...
Napisał(a)
Z waflami ryżowymi trafiłaś ale dużo ich nie jem,chleb biały zastąpiłem domowej roboty chlebem gryczanym,poza tym wcinam warzywa,owoce,mięso,jaja,ziemniaki i ryż.Mam zamiar jeszcze wprowadzić do diety kaszę jaglaną.Ogolnie czuje się lepiej na tej diecie tylko chciałem spytać o co kaman z tymi probiotykami odstawie je narazie,może Twoja pierwsza opcja jest trafna.
...
Napisał(a)
Też mi się wydaje, że to prędzej może być 1-sza opcja, bo wiem, że starasz się mieć zdrową dietę... :). Druga raczej może dotyczyć ludzi, którzy nie odżywiają się za dobrze, jedzą mało warzyw i do tego jeszcze wyeliminują gluten pod wpływem mody, na rzecz jakichś przetworzonych produktów.
...
Napisał(a)
Staram się z dietą ale jeszcze nie do końca jestem pewien niektórych produktów,np płatki owsiane o których wspomniałaś.Nie wiem czy powinienem je jeść na diecie bezglutenowej,wiem że same w sobie nie zawierają glutenu ale są podobno mocno nim zanieczyszczone.
...
Napisał(a)
Podobno są jakieś pewniejsze płatki owsiane z oznaczeniem dla produktów bezglutenowych - na pewno też droższe...
...
Napisał(a)
Bardzo drogie są,10 zl za 500 g,kiedyś w kauflandzie kupiłem ale teraz nigdzie takich nie widać.Albo np chleb pszenny na zakwasie,podobno zakwas redukuje gluten.
...
Napisał(a)
Nie wiem do końca jak to jest z zakwasem - ale na pewno on nie rozkłada całkiem glutenu, raczej uwalnia go z mąki, bo chleb pod wpływem zakwasu lepiej wyrasta, niż na samych drożdżach.
...
Napisał(a)
Chleb na zakwasie zawiera znacznie mniej glutenu, ale nadal go posiada ;) . Z owsem o tyle problem, że posiada białko o budowie podobnej do białek glutenu/należącej do tej samej grupy - i organizm hmm - może uznać coś za gluten co nim nie jest :) . Jeżeli nie jest się celiakowcem, czy osobą mocno nadwrażliwą na gluten - nie ma co popadać w paranoję i zwyczajne owsiane można raz na jakiś czas jak najbardziej wrzucić.
W dodatku, sporadyznie, np. co dwa tygodnie, dobrze wrzucić jakiś posiłek glutenowy - co by nasz organizm nie przestał wytwarzać przeciwciał na gluten, w skutek czego efekty jego spożycia byłyby bardziej drastyczne :) . No chyba, że eliminujemy gluten na całe życie, to wsio rybka :)
W dodatku, sporadyznie, np. co dwa tygodnie, dobrze wrzucić jakiś posiłek glutenowy - co by nasz organizm nie przestał wytwarzać przeciwciał na gluten, w skutek czego efekty jego spożycia byłyby bardziej drastyczne :) . No chyba, że eliminujemy gluten na całe życie, to wsio rybka :)
...
Napisał(a)
Odstawiłem gluten(z wyjątkiem produktów zawierających jego śladowe ilości) bo leki mi troche jelita podrażniły i na bezglutenowej diecie czuje sie sporo lepiej,jednak tak jak mówisz nie mam zamiaru popadać w paranoję i od czasu do czasu wrzucić w ramach jakiegoś cheat meala jakiś makaron czy nawet pizze a z tymi probiotykami to sobie pomyślałem,że może mam źle zakwaszony żołądek i dlatego tak działają,co o tym sądzicie?
...
Napisał(a)
Zacząłem czuć progres po probiotykach przy ok 3-4 tygodniach ciągłego stosowania, wcześniej też raczej było nieciekawie. Raczej zalecalbym systematyczna suplementacje,niż taką z doskoku. Jaki preparat dokładnie stosujesz?
Spróbuj wykonać test z sodą.
Zmieniony przez - WnMPapa w dniu 2016-10-07 13:55:06
Spróbuj wykonać test z sodą.
Zmieniony przez - WnMPapa w dniu 2016-10-07 13:55:06
...
Napisał(a)
Kiedyś jak robiłem test z sodą to wyszła nadkwaśność ale to już dość dawno,stosowałem probiotyk firmy puritian pride,L plantarum Swansona i potem zmieniłem na taki probiotyk apteczny dr max,skład ma w miarę a kosztuje 8 zł za 20 kap.Po każdym probiotyku taki sam efekt.
Poprzedni temat
ból kręgosłupa, trudności w oddychaniu i drętwienie rąk
Następny temat
bule w klatce piersiowej
Polecane artykuły