Szacuny
2
Napisanych postów
15
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
152
Witam. Otóż zauważyłem, że mam dosyć słabą kondycję aby zacząć coś z nią robić. Podam kilka przykładów na początek. Wracam 1.5km ze szkoły do domu, siadam na łóżku i nie mam nawet siły się przebrać, a moi kumple muszą iść jeszcze kilka km. Pogram chwilkę w piłkę i już jestem cały spocony, zajechany i zmęczony. Wyjdę po schodach i już mam zadyszkę.
Ostatnio robiłem sobie EKG - wszystko w porządku, oprócz jakiegoś minimalnie podwyższonego bicia serca. Spirometia, jako, że jestem alergikiem też wyszła w porządku.
Mam dobre warunki fizyczne tzn. się jestem szczupły i ciekawi mnie taki brak sił. Co musiałbym zrobić, aby poprawić sobie kondycję? Jakieś bieganie, jazda na rowerze czy normalne ćwiczenia w domu? Proszę o pomoc...
Szacuny
7
Napisanych postów
255
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
3764
sadze ze mozesz sprobowac zaczac biegac, na necie mozesz znalezc plany dla poczatkujacych biegaczy (zaczyna sie 1 minuta biegu 14 marszu znowu mintabiegu itd). Najwazniejsza jest systematycznosc. Warunki fizyczne czyli twoja szczuplosc nie musza oznaczac ze z racji tego bedziesz mial lepsza kondycje. Wazne jest to jak aktywny fizyczny jestes.
Szacuny
9
Napisanych postów
469
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
34832
zrob badanie na borelioze znam takie przypadki,ze ludzie byli zmeczenie,wchodzili na 4 pietro i nie mieli sily w wszystkiemu winna byla borelioza.sam jestem chory na to gowno.
albo poprostu masz malo ruchu i nie masz kondychy.
Zmieniony przez - Kakus17 w dniu 2010-06-12 15:31:10
Szacuny
5
Napisanych postów
175
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1373
Proponowałbym zapisać się na solidny trening, np. piłkarski, koszykarski (jeżeli lubisz takie dyscypliny), gdzie ważnym elementem treningu jest rozwój kondycyjny. W odróżnieniu od indywidualnych ćwiczeń będziesz wykonywał je w systemie ciągłości, bo wiem że samemu ciężko jest zmusić się do wysiłku ponad własne siły (chyba że jesteś niezwykle ambitny). Często jest tak, że biegnąć indywidualnie po jednym sprincie masz dość, robisz zbyt długą przerwę i zazwyczaj kończysz trening. Wśród konkurencji dajesz z siebie wszystko, dlatego efekt poprawy kondycji przychodzi znacznie szybciej.
Szacuny
0
Napisanych postów
46
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
113
Bieganie jak najbardziej! Ale napisz coś o swoim odżywianiu? To bardzo ważne, ludzie , którzy jedzą dużo fast fooodów, słodyczy, a mało warzyw i produktów zbożowych często czują się zmęczeni, ociężali. Trening musi iść w parze z odpowiednią dietą. Podstawowe informacje znajdziesz tutaj: http://www.sportowystyl.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=538&Itemid=19 Chociaż najlepiej jest oczywiście odwiedzić dietetyka.