim razie, jak produkowane jest mleko na dużą skalę (skąd w ogóle mleko u krów i wszystkie implikacje ze sztucznego doprowadzania do laktacji, automatyczne dojenie, zapalenia wymion, etc.)
Jak nie jem kury? Jem wszystko z tej kury, oprócz piór i dzioba! Tak jak chodziła, potem jest porcjowana. O czym Ty chcesz rozmawiać? Wpc nie powstało w labie? Dobre sobie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 84 Napisanych postów 969 Wiek 50 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 161334
Nie chodzi o to czyje na górze, tylko o to że piszesz głupoty.
WPC powstaje poprzez MECHANICZNE wyciśnięcie serwatki. Poprzez membrane przechodzi laktoza i tłuszcz a zatrzymywane jest białko.
Nie używa się tutaj żadnych chemikaliów czy innych wynalazków. Zwykłe mechaniczne przeciśnięcie przez "sito".
http://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/347/2/produkty-z-bialkami-serwatkowymi/
"Inną metodą otrzymywania koncentratów jest odwrócona osmoza, która polega na wypieraniu wody z serwatki do rozcieńczonego roztworu soli, znajdującego się po drugiej stronie błony półprzepuszczalnej. Przez błonę przechodzą prawie wyłącznie cząstki wody, a cząsteczki mineralne są zatrzymywane. Stosuje się tu nadciśnienie o wartości 0,5-1 MPa. Typowy proces produkcji WPC składa się z procesu diafiltracji i suszenia rozpyłowego."
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Ale ja wiem, jak powstaje wpc. Jest to produkt uboczny mleka (które po wydojeniu poddawane jest mocnej obróbce...), filet z piersi kurczaka nie jest takim produktem. Ale chcesz możemy sobie tak pisać, aż ktoś nie dostanie bana.
Ja niczego nie neguję, zauważam tylko fakty. Ale zacietrzewienie doprowadza Cię już do skrajnych i niegrzecznych uwag. Wróć do mojej pierwszej wypowiedzi i zastanów się, czy napisałem cokolwiek radykalnego?


Zmieniony przez - emenems w dniu 2016-11-06 21:16:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1019 Napisanych postów 4620 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 35212
emenems
Makroelementy - remis
Mikroelementy - zdecydowanie pierś
Wartość biologiczna - wpc z dużym marginesem
Wchłanialność - remis
Aminokwasy - wpc (dajmy przykład bcaa: większość wpc=5,5g, 100g piersi=1,5g)
Wygoda - wpc
Sytość - pierś
Składniki - zdecydowanie pierś (wpc - sztuczne barwniki, aromaty, itd.)



Zmieniony przez - emenems w dniu 2016-11-02 05:34:43


W 71g piersi jest 2.8g bcaa moj drogi, wiec w 100g bedzie ponad 3g.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51935 Wiek 32 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Filet 113g: 2,5g leucyny, 1,7g waliny i 1,75g izoleucyny
Także racja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1019 Napisanych postów 4620 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 35212
No nie poprawialbym Cie gdybym racji nie mial :)

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak stosować kreatynę w moim przypadku (cykl czy stale).

Następny temat

Problem ze snem- melatonina?

Spalanie
Polecane artykuły