100 g kaszy gryczanej
150 g piersi z kurczaka
10 g kiełbasy podsuszanej
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół średniej czerwonej papryki
pół średniej cebuli
2 ząbki czosnku
duża szczypta papryki słodkiej, suszonego tymianku,curry
świeże zioła(tymianek, rozmaryn, oregano
sok z cytryny
pęczek natki pietruszki
łyżeczka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszotto: na rozgrzaną patelnie dodać łyżkę oliwy i przesmażyć na niej pokrojoną w drobna kostkę kiełbasę, cebule, czosnek, paprykę aż się ładnie zarumienią. Dosypać suszonej papryki i tymianku a następnie dodać kasze i po minucie dolać bulionu tak aby delikatnie przykrył kasze. Gotować około 10 minut pod przykryciem, dolewając bulionu w razie potrzeby. Kaszotto powinno mieć konsystencje gęstego budyniu, na końcu dodajemy łyżeczkę masła, posiekaną pietruszkę oraz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Marynata: jogurt połączyć z przeciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanymi świeżymi ziołami, sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i curry. Pierś marynować w przygotowanej marynacie minimum 30 minut. Smażyć na rozgrzanej oliwie aż się ładnie zarumieni z obu stron, ściągając wcześniej z mięsa nadmiar marynaty.
Wartości odżywcze:
Białko: 48 g
Węglowodany: 75 g
Tłuszcze: 42 g
Kcal: 870
Danie dla potrzebujących kalorii :). Czyli soczysta, grillowana pierś z kurczaka w aromatycznej zioło-wo-jogurtowej marynacie. Do tego paprykowe kaszotto z dodatkiem podsuszanej kiełbasy, która nadaje bardzo ciekawego smaczku do całości :). Zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne, natomiast ja osobiście potrzebuję dużej ilości kalorii i dlatego całość jest dość treściwa. Kto nie próbował jeszcze piersi w marynacie z jogurtu, naprawdę polecam wypróbować :). Smacznego.