SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wpływ obróbki na witaminy i minerały

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1400

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 26 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 158
Czy przyprawy suszone np. bazylia, koperek mają mniej wartości odżywczych niż świeże?

Czy sposób rozmnażania mrożonych warzyw ma wpływ na zmianę wartości odżywczych np. z mikrofali, na patelni czy najlepiej odstawić na kilka godzin?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
1 zawsze suszone będą miały czegosc mniej niż świeże
2 bez znaczenia, aż tak bym się tym nie przejmował, często na opakowaniu jest napisane aby ich nie odmrażać tylko zamrożone dać na patelnie
2

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Przyprawy nieco tracą na wartości, jak po każdej obróbce, zawsze coś tam spadnie, natomiast te wartości nie są mega wielkie, oczywiście smakowo zdecydowanie np.: koperek, jest lepszy świeży. Ponadto, ja najczęściej kupuje koperek, natkę pietruszki, szczypiorek i świeże sobie zamrażam, z przypraw też korzystam, ale smak zdecydowanie lepszy w świeżym.

Co do warzyw na patelnię, ja po prostu je daje na patelnie i nie odmrażam, bezpośrednio z paczki ładuję na patelnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 16 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 3796
Prostym językiem to jest mniej więcej tak: przy zamrażaniu woda w komórkach sie krystalizuje i ulegają uszkodzeniom, potem przy rozmrażaniu część zawartości z nich wycieka i zasada jest taka, że jeżeli rozmrażasz coś powoli (najlepiej w lodówce) to większość tego o wyciekło, zdąży sie z powrotem wchłonąć, a jeżeli np wrzucisz to do mikrofali, to większość wycieknie i zrobi ci sie z tego takie kombo w stylu woda o intensywnym smaku + nijakie warzywa (nie polecam xD)

Ale ale, jeżeli np zrobisz tak jak koledzy wyżej i wrzucisz ważywa zamrożone na patelnie, to zwyczajnie to co z nich wycieknie, zrobi ci fajną obtoczke po tym jak woda odparuje, czyli smakowo na duży plus. Do tego większość składników odżywczych też w ten sposób wróci na warzywo.

Co do reszty to tak jak wyżej, coś tam zawsze się straci przy obróbce, czy to gotowaniu, czy suszeniu czy mrożeniu, ale nie przejmował bym się tym też za bardzo tylko jadł w każdej formie, bo warzyw i tak prawie zawsze za mało w diecie xD
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76061 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755000
Wartości odżywcze nie ulegają zmianie. Każda obróbka ma jednak wpływ na ilości witamin i składników mineralnych. Tutaj niestety mogą zajść znaczne zmiany.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na przytycie dla 15 latka +Suplement?

Następny temat

Makro, kalorie i "szkielet" diety

WHEY premium