Jeżeli chodzi o chemiczne metody analizy to możemy policzyc: tzw. Zintegrowany Wskaźnik Aminokwasów Egzogennych (EAA index) oraz tzw. Chemiczny Miernik Jakości Białka ( CS - Chemical Score) - inna nazwa to wskaźnik aminokwasu ograniczajacego (czyli tego którego jest najmniej).
CS = zawartość aminokwasu ograniczającego w badanym białku / zawartość tego samego aminokwasu w białku wzorcowym x 100%
Na przykłąd w chlebie pszennym aminokwasem ograniczajacym jest lizyna
CS lizyny = 2,63/6,37 x 100% = 41,3%
Wartosć 41,3% oznacza minimalną wartość odżywczą białka
EAA = średnia geometrycvzna zawartośc aminokwasów w białku badanym / zawartośc aminokwasów w białku wzorcowym x 100
wartość EAA oznacza maksymalna potencjalna wartosć odżywczą
szukala
Poradnia Dobry Dietetyk w Ostrowie Wlkp. http://www.dobrydietetyk.pl/dietetyk/ostrow_wielkopolski/wielkopolskie/3/