Czy sposób rozmnażania mrożonych warzyw ma wpływ na zmianę wartości odżywczych np. z mikrofali, na patelni czy najlepiej odstawić na kilka godzin?
...
Napisał(a)
Czy przyprawy suszone np. bazylia, koperek mają mniej wartości odżywczych niż świeże?
Czy sposób rozmnażania mrożonych warzyw ma wpływ na zmianę wartości odżywczych np. z mikrofali, na patelni czy najlepiej odstawić na kilka godzin?
Czy sposób rozmnażania mrożonych warzyw ma wpływ na zmianę wartości odżywczych np. z mikrofali, na patelni czy najlepiej odstawić na kilka godzin?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
1 zawsze suszone będą miały czegosc mniej niż świeże
2 bez znaczenia, aż tak bym się tym nie przejmował, często na opakowaniu jest napisane aby ich nie odmrażać tylko zamrożone dać na patelnie
2 bez znaczenia, aż tak bym się tym nie przejmował, często na opakowaniu jest napisane aby ich nie odmrażać tylko zamrożone dać na patelnie
2
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Przyprawy nieco tracą na wartości, jak po każdej obróbce, zawsze coś tam spadnie, natomiast te wartości nie są mega wielkie, oczywiście smakowo zdecydowanie np.: koperek, jest lepszy świeży. Ponadto, ja najczęściej kupuje koperek, natkę pietruszki, szczypiorek i świeże sobie zamrażam, z przypraw też korzystam, ale smak zdecydowanie lepszy w świeżym.
Co do warzyw na patelnię, ja po prostu je daje na patelnie i nie odmrażam, bezpośrednio z paczki ładuję na patelnie
Co do warzyw na patelnię, ja po prostu je daje na patelnie i nie odmrażam, bezpośrednio z paczki ładuję na patelnie
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Prostym językiem to jest mniej więcej tak: przy zamrażaniu woda w komórkach sie krystalizuje i ulegają uszkodzeniom, potem przy rozmrażaniu część zawartości z nich wycieka i zasada jest taka, że jeżeli rozmrażasz coś powoli (najlepiej w lodówce) to większość tego o wyciekło, zdąży sie z powrotem wchłonąć, a jeżeli np wrzucisz to do mikrofali, to większość wycieknie i zrobi ci sie z tego takie kombo w stylu woda o intensywnym smaku + nijakie warzywa (nie polecam xD)
Ale ale, jeżeli np zrobisz tak jak koledzy wyżej i wrzucisz ważywa zamrożone na patelnie, to zwyczajnie to co z nich wycieknie, zrobi ci fajną obtoczke po tym jak woda odparuje, czyli smakowo na duży plus. Do tego większość składników odżywczych też w ten sposób wróci na warzywo.
Co do reszty to tak jak wyżej, coś tam zawsze się straci przy obróbce, czy to gotowaniu, czy suszeniu czy mrożeniu, ale nie przejmował bym się tym też za bardzo tylko jadł w każdej formie, bo warzyw i tak prawie zawsze za mało w diecie xD
Ale ale, jeżeli np zrobisz tak jak koledzy wyżej i wrzucisz ważywa zamrożone na patelnie, to zwyczajnie to co z nich wycieknie, zrobi ci fajną obtoczke po tym jak woda odparuje, czyli smakowo na duży plus. Do tego większość składników odżywczych też w ten sposób wróci na warzywo.
Co do reszty to tak jak wyżej, coś tam zawsze się straci przy obróbce, czy to gotowaniu, czy suszeniu czy mrożeniu, ale nie przejmował bym się tym też za bardzo tylko jadł w każdej formie, bo warzyw i tak prawie zawsze za mało w diecie xD
...
Napisał(a)
Wartości odżywcze nie ulegają zmianie. Każda obróbka ma jednak wpływ na ilości witamin i składników mineralnych. Tutaj niestety mogą zajść znaczne zmiany.
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
Dieta na przytycie dla 15 latka +Suplement?
Następny temat
Makro, kalorie i "szkielet" diety
Polecane artykuły