SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Twaróg chudy opimie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2420

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
anubis84
zależy od ilości jak zjesz ze 2 plasterki sera żółtego prawdziwego to ok.


Jaki będzie najlepszy i prawdziwy ? Mógłbyś mi podać kilka rodzajów i gdzie kupić?
Bo do tej pory wybierałem Hochland gouda albo mieszankę 3 rodzajów. Ale już sam nie wiem.
Pozdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
ernie1234
anubis84
zależy od ilości jak zjesz ze 2 plasterki sera żółtego prawdziwego to ok.


Jaki będzie najlepszy i prawdziwy ? Mógłbyś mi podać kilka rodzajów i gdzie kupić?
Bo do tej pory wybierałem Hochland gouda albo mieszankę 3 rodzajów. Ale już sam nie wiem.
Pozdr



2. Aha a np. zjeść 8 plasterków ? (wliczonych w bilans? )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1128 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68566
Jak anubis84, dobry ser, nie za wiele i można śmiało jeść, mają np. wit.B12.

http://potreningu.pl/articles/3475/dlaczego-warto-jesc-sery 
http://potreningu.pl/articles/4720/czy-tluszcz-mleczny-tuczy 

Sery podpuszczkowe długodojrzewające, jak parmezan, są wartościowe, mozarella, pleśniowe... Warto poszukać artykułów na PoTreningu.

Dobry ser żółty (podpuszczkowy) lub ser typu feta, powinien mieć w składzie mleko, podpuszczkę, chlorek wapnia, kultury bakterii i ewentualnie barwnik.
Konserwanty itp. są już niewskazane.

Natomiast wszelkie wyroby, gdzie jest w składzie tłuszcz roślinny/utwardzony należy omijać szerokim łukiem - np. serki topione często go mają albo sery na pizzy i w kanapkach w fast-foodach (bo najtańsze).
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1128 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68566
ernie1234, choćby większość serów w Biedronce - Liliput, edamski, gouda... Używam ich do pizzy, bo się ładnie topią. Sery plasterkowe z Mlekowity, o ile pamiętam, maja też dobry skład.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
Dzięki! Zauważyłem, ze te wyżej wymienione sery mają barwnik annato, natomiast Hochland ma barwnik karoteny. Czy to będzie duża róznica?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1128 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68566
Annato, z tego co kojarzę, nie jest jakiś specjalnie szkodliwy i jest to barwnik naturalny, ale możesz doczytać na ten temat.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
Znajduje się w większości serów, natomiast karoteny to barwnik naturalny z tego co czytałem.
Czyli podsumowując Hochland będzie ok ?
A jeśli chodzi o cenę to Liliput lub Mlekovita ? Zgadza się?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191524
Witaj
Tak wtrącając się do serów żółtych poszukajcie ser "piórko " ma dobre wartości . Kultury bakteryjne , tłuszczu około 3 gram na 100 gram a białka jak pamiętam coś koło 30 gram na 100 gram jak nie więcej. Białko w tym serze to raczej to samo co wpc także nada się na każdą porę.
Pozdrawiam
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
Super, dzieki. Nie słyszałem o nim. Widzę, że do kupienia prawdopodobnie w Tesco.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1128 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68566
erni1234, zależy już jakiego sera potrzebujesz i jaki lubisz - wiadomo, że im częściej i więcej chce się jeść, tym bardziej się patrzy na jakość, makro itp.
Jeśli ktoś ma w diecie akurat mało tłuszczy (np. na redukcji) i szkoda mu "marnować" większość puli T na ser, to może wybierać takie sery jak piórko, o którym napisał wojo zmc (tylko 3g tłuszczy, podczas gdy zwykły żółty ser ma około 40g/100g ! ) czy mozzarella.

Jak potrzebujesz wapnia - mozzarella, parmezan. To są sery, które faftaq zawsze poleca, bo wielu ludzi ma niedobory wapnia w diecie, szczególnie, jeśli unikają innego nabiału, mleka.

Ja daję na pizzę zwykłe żółte sery ze względów smakowych - mozzarella jest dla mnie zbyt nijaka i się nie ciągnie... Ale robię pizzę raz czy dwa w miesiącu, więc naprawdę nie ma to znaczenia. Natomiast jeśli ktoś jada takie rzeczy często, to warto już wybierać lepsze sery, jak mozzarella czy mieszać z tymi "zwykłymi".

Co do annato:
http://vitalia.pl/ch_add,49,0_Annato.html  tu go odradzają.
Ale też piszą, że jest to mieszanka karotenów, więc wcale bym się nie zdziwiła, gdyby sery, gdzie na etykiecie jest napis "karoteny" - też zawierały annato :) , tylko producent użył innego określenia.
Ja na to nie zwracam, szczerze mówiąc, uwagi - jeśli kogoś stać na jakieś sery z wyższej półki, zupełnie bez takich dodatków, to niech kupuje, mnie na to po prostu nie bardzo stać.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Od czego zacząć?

Następny temat

poczatek redukcji

WHEY premium