SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przygotowanie posiłków / źródła tłuszczy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 766

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 85 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 952
Hej,
O odżywianiu czytam już trochę, będzie ponad rok. Pierwsza książka "Żywienie w sporcie" A. Bean i po późniejszych poszukiwaniach okazała się zbiorem bzdet, dlatego preferuję opinie kulturystów (jako tych najbardziej skupiających się na jakości pożywienia). Dieta ułożona już prawie idealnie - potrzebuję zaledwie kilku informacji, by czuć się pewnie przygotowując posiłki.

Na siłowni ćwiczę 4h tygodniowo, ładnie ułożony i (co najważniejsze) ciągle progresywny FBW. Do tego dochodzi kilkanaście godzin aerobów tygodniowo - trenuję kolarstwo; aktualnie przez okres zimowy wzmacniam kości i stawy biegając (50% treningów, reszta bike i basen), objętościowo jest tego mniej niż w sezonie... A same treningi są wykonywane tylko w strefie tlenowej. W związku z tym kolosalnie wzrosło zapotrzebowanie na tłuszcze, dlatego chcę spytać, czy dobrze wybieram?
Źródła fatu w mojej diecie:
- tłuste ryby (codziennie makrela wędzona, łosoś świeży przede wszystkim)
- olej rzepakowy
- oliwa (na zmianę z olejem)
- majonez domowy na bazie oliwy bądź oleju rzepakowego, jedno żółtko)
- jaja
- nabiał półtłusty (raz na 2-3 dni zjem 100g twarogu)
- mleko pełnotłuste 4% (świeże, prosto od krowy - szklanka dziennie must be!)
- parmezan (nie więcej niż 20g dziennie)
- orzechy, migdały (30-40g dziennie)
- małe ilości nasyconych z czerwonego mięsa np. z wołowego czy schabu (nie więcej niż 3g tł/100g mięsa)

To raczej wszystko - coś wywalić, czy może zostać?
I teraz bardzo istotne pytanie:
Jak to jest z masłem mlecznym? Bardzo dużo sprzecznych opinii, proszę powiedzcie ile masła dziennie mogę wtrynić, bardzo mi pasuje dodać go do owsianki + mleko pełnotłuste 200g i bananek, eksplodowałbym z rozkoszy. Wiem, że raz na jakiś czas można i zjeść w MC - ale:
1. Czy żarcie masła codziennie w przyzwoitych ilościach np. do 20g będzie w porządku i jest pożądane przez organizm?



Odmienna kwestia - przygotowywanie posiłków.
Smażenie jest BE, uczą mnie tego od małego. Próbuję jednak znaleźć consensus, mięso i warzywa przygotowuję w ten sposób:
Na rozgrzany olej rzepakowy (10-15g, wliczam do bilansu) kładę mięso i smażę je na dużym ogniu przez maksymalnie 2min - aby było rumiane. Do tego dodaję warzywa i podlewam wszystko wrzątkiem, szybko zakrywam pokrywką i wszystko się dusi, aż nie będzie gotowe. Po tym odkrywam pokrywkę i czekam, aż pozostała woda wyparuje i znowu smażę całość przez kolejne 2min - i mam niby to duszony posiłek, ale smaczny jak smażony.
2. Czy tak jest dobrze?

Kolejna sprawa - gotowanie owsianki.
Używam płatków owsianych górskich. Zalewam je wrzątkiem, gotuję aż woda wyparuje/wsiąknie - mija z 2 min. Później dolewam to 200g mleka prosto od krowy (mmmmm) i całość gotuje się jeszcze dobre 3min; 1min do końca dodaję banana, żeby trochę zmiękł + orzechy.
3. Czy tak jest dobrze?



Błagam, help : )
Pozdro zwierzaki!

Ból <3

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2343 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 348761
Więc od początku: makrela wędzona maksymalnie 3 razy w tygodniu, olej rzepakowy jedynie nierafinowany (a taki ciężko znaleźć). Masło mleczne jak najbardziej okej, z tym, że trzeba uważać na proporcje kwasów tłuszczowych (20g dziennie nie powinno znacząco ich zaburzyć). Co do przygotowania potraw, smażenie faktycznie nie jest pożądane, spróbuj pieczenia, grillowania czy duszenia. Twój sposób jest w porządku, o ile nie przypalasz potrawy. Do smażenia używaj raczej smalcu, masła klarowanego czy oleju palmowego. Owsianka w porządku, zalewaj ją gorącą wodą, nie musi być wrzątek.

Zmieniony przez - TomekZ88 w dniu 2012-11-28 21:20:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 85 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 952
Nierafinowany? Damn, to Kujawski idzie w odstawkę, a ciągle go używałem.
Potrawy duszę już od 2 lat, trochę mi się przejadło, dlatego próbuję takich śmiesznych sposobów jak opisałem wyżej.
Pieczenie = długi czas oczekiwania, rozgrzewanie piekarnika, duże zużycie prądu; a grillowanie to tylko w sezonie, nie mam elektrycznego rusztu.
Będę kontynuował mój smażeniowo-duszeniowy sposób, tylko zamiast oleju użyję smalcu.

Jeszcze małe pytanko - skąd czerpiesz wiedzę? Przesiadujesz na tym forum i po prostu wiesz, czy możesz podzielić się jakąś literaturą?
Dzięki.

Ból <3

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DIETA NA MASE DO OCENY 55kg 175cm

Następny temat

DIETA NA MASE, PROSZE O OCENE

WHEY premium