Alkaliczna woda jonizowana w aspekcie sportowym.
Jako były zawodnik sportowy, obecnie masażysta i trener, wiem, że dla wielu z nas uprawiających sport zawodowo lub rekreacyjnie, ważne jest dostarczanie odpowiednich płynów do organizmu, a szczególnie dobrej wody przed, podczas i po wysiłku fizycznym (sportowym). Nagła zmiana ph organizmu może mieć odpowiedni wpływ na ogólne zdrowie, dobre samopoczucie, poziom zmęczenia, ból, wagę, efektywność treningowo-wykonawczą. Mięśnie pracują najlepiej w wąskim zakresie ph. Podczas odpoczynku ph mięśni wynosi około 6.9, podczas gdy ph krwi ma 7.4. Gdy wykonujemy wysiłek fizyczny w procesie beztlenowym, dla uzyskania energii spalamy cukry zmagazynowane w mięśniach (gikogen). W wyniku spalania wytworzony zostaje kwas mlekowy, kwas pirogronowy i dwutlenek węgla CO2, które powodują, że ph mięśni obniża się. Im intensywniej ćwiczysz, tym szybciej ph mięśni spada, co prowadzi do efektu zmęczenia. Nagromadzenie kwasu w mięśniach ogranicza produkcję ATP (adenozynotrifosforan) – związku w komórce, pełniącego funkcję uniwersalnego akumulatora i przenośnika energii, kluczowego enzymu dla sportowców podczas wykonywania wysiłku. Kiedy ph mięśni spada poniżej 6.5, kiedy przestają pracować równomiernie, można to zauważyć, gdy zawodnicy tracą koordynację podczas wysiłków, szczególnie długotrwałych, z elementami przyspieszeń i gwałtownych ruchów, które wymagają koncentracji i utrzymania zachowań koordynacyjno-wykonawczych (piłka nożna, tenis ziemny, koszykówka, siatkówka, hokej i inne). Również odkładający się w komórkach mięśniowych kwas mlekowy, powoduje wolniejsze reakcje, co wynika z tego, że impuls elektryczny na poziomie układu nerwowego jest zaburzony w środowisku kwaśnym (nasuwa się tutaj pytanie, dlaczego tak wiele chorób układu nerwowego w ogóle się pojawia).
Wielu sportowców, nawet nieświadomie, stosuje dietę, w której przeważają produkty powodujące zakwaszenie organizmu, zaburzając przez to równowagę kwasowo-zasadową. Zapominają o konsumowaniu bogato alkalicznych produktów mineralnych, takich jak orzechy, owoce (grejpfrut, avocado, itp.), warzyw (np. brokułów, szpinaku, szparagów). Za to spożywają nadmiar kwaśno-pochodnych produktów, jak mięso, nabiał, wysoko fruktozowe energetyczne batony, kwaśno-energetyczne sportowe napoje. Wszystkie te kwaśne produkty powodują wysokie zagrożenie zakwaszeniem, utratą zdrowia i słabą efektywnością koordynacyjo-ruchową sportowców. Wprowadzenie alkalicznej wody jonizowanej poprawia sportowcom właściwe nawodnienie komórek, zabezpieczając organizm przed zmęczeniem podczas wysiłku.
Picie wody jonizowanej przed, podczas i po wysiłku podnosi zdolność nawodnienia organizmu, redukując nadkwaśność i efekt zmęczenia.
Wade T. Lightheart, CSNA (Three-time Canadian Natural Bodybuilder Champion)
Potem się doszukałem, że koleś tam poleca jakieś strasznie drogie jonizatory do tego japońskie, za kilka tysięcy papierów, ale znalazłem u nas w Polsce takie litewskie za niecałego tysiaka.
Jak do teraz wydawałem co tydzień kupę sałaty na skrzynki wody to jak kupiliśmy z kumplem na spółkę takie urządzenie to mamy zawsze wodę pod ręką.