Pieczywo jest nieodłącznym elementem diety wielu osób. Spora część z nich spożywa pieczywo z mąki pszennej, która jest dużo gorsza pod względem jakości. Dlatego też zdecydowanie warto zmienić je na lepszej jakości pieczywo pełnoziarniste, wytwarzane z takich składników, jak:
- mąka żytnia,
- razowa,
- graham,
- orkiszowa,
- owies,
- siemię lniane,
- pestki z dyni.
Dobrej jakości pieczywo powinno spełniać kilka ważnych cech:
1. Powinno być twarde i ciężkie.
2. Bez porów i odkształcania się.
3. Nie powinno mieć w składzie drożdży, karmelu, słodu, czy polepszaczy, w celu zabarwienia go i oszukania klienta.
Warto zdecydowanie zwracać uwagę na skład pieczywa na opakowaniu. To, co jest w pierwszej kolejności, tego zawsze jest w produkcie najwięcej. Wymienione przez Ciebie chleby są dobrej jakości i mogą być one elementem diety.