SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oleje, który do czego najlepszy

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2120

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 179 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5896
Jak zwykle, ze świata ' z zewnątrz ' trafiło do mnie wiele sprzecznych informacji z tymi które jakiś czas temu wyczytałam na forum. Chciałam sobie je sprostować i od ponad godziny szukałam na forum informacji na temat olei. Nie mogę znaleźć tematu/dziennika w którym było powiedziane na którym oleju najlepiej smażyć a które się do tego nie nadają.
Podobno oliwa z oliwek nierafinowana nie nadaje się do smażenia bo pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza tokstyny. Natomiast do sałatek, na 'surowo - jak najbardziej. Czy w takim razie rafinowana jest dobra do smażenia? Znowu olej rzepakowy jest najbardziej polecany do smażenia bo mniej 'wchodzi' w potrawy i w ogóle teraz wszędzie można wyczytać same pozytywy na jego temat.. Ostatnio nawet w jakimś babskim piśmie był zachwalany olej lniany jako 'super do wszystkiego' (smażenia również..) A co z tłuszczem kokosowym?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6693 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 33233
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 179 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5896
agataq, czytałam te artykuły ale nie wyjaśniły mi wszystkiego...
Bardziej chciałam zwrócić uwagę na to czy oliwa z oliwek extra virgin może być używana do smażenia i sałatek, czy lepiej zakupić inny olej do smażenia. Olej rzepakowy jest polecany na krótkie smażenie, a co z tym dłuższym? Wtedy można przeczytać że lepsza jest oliwa rafinowana która jest znowu dużo gorszej jakości niż nierafinowana...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Lepiej inny olej do smażenia, taki, który nie utlenia się tak łatwo i nie pali. Do smażenia kokosowy lub wszelkie zwierzęce tłuszcze typu smalec, masło klarowane. Na zimno oleje roślinne (wyjątki olej kokosowy i palmowy).

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 179 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5896
dzięki
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Literatura - co czytacie, żeby wiedzieć więcej?

Następny temat

Mój sprzęt - moje możliwości ?

WHEY premium