onnit.com
Tyron Woodley chce walki z Khabibem Nurmagomedovem
Były mistrz wagi półśredniej UFC Tyron Woodley chce odzyskać utracony tytuł, a następnie stoczyć pojedynek z niepokonanym mistrzem wagi lekkiej Khabibem Nurmagomedovem.
Khabib Nurmagomedov w swojej ostatniej walce na gali UFC 242, obronił tytuł przeciwko tymczasowemu mistrzowi Dustinowi Poirier poddając go duszeniem zza pleców w trzeciej rundzie. Wielu fanów MMA uważa, że jego następnym przeciwnikiem powinien być Tony Ferguson, który jest na fali 12 zwycięstw.
Jeśli Khabibowi uda się wygrać także tę walkę, istnieje możliwość, że zdecyduje się na przejście do wagi półśredniej, aby jeszcze bardziej powiększyć swoją spuściznę o tytuł mistrza w kategorii 170 funtów. To byłaby znakomita wiadomość dla Tyrona Woodleya, ponieważ uważa on, że ma to, co trzeba, aby pokonać "raz w życiu" takiego zawodnika jak Nurmagomedov:
Tyron Woodley"Chcę walczyć z Khabibem. Mam najlepszą obronę przed obaleniami w historii tego sportu. On jest świetny, człowieku. Nie ma zbyt wielu takich facetów. Walka z kimś takim jak on trafia się raz w życiu. Jestem jego fanem".
Oczywiście Woodley chce najpierw odzyskać tytuł wagi półśredniej, który stracił w walce z Kamaru Usmanem. A kiedy to zrobi, zaoferuje Nurmagomedovowi walkę w kategorii catchweight, zamiast przechodzenia do 170 funtów:
Tyron Woodley"Wiesz, dobrew tym wszystkim jest to, że on ma jeszcze jedną lub dwie walki w tej dywizji, które mają dla niego sens. Męczy się robiąc wagę 155 funtów. Muszę odzyskać pas, żeby ta walka miała sens. ...On nawet nie będzie musiał przechodzić do tej wagi. Możemy to zrobić w kategorii catchweight 165 funtów. Ledwie udaje mi się to zrobić, ale za właściwą kwotę..."
Jak widać walka z Khabibem Nurmagomedovem jest obiektem pożądania wielu zawodników i nie ma się czemu dziwić, ponieważ pokonanie niepokonanego mistrza zawsze będzie niezwykle cennym trofeum w dorobku każdego zawodnika.
Redaktor Fight24.pl i Sceny MMA i K-1
http://www.fight24.pl/
http://www.sfd.pl/Scena_MMA_i_K_1-f131.html