natknąłem się na ciekawy artykuł. Otóż my tutaj przeważnie ważymy
produkty przed obróbką termiczną i wyliczamy wartość posiłku na
podstawie wagi przed przygotowaniem.
Natomiast po obróbce termicznej dane te mocno się różnią.
Weźmy przykład piersi z kurczaka, która jest podstawą naszych diet.
Pierś kurza przed obróbką waży 100g i ma 99kcal, natomiast po obróbce
termicznej uwaga ma już 151kcal/100g. Oczywiście bez dodawania oleju i
przypraw. Zmieniają się też wartości BTW. Oto jak zostało to
wytłumaczone:
Surowa pierś z kurczaka zawiera dużą ilość wody (ok. 75%).
Podczas gotowania część z niej ulega wyparowaniu, powodując ubytek masy
piersi (przed 260g po 170g), stąd zarówno wartość energetyczna, jak i
odżywcza ulega skoncentrowaniu.
Składniki wnoszące wartość odżywczą i zarazem energetyczną (białko
oraz tłuszcz) stanowią w gotowanej piersi 34,9 g / 100g, natomiast
pozostała ilość to woda, składniki mineralne oraz witaminy.
Oznacza to że powinniśmy nasze dania i ich BTW obliczać PO
przygotowaniu.