treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
robię test jak wyjdzie tylko bo nie mam gdzie
Może przekonam Was, że ciasto drożdżowe nie jest taki trudne do wykonania i otwiera przed nami wieeele manewrów do popisów w kuchni, ponieważ można zrobić z niego prawie wszystko, jak się okazało nawet grzybową hantelkę
Zacznijmy zatem od ciasta. Napisałbybm, że robiąc je dokładnie, wyjdzie takie jak w pizzerni, ale...wychodzi o niebo lepsze!
Świetnie sprawdza się jako podstawa na tradycyjną pizzę, która staje się niezwykła po ułożeniu sera na krawędziach i zawinięciu ich.
Ciasto:
-2 szkl mąki pszennej, nie ukrywam, że najlepiej sprawdza się przy wypiekach z drożdży.
Można dać ostatecznie mix pszenna/żytnia, ale to już nie będzie to samo.
-20g drożdży świeżych
-3/4 szkl ciepłej wody [ nie gorącej! wtedy nasze drożdże szlak trafi (można zamienić na mleko)]
-łyżeczka płaska soli
-łyżeczka cukru
Robimy zaczyn:
-drożdże kruszymy do szklanki, wrzucamy cukier, zalewamy wcześniej przygotowaną wodą, ale odlewamy tylko 1/5 zawartości szkl.
-mieszamy, aby nasze "grzybki" się rozpuściły
-wsypujemy 2-3 łyżki mąki pszennej
-mieszamy
-przykrywamy ściereczką(niekoniecznie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min, po tym czasie zaczyn powinien wyrównać się z wysokością naszej szklanki.
Gdy zaczyn "dojdzie":
-bierzemy dużą miskę i wlewamy pozostałą wodę+sól i mieszamy
-dodajemy zaczny- mieszamy
-wrzucamy 2 szkl mąki(najlepiej przesianej przez sitko, wtedy mamy pewność, że pięknie nam uroście, pomijając ten krok również wyjdzie) i ponownie mieszamy.
Ciasto po wymieszaniu nie powinno się bardzo kleić, testowałem na wieeeelu mąkach "białych".
Jeżeli już tak się stanie dodajemy po troszku mączki i bierzemy się za wyrabianie.
Po 5 min wyrabiania dajemy 2-3 krople oliwy
Kluczem przepysznej pizzy jest co? Oczywiście, że ciasto. A żeby było idealne trzeba je porządnie napowietrzyć.
Podczas tej czynności wytwarza się gluten, który jest niezbędny dla prawidłowej struktury i elastyczności.
Operacja przebiega w następujący sposób:
Jak to fachowiec z pracy kiedyś tłumaczył Świeżakowi( mi zresztą też!) "Zaginamy ciasto na ciasto, pchamy i tak w kółko, minimum 8 min )
Jak będzie poparcie przejdziemy na wyższy level wyrabiania. U mnie z natury trwa to 10min.
W momencie, gdy nasza kula bezoproblemowo odchodzi od łapki osiągneliśmy 90% sukcesu!
Wrzucamy ją do michy, przykrywamy ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce na ok 25-30 min.
A teraz to co tygryski lubią najbardziej! Mraaau
Zawartość naszej kuleczki jest uzależniona tak naprawdę od naszej wyobraźni.
Grunt to sosik-->warzywka(najlepiej podsmażone/podduszone)-->składnik główny(mięso, serek wiejski ODCIŚNIĘTY, a nawet twaróg) -->ser tarty(bądź w plasterkach)+ ewentualnie mały bonus na górę.
Moja wersja wygląda następująco
Sos:
-puszka pomidorów pelati
-łyżka bazylii i oregano
-oliwa
-sól
-cukier-cukier, tak cukier ma być niebo? będzie niebo
Zer0 filozofii, traktujemy blenderem wyobrażając sobie, że to np nasza mordeczka Donek.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok 20-30 sekund, dzielimy na 3,4 lub 5 części i każdą z nich rozwałkowujemy "na koooło", włączamy wyobraźnie i działamy.
