http://pml.strefa.pl/B203a.htm#286
Autorzy:
Jeznach-Steinhagen A., Kurzawa J., Czerwonogrodzka-Senczyna A.
"Celem pracy było przedstawienie niskokalorycznych substancji słodzących oraz ich wpływu na organizm człowieka. Szczegółowo opisano takie substancje słodzące, jak: aspartam, acesulfam K, alkohole cukrowe, fruktoza, D-tagatoza, glikozydy stewiolowe oraz syrop klonowy, wchodzące w skład dostępnych produktów spożywczych.
Zgodnie z opinią Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) aspartam oraz glikozydy stewiolowe zostały uznane za bezpieczne do spożycia. Natomiast fruktoza, stanowiąca komponent licznej grupy produktów, zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2012 roku nie powinna być spożywana przez chorych na cukrzycę. Coraz większa popularność produktów zawierających substancje słodzące sprawia, że poszukiwanie nowych środków jest aktualne i stanowi przedmiot badań."
Całość http://pml.strefa.pl/ePUBLI/203/09.pdf
Dla hejterów aspartanu:
"Aspartam – E 951
Został odkryty w 1965 roku. Uznany jest za najlepiej zbadaną
substancję słodzącą na świecie pod względem bezpieczeństwa dla zdrowia.(...)Nie zostały udokumentowane również negatywne skutki neurologiczne występujące po jego spożyciu, takie jak: guz mózgu, drgawki i bóle głowy oraz zmiany zachowania, nastroju i funkcji poznawczych. "