SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

maka razowa

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4768

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7218
witam mam pytanie czy maka razowa lub zytnio razowa nadaje sie aby ja wlaczyc do diety . Np zrobic z niej makaron zamiast kaszy tak dla odmiany albo placki .
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
tak możne nawet dać więcej mąki żeby zakwas był "silniejszy" ale nie za dużo. ogólnie musi mieć płynną konsystencje ;]

wrzuciłem przepis do kuchni SFD także wszelkie pytanie na temat chlebka piszecie tam <

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2008-11-30 13:11:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Od czasu do czasu czemu nie

Polecam mąkę żytnią, typ 2000.
Jest to mąka "chlebowa", mało oczyszczona, jej ig wynosi 45

Meraviglia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 95 Napisanych postów 16770 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68752
j/w pewnie ze mozna
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7218
dzieki macie po sogu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
ja robie z niej chleb i inne smakołyki - niedługo wrzuce coś do kuchni SFD :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7218
A jak robisz ten chleb (skladniki jakiedodajesz)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Na forum jest gdzies fany przepis na chleb razowy

Jak znajde wrzuce.

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
Mój przepis ;] Może wrzucić to do kuchni sfd? tylko mam słabe foto


Chleb Razowy

Pyszny chlebek, zdrowy i bez żadnych trujących związków ;] Długo zachowuje świeżość a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Na początku musimy wyhodować tzw. zakwas. Robi się go tak

1 dzień
100 ml ciepłej wody
100g maki żytniej razowej typ 2000 (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, cena około 3,50 zł za kg)
dodajemy wszystko do dużego pojemnika, mieszamy przykrywamy i odstawiamy na 24h w cieple miejsce

2 i 3 dzień
dodajemy składniki z dnia 1 również mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24h

4 dnia zakwas będzie gotowy, powinien mieć kwaśny smak i zapach "cytrusów"

Wygląda mniej więcej tak:
[img254.imageshack.us/img254/5007/34286411bi5.jpg]


Ciasto na chleb :
cały wyhodowany przez nas zakwas
150ml wody
400g maki żytniej razowej
1 łyżka grubej soli
(Ja robie z podwójnej porcji, wychodzi wiekszy i wyższy)

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy, ręcznie lub w maszynie, ciasto jest lepkie i luźne. Zostawiamy do wyrośnięcia. Znów mieszamy, krotko, przekładamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Uważamy żeby nie przerosło!
Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200C i pieczemy godzinę. Chlebek jest w miare prosty do wykonania i nie drogi, każdy może spróbować. Powodzenia i smacznego.

Foto(niestety, mam tylko po upieczeniu)
[s2.zapodaj.net/53758431.jpg.html]
[img211.imageshack.us/my.php?image=12114940fi8.jpg]
[img205.imageshack.us/my.php?image=66948527ky1.jpg]
[img205.imageshack.us/my.php?image=11063761ux6.jpg]

pzdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7218
Masz SOGA .Dzieki z przepis jak bede mial skladniki zrobie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
odbijam sogi ;] mam nadzieje że będzie smakował
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 71 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11899
Koniecznie go wrzuć do kuchni, nie wiedziałem że to takie proste zrobić chleb ;]. Łap soga.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

problem z masa

Następny temat

DIETA ATKINSA

WHEY premium