Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Chcialem sie was zapytac czy jest sens wlaczenia w swoja suplementacje ekstraktu z burakow ?Chodzi mi glownie o zwiekszenie wytrzymalosci jak i o zwiekszenie pompy miesniowej na treningu z tego co juz wyczytalem dzialanie burakow na organizm zostalo potwierdzone badaniami.
Moze jednak ktos z was stosowal ekstrakt i moze sie wypowiedziec zapytalem o ekstrakt z burakow (Tabletki) Bo jesli mam je jesc czy pic sok to mnie zbiera na wymioty...
- zmniejszenie zmęczenia w trakcie trwania wysiłku
- zwiększenie efektywności treningu
-poprawa wytrzymałości
-większa “pompa mięśniowa”
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Znalazlem w sieci taki opis ile tam jest prawdy ciezko powiedziec ,,Jak długo działają azotany?
Najwyższe stężenie azotanów we krwi jest po 1-2 godzinach od spożycia (1,5-1,8 h), natomiast azotynów po 2-3 godzinach. Po czym następuje znaczące obniżenie poziomu. Czas połowicznego rozpadu azotanów to 5-8 godzin (to znaczy, że zostaje połowa tego co przyjęliśmy). Po 24 godzinach nie ma już śladu po azotanach we krwi.
Jaka dawka?
Dawka skuteczna, którą przedstawia większość badań to 0,1-0,2 mmol/kg (lub 6,4-12,8 mg/kg ll 250 mg to 4 mmol), a w ujęciu bardzo praktycznym wygląda to tak:
Przy masie ciała: 70 kg -> 440-870 mg Przy masie ciała: 90 kg -> 580-1,160 mg Przy masie ciała: 110 kg -> 730-1,450 mg
Większość badań przedstawia, że efekt suplementacji na wysiłek fizyczny jest najbardziej widoczny po 2-6 dniach."Wypicie 500 ml soku z buraków podnosi poziom azotanów o 400% – problem z sokami z buraków jest taki, że nie mamy podanego standardu zawartości azotanów w skład
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
mi nie chciało się bawić w soki i kilka miesięcy jadłem 200-300g buraka godzinke półtorej przed treningiem, od zeszłego tygodnia przestałem jeść i nie odczuwam żadnej różnicy :)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
17764
Napisanych postów
132961
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464624
co innego jest zjeść buraka a co innego ekstrakt, to tak jak np zjeść jakiś arbuza i oczekiwać po nim pompy (bo zawiera cytruline) ile tego arbuza by trzeba zjeść to samo z burakiem ile go trzeba zjeść by dostarczyć ekwiwalent z ekstraktu. Noi burak jeszcze musi zostać strawiony zanim się uwolnią składniki
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.