SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Prażenie wiórków kokosowych

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1672

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 709
Hej, zaczęłam ostatnio jako zamiennika zwykłego masła orzechowego używać kokosowego, robionego samodzielnie. Prażę wiórki w 120 stopniach z termoobiegiem do zarumienienia, a potem blenduję na gładko.

Wiem, że orzeszki ziemne i inne przestają być zdrowe po prażeniu (nie jestem tylko pewna co do temperatury), ale jak sprawa ma się z wiórkami? Niby to w 90% tłuszcz nasycony (nienasyconych jem sporo z innych źródeł), 120 to niska temperatura, a tłuszcz kokosowy ma wysoką temperaturę palenia, ale nie chce mi się wierzyć, żeby coś tak dobrego było zdrowe

Zmieniony przez - emmaslifestyle w dniu 2013-06-21 08:58:46
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
orzechy ziemne (a w zasadzie nie orzechy, a strączkowce) w ogole są niezdrowe- niezaleznie od tego czy prazone czy nie. Inne orzechy mozesz obrabiać w piekarniku czy delikatnie podprażac na patelni- bez obaw. Mozesz wiorki czy nasiona jak np. pestki dyni, sezam etc tez poddawac obróbce

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
same wiorki blendujesz czy cos dodajesz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
zamiast takich kombinacji kup olej kokosowy- mozesz tez nim smarować omlety, chleb, warzywa, owoce, etc.. Mozesz smazyc i jesc bezposrednio. Rownie dobrą opcją jest mleko kokosowe

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Ciężko stwierdzić jak taka obróbka wpłynie na kwasy tłuszczowej w kokosie. Jeżeli jest chwilowa to raczej nie powinno mieć to większego wpływu.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 709
kocio2009
orzechy ziemne (a w zasadzie nie orzechy, a strączkowce) w ogole są niezdrowe- niezaleznie od tego czy prazone czy nie. Inne orzechy mozesz obrabiać w piekarniku czy delikatnie podprażac na patelni- bez obaw. Mozesz wiorki czy nasiona jak np. pestki dyni, sezam etc tez poddawac obróbce


kocio2009
zamiast takich kombinacji kup olej kokosowy- mozesz tez nim smarować omlety, chleb, warzywa, owoce, etc.. Mozesz smazyc i jesc bezposrednio. Rownie dobrą opcją jest mleko kokosowe


Dzięki za odpowiedź Wiórki lubię jako dodatek do jakiegoś twarogu czy czegoś, w postaci masła jeszcze bardziej mi odpowiada. Olej kokosowy planuję kupić od dłuższego czasu, kupiłam raz, ale okazał się rafinowany i zwróciłam, mleczko kokosowe też często u mnie gości :)

edit: co do ziemnych, to też o tym słyszałam, jak przestałam jeść kupne i robiłam domowe orzechowe, to tylko z włoskich

koles08
same wiorki blendujesz czy cos dodajesz?


Same, zupełnie niczego nie dodaję

domer
Ciężko stwierdzić jak taka obróbka wpłynie na kwasy tłuszczowej w kokosie. Jeżeli jest chwilowa to raczej nie powinno mieć to większego wpływu.


Dlatego daję na górny poziom, żeby trwało to jak najkrócej (myślę, że do 10 minut max, może nawet mniej) i 120 stopni + termoobieg, gdzieś czytałam, że temperatura palenia tłuszczu kokosowego to jakieś 200*, ale wolę nie ustawiać na aż tyle i się upewnić, bo jednak jem tego trochę

Zmieniony przez - emmaslifestyle w dniu 2013-06-23 16:23:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Tak, punkt dymienia jest wysoki.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 709
Dzięki wielkie za odpowiedzi :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Frustrujący Brzuch

Następny temat

Dieta do sprawdzenia proszę o pomoc

WHEY premium