Szacuny
49
Napisanych postów
5770
Wiek
44 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
42384
jak to w końcu jest ?
z jednej storny kofeina - termogenik
z drugiej podobno skok insuliny
zawsze myslalem ze kawa na odchudzanie jest OK , a tu nie dosc ze znalazlem opinie na sfd ze jest odwrotnie , to dzis na club tv w jakims programie o odchudzaniu pan dietetyk mowil ze po kawie sie zatluszcza , co jest ?
Szacuny
734
Napisanych postów
31016
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
94344
ale mhmm to ze kofeina wplywa na glikogen watrobowy nei jst powodem przejmowanie sie ja raczej bym uwazal pijac kawe ze sldyczami<kawa wzmaga insulinoopornosc, czasowa>
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Jeżeli już, to nie powoduje sekrecji insuliny, ale prędzej wolniejszą degradację, przez co obserwujemy podwyższony poziom. Jest to spowodowane glikogenolizą (rozkład glikogenu do glukozy w wątrobie) oraz przez podwyższony poziom wolnych kwasów tłuszczowych uwolnionych dzięki katecholaminom (nor- i epinefryna). Nie ma się tu czemu dziwić. Teoretycznie powoduje to zagrożenie insulinoopornością.
Jednak najczęstszym źródłem kofeiny jest kawa i tutaj sytuacja przedstawia się inaczej, bo kofeina to jeden z wielu związków w niej zawartych. Przy długotrwałym spożyciu kawy zmniejsza się ryzyko zachorowania na cukrzycę, obniża się poziom insuliny na czczo, po posiłku. Odwrotna korelacja występuje wraz z coraz większym spożyciem kawy (przy spożyciu 6 filiżanek kawy dziennie poziom insuliny jest mniejszy niż dla jednej i ryzyko zachorowania na cukrzycę o wiele mniejsze). Za ten efekt odpowiedzialne są związki inne niż kofeina.
Zatem w przypadku spożycia kofeiny, krótkiego okresu picia kawy (poniżej miesiąca) można mówić o insulinooporności, przy dłuższym spożyciu nie.
Tak w ogóle insulinooporność tkanki tłuszczowej jest dobra dla schudnięcia, dla zdrowia już nie.