Pierwsze poziom stanowi sos-->grillowane salami z ziołami--> plasterek grillowanego boczku-->grillowana papryczka pokrojona w drobną kostkę wraz z cebulą--> mięso wołowe mielone smażone z solą i pieprzem-->ser morski-->kapary--> no i oczywiście kabanosik
Uważam że jest to genialne połączenie jeśli chodzi o kwestię smaku i odeprę każdy atak każdego bez względu na płeć, wiek, orientację, czy 170kg na klatę!
Z praktycznego punktu widzenia ostatnim krokiem będzie formowanie.
Składamy to na wzór hmmm koperty, 4 "rogi" zaginamy do środka i delikatnie zaciskamy, aby nam nic nie popłyneło podczas pieczenia.
Górę posypujemy ulubioną przyprawą, w tym przypadku była to bazylia i oregano.
Piekłem na środkowym poziomie piekarnika. 170stopni/25 min
Z doświadczenia wiem, że sprawdzoną alternatywą jeśli chodzi o smak będzie połączenie:
-sos(najlepiej majonez)+rukola+łosoś(wędzony, smażony, czy duszony) +jajko na twardo+ser
-dżem+twaróg z miodem+żurawina ( w tym przypadku dajemy mniej soli do ciasta)
Ta forma wypieku jest na tyle praktyczna, że można ją użytkować w szkole, pracy, autobusie, stojąc w korku, czy jadąc rowerem
Mała aktualizacja
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-13 17:24:09
Może przekonam Was, że ciasto drożdżowe nie jest taki trudne do wykonania i otwiera przed nami wieeele manewrów do popisów w kuchni, ponieważ można zrobić z niego prawie wszystko, jak się okazało nawet grzybową hantelkę
Zacznijmy zatem od ciasta. Napisałbybm, że robiąc je dokładnie, wyjdzie takie jak w pizzerni, ale...wychodzi o niebo lepsze!
Świetnie sprawdza się jako podstawa na tradycyjną pizzę, która staje się niezwykła po ułożeniu sera na krawędziach i zawinięciu ich.
Ciasto:
-2 szkl mąki pszennej, nie ukrywam, że najlepiej sprawdza się przy wypiekach z drożdży.
Można dać ostatecznie mix pszenna/żytnia, ale to już nie będzie to samo.
-20g drożdży świeżych
-3/4 szkl ciepłej wody [ nie gorącej! wtedy nasze drożdże szlak trafi (można zamienić na mleko)]
-łyżeczka płaska soli
-łyżeczka cukru
Robimy zaczyn:
-drożdże kruszymy do szklanki, wrzucamy cukier, zalewamy wcześniej przygotowaną wodą, ale odlewamy tylko 1/5 zawartości szkl.
-mieszamy, aby nasze "grzybki" się rozpuściły
-wsypujemy 2-3 łyżki mąki pszennej
-mieszamy
-przykrywamy ściereczką(niekoniecznie) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min, po tym czasie zaczyn powinien wyrównać się z wysokością naszej szklanki.
Gdy zaczyn "dojdzie":
-bierzemy dużą miskę i wlewamy pozostałą wodę+sól i mieszamy
-dodajemy zaczny- mieszamy
-wrzucamy 2 szkl mąki(najlepiej przesianej przez sitko, wtedy mamy pewność, że pięknie nam uroście, pomijając ten krok również wyjdzie) i ponownie mieszamy.
Ciasto po wymieszaniu nie powinno się bardzo kleić, testowałem na wieeeelu mąkach "białych".
Jeżeli już tak się stanie dodajemy po troszku mączki i bierzemy się za wyrabianie.
Po 5 min wyrabiania dajemy 2-3 krople oliwy
Kluczem przepysznej pizzy jest co? Oczywiście, że ciasto. A żeby było idealne trzeba je porządnie napowietrzyć.
Podczas tej czynności wytwarza się gluten, który jest niezbędny dla prawidłowej struktury i elastyczności.
Operacja przebiega w następujący sposób:
Jak to fachowiec z pracy kiedyś tłumaczył Świeżakowi( mi zresztą też!) "Zaginamy ciasto na ciasto, pchamy i tak w kółko, minimum 8 min )
Jak będzie poparcie przejdziemy na wyższy level wyrabiania. U mnie z natury trwa to 10min.
W momencie, gdy nasza kula bezoproblemowo odchodzi od łapki osiągneliśmy 90% sukcesu!
