Szacuny
60
Napisanych postów
662
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
9322
Z waflami ryżowymi trafiłaś ale dużo ich nie jem,chleb biały zastąpiłem domowej roboty chlebem gryczanym,poza tym wcinam warzywa,owoce,mięso,jaja,ziemniaki i ryż.Mam zamiar jeszcze wprowadzić do diety kaszę jaglaną.Ogolnie czuje się lepiej na tej diecie tylko chciałem spytać o co kaman z tymi probiotykami odstawie je narazie,może Twoja pierwsza opcja jest trafna.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Wiek
32 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Też mi się wydaje, że to prędzej może być 1-sza opcja, bo wiem, że starasz się mieć zdrową dietę... :). Druga raczej może dotyczyć ludzi, którzy nie odżywiają się za dobrze, jedzą mało warzyw i do tego jeszcze wyeliminują gluten pod wpływem mody, na rzecz jakichś przetworzonych produktów.
Szacuny
60
Napisanych postów
662
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
9322
Staram się z dietą ale jeszcze nie do końca jestem pewien niektórych produktów,np płatki owsiane o których wspomniałaś.Nie wiem czy powinienem je jeść na diecie bezglutenowej,wiem że same w sobie nie zawierają glutenu ale są podobno mocno nim zanieczyszczone.
Szacuny
60
Napisanych postów
662
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
9322
Bardzo drogie są,10 zl za 500 g,kiedyś w kauflandzie kupiłem ale teraz nigdzie takich nie widać.Albo np chleb pszenny na zakwasie,podobno zakwas redukuje gluten.
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Wiek
32 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Nie wiem do końca jak to jest z zakwasem - ale na pewno on nie rozkłada całkiem glutenu, raczej uwalnia go z mąki, bo chleb pod wpływem zakwasu lepiej wyrasta, niż na samych drożdżach.
Szacuny
436
Napisanych postów
2520
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
266183
Chleb na zakwasie zawiera znacznie mniej glutenu, ale nadal go posiada ;) . Z owsem o tyle problem, że posiada białko o budowie podobnej do białek glutenu/należącej do tej samej grupy - i organizm hmm - może uznać coś za gluten co nim nie jest :) . Jeżeli nie jest się celiakowcem, czy osobą mocno nadwrażliwą na gluten - nie ma co popadać w paranoję i zwyczajne owsiane można raz na jakiś czas jak najbardziej wrzucić. W dodatku, sporadyznie, np. co dwa tygodnie, dobrze wrzucić jakiś posiłek glutenowy - co by nasz organizm nie przestał wytwarzać przeciwciał na gluten, w skutek czego efekty jego spożycia byłyby bardziej drastyczne :) . No chyba, że eliminujemy gluten na całe życie, to wsio rybka :)
Szacuny
60
Napisanych postów
662
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
9322
Odstawiłem gluten(z wyjątkiem produktów zawierających jego śladowe ilości) bo leki mi troche jelita podrażniły i na bezglutenowej diecie czuje sie sporo lepiej,jednak tak jak mówisz nie mam zamiaru popadać w paranoję i od czasu do czasu wrzucić w ramach jakiegoś cheat meala jakiś makaron czy nawet pizze a z tymi probiotykami to sobie pomyślałem,że może mam źle zakwaszony żołądek i dlatego tak działają,co o tym sądzicie?
Szacuny
436
Napisanych postów
2520
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
266183
Zacząłem czuć progres po probiotykach przy ok 3-4 tygodniach ciągłego stosowania, wcześniej też raczej było nieciekawie. Raczej zalecalbym systematyczna suplementacje,niż taką z doskoku. Jaki preparat dokładnie stosujesz?
Spróbuj wykonać test z sodą.
Zmieniony przez - WnMPapa w dniu 2016-10-07 13:55:06
Szacuny
60
Napisanych postów
662
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
9322
Kiedyś jak robiłem test z sodą to wyszła nadkwaśność ale to już dość dawno,stosowałem probiotyk firmy puritian pride,L plantarum Swansona i potem zmieniłem na taki probiotyk apteczny dr max,skład ma w miarę a kosztuje 8 zł za 20 kap.Po każdym probiotyku taki sam efekt.