Przymierzam się właśnie do diety redukcyjnej no i miłabym kilka pytań.
- Jak sie ma zapotrzebowanie do ilości makroskładników tzn. spodobała mi się dieta opisana ellisa https://www.sfd.pl/temat231127/ wychodzi z niej jednak zdecydowanie za mało kalori względem do zapotrzebowania. I pytanie czy powinienem pozostałe kalorie rozdzielić tak aby dopiąć do poziomu zapotrzebowania, czy też zostawić to tak jak jest na poziomie około 600 kcal niższym i zobaczyć jak mój organizm sie do tego przystosuje?
- Co do samej ilosci makroskładników. Czy stosująć proporcje 30/50/20 (B/WW/TŁ wartosci przypadkowe oczywiśćie powinienem dodać to co mam za mało i odjąć to czego jest za dużo (patrząc na zapotrzebowanie) czy też zaufać którymś z opisanych przemnożników? A tak wogóle to według was jakie powinny być proporcje B/WW/Tł na redukcji?
- Mając ok. 23% tłuszczu przy doborze makroskładników do czego powinieme brać LBM a do czego nie?
- Pytanie do tabelek z szamą: są tam warzywa po ugotowaniu czy też przed (tak wiem ze to było omawiane x razy ale licze na wyrozumiałość)?
No cóż to chyba tyle pukico ale jescze cos wymyślę pewnie. Pozdrawiam i sorki za nieumiejętność szukania ;).