SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Produkt surowy a przetworzony

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 856

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 131 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 478
Witajcie,

natknąłem się na ciekawy artykuł. Otóż my tutaj przeważnie ważymy
produkty przed obróbką termiczną i wyliczamy wartość posiłku na
podstawie wagi przed przygotowaniem.

Natomiast po obróbce termicznej dane te mocno się różnią.

Weźmy przykład piersi z kurczaka, która jest podstawą naszych diet.

Pierś kurza przed obróbką waży 100g i ma 99kcal, natomiast po obróbce
termicznej uwaga ma już 151kcal/100g. Oczywiście bez dodawania oleju i
przypraw. Zmieniają się też wartości BTW. Oto jak zostało to
wytłumaczone:

Surowa pierś z kurczaka zawiera dużą ilość wody (ok. 75%).
Podczas gotowania część z niej ulega wyparowaniu, powodując ubytek masy
piersi (przed 260g po 170g), stąd zarówno wartość energetyczna, jak i
odżywcza ulega skoncentrowaniu.

Składniki wnoszące wartość odżywczą i zarazem energetyczną (białko
oraz tłuszcz) stanowią w gotowanej piersi 34,9 g / 100g, natomiast
pozostała ilość to woda, składniki mineralne oraz witaminy.


Oznacza to że powinniśmy nasze dania i ich BTW obliczać PO
przygotowaniu.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Natomiast po obróbce termicznej dane te mocno się różnią.

Różni się gramatura produktu, co spowodowane jest chociażby ubytkiem wody. Więc jak lubisz sobie utrudniać życie, możesz ważyć po obróbce.

Chyba nie do końca zrozumiałeś o co chodzi

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 131 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 478
Oni tam robili na przykladzie piersi ktora wazyla 260g i po ugotowaniu miala 170g i inne wartosci odzywcze
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Pierś, która ma 300g przed obróbką - w tym 60g bialka i ze 3g tłuszczu, po obróbce - ważac powiedzmy 200g, wartosci b/t/w ma takie same, cyzli te 60g białka i 3g tłuszczu.

Więc siłą rzeczy, gdyby patrzec na 100g produktu, wartości będą zawyżone. Ale czy to bedzie 300 przed, czy 200 po, wartosci b/t/w te same.

Kumasz?

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 131 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 478
Ano tak <młotek>
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Tyczy sie to wszystkich produktow po obrobce termicznej w zaleznosci od tego czy dany produkt traci wode czy moze ja nabiera.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
zboża (kasza, ryz, makarony) przed obróbką w stanie surowym są lżejsze, a po ugotowaniu czasem i dwa razy cięższe, bo "łapią wodę". ale przeciez kcal sie nie zmienia, bo woda nie ma kcal. proste jak świnski ogon

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 290 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 7197
Jedyna opcja zwiekszenia kalorycznosci i zawartosci skladnikow jest smazenie. Chodzi oczywiscie o tluszcz (olej, ktory wsiaka w jadlo) jako skladnik ;) Inna sprawa, ze wazac sam po obrobce, a nie wazac przed przerobka, nie masz zielonego pojecia ile znajduje sie w nim B/T/W, bo nie masz mozliwosci pomiaru % wody, ktora z produktu wyparowala. Jak mozna stwierdzic ile ma obiektywnie smazony kurczak, skoro kazda partia zawiera inny % wody (nastrzykiwania itd.).
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Co do przegryzania przy filmie

Następny temat

co jeść jeśli trening kończy się o 22.00

WHEY premium