Szacuny
1
Napisanych postów
41
Wiek
36 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1640
Witam,
zakupiłem wczoraj w biedronce pakowane mięso wołowe, bardzo cienko pokrojone ( ala steki ), data ważności do 21 grudnia.
Chcę je właśnie usmażyć ale jest na nim kilka sporych czaro-brązowych plam, nie śmierdzi ani nie jest lepiące.
Czy to się nadaje do spożycia, czy iść zareklamować, pierwszy raz się z takim czymś spotykam.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78041
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767040
Wołowina jest mięsem otrzymywanym z bydła o wieku powyżej pół roku. Jest ona zaraz za drobiem i wieprzowiną najważniejszym mięsem kuchni europejskiej a pierwszym w kuchni amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są:
- Stany Zjednoczone,
- Brazylia,
- Chiny.
- Unia Europejska,
- Indie.
Niestety w Polsce hoduje się głównie mleczne rasy bydła. Dlatego też jakość mięsa wołowego jest gorsza, niż w krajach gdzie hodowla ras mięsnych jest bliższa tradycji. Z kolei elementy z ras mięsnych dostępne w sklepach są dość drogie. Dlatego też te dwa czynniki powodują, że w Polsce nie jest ona aż tak popularna. Wśród najpopularniejszych elementów wołowych wyróżnić należy:
Barwa mięsa wołowego może zmieniać się wraz z przechowywaniem. Normalne jest to, że mogą pojawić się zielonkawe, sine, czy szare przebarwienia. Wynika to z resztek krwi wydostającej się z mięsa. Więcej na ten temat warto przeczytać tutaj: http://potreningu.pl/articles/2821/jak-wybrac-dobra-wolowine