Misoo, na zyczenie podaje ci szczegółowe informacje w zakresie analizy diety:
Kaloryczność - 4060kcal
Białko ogółem - 181g
Ilość energii na 1 g białka - 19 kcal
Tłuszcz ogółem - 329g
Węglowodany ogółem 114g
Skrobia - 79g
Sacharoza - 3g
Kwasy tłuszczowe NNKT - 57,72g to jest 12,8% ogółu energii - norma ( 5-10%)
Tłuszcze omega 3 - 25,5g to jest 5,65% (norma 1-3g ; 0,5%)
w tym kwasy EPA i DHA 0,22g
Tłuszcze omega 6 - 32,44g = 7,19% (norma 5-10g ; 2,5%)
Stosunek kwasów tłuszczowych omega6 : omega 3 = 1,27 norma 4-5
Ilość witaminy E na 1 g kwasów omega-3 wynosi 1,25 ug norma ( 0,4 - 0,6)
Udział energii z białka 18,08%
z tłuszczu 71,71%
z węglowodanów 39,35%
Stosunek cynky do miedzi = 7,51 (norma ok.6)
Stosunek wapnia do fosforu = 0,14 (norma > 1)
Witaminy i składniki mineralne - % pokrycia norm
Potas 179%
Wapń 29%
Fosfor 299%
Magnez 17,71%
Żelazo 94%
Cynk 61%
Miedź 57%
A 169%
D 14%
E 319%
B1 88%
B2 93%
PP 466%
B6 274%
Foliany 132%
B12 60%
C 252%
Podsumowanie
Ponieważ dieta oparta jest głównie na tłuszczach roślinnych nie analizowałem proporcji miedzy kwasami tłuszczowymi nienasyconymi i nasyconymi, gdyż tutaj sprawa jest wiadoma. Tak jak wspomniałem we wcześniejszym poście - jeżeli dieta oparta jest na tłuszczach roślinnych uwage należy skupic na proporcjach kwasów tłuszczowych i tak:
Z analizy wynika, że w diecie występuje bardzo duza ilość kwasów omega 3 i omega 6 ( co znaczenie przekracza normy). Z tego tytułu dieta ma wysoki potencjał antyoksydacyjny i wymaga skupienia uwagi na antyutleniaczach. Udział witaminy E jest prawidłowy, jedna ze wzgledu na niskie spożycie witaminy A oraz C proponowałby dołożyc w suplementacji Beta karoten ( 3 kapsułki) oraz witamine C ( 5 x 200mg).
Kwasy omega -3 to głównie kwas linolenowy (z oleju lnianego), natomiast niewiele jest kwasów EPA i DHA które są korzystniejsze od swpjego prekursora - kwasu linolenowego. Z tego tytułu zamiast takiej ilości piersi z kurczaka proponowałbym również spożyc tłustą rybę (makrela lub łosoś) co zmieni proporcje na lepszą korzyść.
Witaminy i minerały
Należało przypuszcac ze tego tepu dieta będzie niedoborowa w wiele składników./ Szczególnie jest widoczny niedobór wapnia, cynku, miedzi, witaminy D. Dieta wydaje sie wykazywać duze szkodliwość na metabolizm tkanki kostnej, z kilku powodów:
- duża ilość białka
- niedobór wapnia, witaminy D i cynku
- zbyt duża ilosć fosforu
- niekorzystne proporcje między wapniem i fosforem
Proponuje na okres diety profilaktycznie preparat OSTEOBLOCK, który zawiera wszystkie te składniki i wydaje sie byc bardzo korzystny w zakresie regulacji w/w diety
W diecie proponowałbym także zwiekszyc udział witamin z grupy B ( 3 x 1 tab vitaminum B-compleks)
Wartosć odzywcza białka w diecie jest bardzo wysoka, co zwiazane jest z dużym udziałem produktów zwierzęcych.
Ze wzgledu na duży udział fosforu, dieta będzie sprzyjać aktywacji psychoruchowej, i dziłaś silnie termogennie ( takze zwiazane z duzą ilością witaminy PP)
To tyle podsumowan Misoo, mysle że jesteś zadowolony, trochę sie nad Twoim przypadkiem napracowałem
szukala