- Co zrobić żeby najeść się na redukcyjnej misce (głównie )
- Jaki uczynić makaron żeby nie miał glutenu a był całkiem smaczny.
- Skorzystać z domowych zapasów, tak aby obyć się bez zakupów.
Powstało to oto:
Składniki
pierś kurza/indycz zmielona( u mnie 120 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 puszka pomidorów
pieczarki
makaron ryżowy ( u mnie 60g)
5g masła klarowanego /dowolny tłuszcz do podsmażenia
suszona natka pietruszki
suszona natka selera
suszone pomidory
suszona papryczka chilli
bazylia ,liśc laurowy, pieprz, sól
Wartości odżywcze dla mojej porcji:
całość: 381,5 kcal
B:30
W:49,5
T:7
Przygotowanie
1.Na patelni należy rozgrzać masło klarowane,lub nasz odpowiednik.
2.Wrzucamy pokrojoną cebulę (moja rozdrobniona w blenderze razem solą) i czosnek- lekko podsmażamy uważając żeby czosnek się nie przypalił bo wtedy zrobi się ciemny, gorzki i niesmaczny.
3.Dodajemy mięso, pieczarki, cukinię- dusimy to wspólnie razem aż mięso „zblednie” a warzywa i pieczarki zmniejsza swoją objętość(można delikatnie podlać wodą, wtedy łatwiej się udusi)
4.Dorzucamy pokrojone suszone pomidory (przed obróbką moczę je w wodzie aby zrobiły się miękkie- później wodę spod moczenia dodaję do sosu, jest wyczuwalny mocniejszy smak pomidorów)
5.Doprawiamy do smaku.Bazylii, natki pietruszki i selera nie żałowałam, natomiast nie przepadam za zbyt ostrymi potrawami więc z chili wywaliłam pestki i dodałam jej tylko połowę- kwestia gustu
6.Makaron w oddzielnym naczyniu zalewamy gorącą wodą i czekamy aż zmięknie, można przykryć np.talerzykiem aby przyspieszyć całą procedurę. Później pozbywamy się wody i gotowe. Następnie należy wymieszać makaron z sosem, to ten rodzaj makaronu który dobrze chłonie wszystkie smaki.
Myślę że wariantów takich sosów jest dużo, i wynik końcowy zależy tylko od naszej wyobraźni- można zmienić mięso czy makaron na inne, dodać paprykę , parmezan itd. itd.
Smacznego!
Zmieniony przez - Miodowa w dniu 2014-04-09 16:47:13