Pizza na pszenno-żytnim spodzie z domowy sosem pomidorowym.
Składniki:
Ciasto:
200 g maki pszennej(typ 650)
150 g mąki żytniej
30 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Sos pomidorowy:
pół cebuli szalotki
1 ząbek czosnku
1 dojrzały pomidor bez skóry
250 ml pasaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
duża łyżeczka koncentratu pomidorowego
100 ml wody
łyżeczka cukru
sól,pieprz
łyżeczka oliwy
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ciasto: Mąke przesiewamy i dodajemy do niej sól. Drożdże powinny być w temperaturze pokojowej, mieszamy je z ciepłą wodą oraz szczyptą cukru i odstawiamy zaczyn na około 10 minut. Do mąki dodajemy oliwę oraz zaczyn i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki aby ciasto się nie kleiło, powinno być elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Z przygotowanej ilości wyszły mi dwie 30 cm pizze(ciasto podzieliłem na dwie części). Jak ktoś chce może zrobić jedna gigantyczna :).
Sos pomidorowy: szalotkę oraz czosnek drobno siekamy i przesmażamy na małym ogniu na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojonego pomidora. Po minucie dodajemy resztę składników i dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Próbujemy sos i doprawiamy wedle uznania. Sos blendujemy i odstawiamy żeby lekko przestygnął.
Ciasta nie wałkuje tylko wyrabiam rękoma, dzięki czemu jest lepiej napowietrzone.Układamy ulubione składniki, smarując wczesniej spód przygotowanym sosem. Składników celowo nie umieszczam, ponieważ jest to kwestai własnych upodobań smakowych :). Pieczemy pizze w temperaturze 200 stopni C przez około 13-15 minut.
Smacznego :)
Wartości odżywcze 1 pizzy(ciasto+sos):
Białko: 18 g
Węglowodany: 123 g
Tłuszcze: 14 g
Kcal: 710