Wrzucamy ją do michy, przykrywamy ściereczką i dajemy w ciepłe miejsce na ok 25-30 min.
A teraz to co tygryski lubią najbardziej! Mraaau
Zawartość naszej kuleczki jest uzależniona tak naprawdę od naszej wyobraźni.
Grunt to sosik-->warzywka(najlepiej podsmażone/podduszone)-->składnik główny(mięso, serek wiejski ODCIŚNIĘTY, a nawet twaróg) -->ser tarty(bądź w plasterkach)+ ewentualnie mały bonus na górę.
Moja wersja wygląda następująco
Sos:
-puszka pomidorów pelati
-łyżka bazylii i oregano
-oliwa
-sól
-cukier-cukier, tak cukier ma być niebo? będzie niebo
Zer0 filozofii, traktujemy blenderem wyobrażając sobie, że to np nasza mordeczka Donek.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok 20-30 sekund, dzielimy na 3,4 lub 5 części i każdą z nich rozwałkowujemy "na koooło", włączamy wyobraźnie i działamy.
Pierwsze poziom stanowi sos-->grillowane salami z ziołami--> plasterek grillowanego boczku-->grillowana papryczka pokrojona w drobną kostkę wraz z cebulą--> mięso wołowe mielone smażone z solą i pieprzem-->ser morski-->kapary--> no i oczywiście kabanosik
Uważam że jest to genialne połączenie jeśli chodzi o kwestię smaku i odeprę każdy atak każdego bez względu na płeć, wiek, orientację, czy 170kg na klatę!
Z praktycznego punktu widzenia ostatnim krokiem będzie formowanie.
Składamy to na wzór hmmm koperty, 4 "rogi" zaginamy do środka i delikatnie zaciskamy, aby nam nic nie popłyneło podczas pieczenia.
Górę posypujemy ulubioną przyprawą, w tym przypadku była to bazylia i oregano.
Piekłem na środkowym poziomie piekarnika. 170stopni/25 min
Z doświadczenia wiem, że sprawdzoną alternatywą jeśli chodzi o smak będzie połączenie:
-sos(najlepiej majonez)+rukola+łosoś(wędzony, smażony, czy duszony) +jajko na twardo+ser
-dżem+twaróg z miodem+żurawina ( w tym przypadku dajemy mniej soli do ciasta)
Ta forma wypieku jest na tyle praktyczna, że można ją użytkować w szkole, pracy, autobusie, stojąc w korku, czy jadąc rowerem
Mała aktualizacja
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-13 17:24:09
...
Napisał(a)
weź to pacnij tak jak byś chciał zacytować, skopiuj tekst, skasuj wszystko z pierwszej strony o pizzy czylil tej i wklej to proszę...
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
grekar9dlatego key nie schodz z bomby :) jak masz paść to padniesz :p
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-13 12:35:51
niestety plany trzeba realizowac a juz zszedłem hcg 15 000 tys wbite od dzis tamo i clomid wlatuje ale nie bawem wracam z podwojona siła plan mam taki ze ho ho ho juz sie boje co to bedzie
a chwile slabosci sa ale mam effki cos tam i uratuje skóre i nie dam sie pokonac juz kilka treningów za mną bez wspomagaczy nawet bez eff i daje rade - jedyne co to padam jak dziecko godzine- dwie po treningu :)
..było losowanie..padło na Ciebie choć Ciebie na nim nie było
...
Napisał(a)
grekar9doszło?
chondro nakolanko tak tak juz 2 dzien wrzucam ale na razie po 1 teb ed a u cie listonosz był ????/
..było losowanie..padło na Ciebie choć Ciebie na nim nie było
...
Napisał(a)
był bym również dosyć łaskawy.
zjadłem tą paczkę chondronityny co Ci dałem i powiem Ci, że lekko mi pomogło. Kolano przestało boleć
zjadłem tą paczkę chondronityny co Ci dałem i powiem Ci, że lekko mi pomogło. Kolano przestało boleć
Poprzedni temat
Sos słodki chilli [LC]
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- ...
- 301
Następny temat
Błyskawiczne mini-bułeczki otrębowe z mikrofalówki
Polecane artykuły