No cóż, co jakiś czas pojawia się jakaś "bomba" informacyjna, często sprzeczna całkowicie z panującymi dzięsiątki lat poglądami naukowymi. Pojawiajace się od pewnego czasu sensacyjne informacje o szkodliwości mleka, nie wydają się mieć aż tak głębokiego uzasadnienia naukowego. Bezsprzecznie liczba dowodów naukowych przemawiajaca na korzyść produktów mlecznych jest druzgocąco wyższa. W ostatnich latach spożycie mleka w Polsce bardzo spadło i na tle większości krajów Europejskich wypadamy bardzo blado. Jak wynika z publikowanych danych, spożywamy około dwukrotnie mniej tych produktów w porównianiu z e Szwecją, Szwajcarią, Finlandią czy Holandią. Prowadzone w ostatnim czasie badania dowodzą, ze fakt niskiego spożycia mleka i produktów mlecznych moze miec wyraźny zwiazek z narastajacym problemem osteoporozy. Może przytoczę jeden z ostatnich raportów Instytutu zywienia i żywności w Warszawie na temat mleka
"Mleko i jego przetwory należą do najbardziej wartościowych produktów spozywczych i odgrywają podstawową rolę w racjonalnym zywieniu człowieka. Stanowią one grupę pełnowartosciowych produktów, niezbędnych we wszystkich okresach życia. Spożywanie mleka i jego przetworów od najwcześniejszych lat stanowi podstawowy warunek prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży oraz kształtowania się ich ukjładu kostnego. Wyłączenie mleka i przetworów z dziennej diety, bądż zbyt niskie w stosunku do zalecanego ich spożycie, może prowadzic do wystąpienia niedoboru szeregu skłądników odżywczych a w dalszej kolejności do wystąpienia niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych. Upowszechniając spożycie mleka i przetworów mlecznych należy pamiętać, że pod względem zawartości wapnia i ryboflawiny produktów tych nie można zastapic innymi, gdyż w żadnym innym produkcie wapń nie występuje w tak dużych ilościach i w tak dobrze przyswajalnej postaci...Należy zwrócic uwagę na fakt, że mleko i jego przetwory wykazują dużą koncentrację szeregu skłądników odżywczych w przeliczeniu na jednostkę dostarczanej energii. jest to tzw. gęstość żywieniowa wyrażona w ilosci składnika w przeliczeniu na 1000kcal. jest ona wysoka w odniesieniu do takich skłądników jak białko, wapn, ryboflawina, niższa dla
witaminy A, a niska dla witaminy C i żelaza, w porównaniu z koncentracją tych składników w innych produktach spożywczych. Wysoka gęstosć żywieniowa mleka oznacza, że przy niskiej wartości energetycznej produktów w tej grupie, zapewniony jest wysoki poziom pokrycia zapotrzebowania na ważne dla zachowania zdrowia składniki odzywcze. "
Osobiscie byłbym z dala od pochopnego eliminowania mleka z diety. Oczywiscie istnieją indywidualne przypadki, gdzie produkt ten jest przeciwskazany, jednak nie wydaje sie słusznym by całkowicie negowac ten produkt. Osobiscie znam ludzi ( w wieku pow 60 lat) którzy od najmłodszych lat piją od 1-2 litra mleka dziennie, posiadaja wszystkie swoje zęby, cieszą sie doskonałą kondycją i włąsnie w mleku upatrują źródła swojego wyjątkowego stanu zdrowia.
szukala