SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

No i sierpień, powoli koniec wakacji...no to lecimy dzień w dzień na pełnej libacji!

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 118508

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94517 Napisanych postów 364475 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669223
no no.

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
robię test jak wyjdzie tylko bo nie mam gdzie








Może przekonam Was, że ciasto drożdżowe nie jest taki trudne do wykonania i otwiera przed nami wieeele manewrów do popisów w kuchni, ponieważ można zrobić z niego prawie wszystko, jak się okazało nawet grzybową hantelkę

Zacznijmy zatem od ciasta. Napisałbybm, że robiąc je dokładnie, wyjdzie takie jak w pizzerni, ale...wychodzi o niebo lepsze!
Świetnie sprawdza się jako podstawa na tradycyjną pizzę, która staje się niezwykła po ułożeniu sera na krawędziach i zawinięciu ich.








Ciasto:
-2 szkl mąki pszennej, nie ukrywam, że najlepiej sprawdza się przy wypiekach z drożdży.
Można dać ostatecznie mix pszenna/żytnia, ale to już nie będzie to samo.
-20g drożdży świeżych
-3/4 szkl ciepłej wody [ nie gorącej! wtedy nasze drożdże szlak trafi (można zamienić na mleko)]
-łyżeczka płaska soli
-łyżeczka cukru

Robimy zaczyn:
-drożdże kruszymy do szklanki, wrzucamy cukier, zalewamy wcześniej przygotowaną wodą, ale odlewamy tylko 1/5 zawartości szkl.
-mieszamy, aby nasze "grzybki" się rozpuściły
-wsypujemy 2-3 łyżki mąki pszennej
-mieszamy
-przykrywamy ściereczką(niekoniecznie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min, po tym czasie zaczyn powinien wyrównać się z wysokością naszej szklanki.





Gdy zaczyn "dojdzie":
-bierzemy dużą miskę i wlewamy pozostałą wodę+sól i mieszamy
-dodajemy zaczny- mieszamy
-wrzucamy 2 szkl mąki(najlepiej przesianej przez sitko, wtedy mamy pewność, że pięknie nam uroście, pomijając ten krok również wyjdzie) i ponownie mieszamy.
Ciasto po wymieszaniu nie powinno się bardzo kleić, testowałem na wieeeelu mąkach "białych".
Jeżeli już tak się stanie dodajemy po troszku mączki i bierzemy się za wyrabianie.
Po 5 min wyrabiania dajemy 2-3 krople oliwy
Kluczem przepysznej pizzy jest co? Oczywiście, że ciasto. A żeby było idealne trzeba je porządnie napowietrzyć.
Podczas tej czynności wytwarza się gluten, który jest niezbędny dla prawidłowej struktury i elastyczności.
Operacja przebiega w następujący sposób:

Jak to fachowiec z pracy kiedyś tłumaczył Świeżakowi( mi zresztą też!) "Zaginamy ciasto na ciasto, pchamy i tak w kółko, minimum 8 min )
Jak będzie poparcie przejdziemy na wyższy level wyrabiania. U mnie z natury trwa to 10min.










W momencie, gdy nasza kula bezoproblemowo odchodzi od łapki osiągneliśmy 90% sukcesu!
Wrzucamy ją do michy, przykrywamy ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce na ok 25-30 min.

A teraz to co tygryski lubią najbardziej! Mraaau

Zawartość naszej kuleczki jest uzależniona tak naprawdę od naszej wyobraźni.
Grunt to sosik-->warzywka(najlepiej podsmażone/podduszone)-->składnik główny(mięso, serek wiejski ODCIŚNIĘTY, a nawet twaróg) -->ser tarty(bądź w plasterkach)+ ewentualnie mały bonus na górę.

Moja wersja wygląda następująco

Sos:
-puszka pomidorów pelati
-łyżka bazylii i oregano
-oliwa
-sól
-cukier-cukier, tak cukier ma być niebo? będzie niebo

Zer0 filozofii, traktujemy blenderem wyobrażając sobie, że to np nasza mordeczka Donek.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok 20-30 sekund, dzielimy na 3,4 lub 5 części i każdą z nich rozwałkowujemy "na koooło", włączamy wyobraźnie i działamy.

Pierwsze poziom stanowi sos-->grillowane salami z ziołami--> plasterek grillowanego boczku-->grillowana papryczka pokrojona w drobną kostkę wraz z cebulą--> mięso wołowe mielone smażone z solą i pieprzem-->ser morski-->kapary--> no i oczywiście kabanosik

Uważam że jest to genialne połączenie jeśli chodzi o kwestię smaku i odeprę każdy atak każdego bez względu na płeć, wiek, orientację, czy 170kg na klatę!

Z praktycznego punktu widzenia ostatnim krokiem będzie formowanie.
Składamy to na wzór hmmm koperty, 4 "rogi" zaginamy do środka i delikatnie zaciskamy, aby nam nic nie popłyneło podczas pieczenia.
Górę posypujemy ulubioną przyprawą, w tym przypadku była to bazylia i oregano.











Piekłem na środkowym poziomie piekarnika. 170stopni/25 min

Z doświadczenia wiem, że sprawdzoną alternatywą jeśli chodzi o smak będzie połączenie:
-sos(najlepiej majonez)+rukola+łosoś(wędzony, smażony, czy duszony) +jajko na twardo+ser
-dżem+twaróg z miodem+żurawina ( w tym przypadku dajemy mniej soli do ciasta)

Ta forma wypieku jest na tyle praktyczna, że można ją użytkować w szkole, pracy, autobusie, stojąc w korku, czy jadąc rowerem


Mała aktualizacja

















































Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-13 17:24:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
weź to pacnij tak jak byś chciał zacytować, skopiuj tekst, skasuj wszystko z pierwszej strony o pizzy czylil tej i wklej to proszę...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
w zamian nożyk Ci podeślę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3803 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 35707
grekar9
dlatego key nie schodz z bomby :) jak masz paść to padniesz :p

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-13 12:35:51



niestety plany trzeba realizowac a juz zszedłem hcg 15 000 tys wbite od dzis tamo i clomid wlatuje ale nie bawem wracam z podwojona siła plan mam taki ze ho ho ho juz sie boje co to bedzie

a chwile slabosci sa ale mam effki cos tam i uratuje skóre i nie dam sie pokonac juz kilka treningów za mną bez wspomagaczy nawet bez eff i daje rade - jedyne co to padam jak dziecko godzine- dwie po treningu :)

..było losowanie..padło na Ciebie choć Ciebie na nim nie było

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
doszło?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3803 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 35707
grekar9
doszło?


chondro nakolanko tak tak juz 2 dzien wrzucam ale na razie po 1 teb ed a u cie listonosz był ????/

..było losowanie..padło na Ciebie choć Ciebie na nim nie było

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
był bym również dosyć łaskawy.
zjadłem tą paczkę chondronityny co Ci dałem i powiem Ci, że lekko mi pomogło. Kolano przestało boleć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
chyba, że to dd spełniła swoja rolę
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Sos słodki chilli [LC]

Następny temat

Błyskawiczne mini-bułeczki otrębowe z mikrofalówki

WHEY premium