Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
68
Witam ostatnio znalazłem wafle w 100% z mąki pełnoziarnistej żytniej. Producent podaje składniki "Mąka pełnoziarnista żytnia, oraz sól"
Jednak na forum nic nie moge znaleść na ten temat. Chciałem spytać o wasze opinie. Obecnie jestem na redukcji i zastanawia mnie zamiasta w 100% ryżu białego na własnie te wafle
Typical Values Typical Values Per 100g Per Portion % RI* Per Portion
Energy 1444kJ/342kcal 144kJ/34kcal 2%
Fat 1.2g 0.1g <1%
(of which saturates) 0.2g 0.02g <1%
Carbohydrate 66.6g 6.7g 3%
(of which sugars) 3.0g 0.3g <1%
Fibre 15.2g 1.5g -
Protein 8.5g 0.9g 2%
Salt 0.74g 0.07g 1%
Szacuny
1717
Napisanych postów
27216
Wiek
29 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
516400
Od czasu do czasu możesz przegryźć te wafle.
Nie szkodzi.
Co prawda jest to z reguły przetworzony produkt, aczkolwiek jak to wspomniałem wyżej. Nie ma przeciwwskazań żeby uwzględnić od czasu do czasu ten składnik odżywczy.
Zmieniony przez - dudee w dniu 2016-05-04 19:04:14
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
68
Na forach zaleca się to zamiast białego ryżu podczas redukcji. Jako że produkty pełno ziarniste w tym żyto. Ma dużo błonnika oraz ma posiadać więcej węgli złożonych. Generalizując powolny process trawienny gdzie w przypadku białego ryżu ma trawienie być znacznie szybsze.
Szacuny
17707
Napisanych postów
132171
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460727
Ale dlaczego na forum byś miał znaleźć coś na ten temat, tutaj nikt produktów nie opisuje itp.
Prędzej te wafle strawisz niż normalny gotowany ryż, równie dobrze też mozesz bułkę pełnoziarnistą żytnią zjeść też to będzie przecież z mąki żytniej robione.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
68
anubis84
Ale dlaczego na forum byś miał znaleźć coś na ten temat, tutaj nikt produktów nie opisuje itp.
Prędzej te wafle strawisz niż normalny gotowany ryż, równie dobrze też mozesz bułkę pełnoziarnistą żytnią zjeść też to będzie przecież z mąki żytniej robione.
Jeżeli producent nie kłamie. Załóżmy że nie kłamie. To w takich waflach znajdują się otręby itp zmniejszając tym IG.Zaś biały ryż który pozstał wyłuskany jest pozbawiony wiekszości z tych mirko elementów zwiększając tym IG. Gdy staram się odchudzić to staram się jeść produkty o niskim IG by zmniejszyć tym poziom insuliny. A co z tym idzie nie hamować procesu spalania tłuszczu. Chyba że ja coś pomieszałem
Zmieniony przez - Zardrian w dniu 2016-05-04 22:52:49
Szacuny
17707
Napisanych postów
132171
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460727
nie patrz na IG co to ma z tym wspólnego, jest jeszcze coś takiego jak ładunek glikemiczny, no i produkt przetworzony będzie miał podwyższone IG. Czekolada ma niskie IG to nie oznacza że można ją wcinać.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6277
Napisanych postów
76061
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755000
Jak nie masz czasu/możliwości przygotowania kaszy, ryżu, ziemniaków, itp. to na szybko będzie ok. Jednak nie wprowadzałbym tego produktu jako stały element diety.
Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
68
anubis84
nie patrz na IG co to ma z tym wspólnego, jest jeszcze coś takiego jak ładunek glikemiczny, no i produkt przetworzony będzie miał podwyższone IG. Czekolada ma niskie IG to nie oznacza że można ją wcinać.
Strony różnie podają i jest to też zależne od metody oraz jak długo się gotuje ryż. Jednak czesto jest o 60-70 dla ryżu białego. Gdy chleb pełno ziarnisty już po przerobieniu ma 55. I musi być przetworzony nie słyszałem żeby ktoś jadł mąke czy ziarna. Co do ładunku to czekolada jest zupełnie nie trafionym porównaniem. Ładunek glikepiczny jest mniejszy w tych waflach. Według tabel wyglada na to żę dłużej się wchłania oraz trawi. Nie znalazłem żadnych badań by ktoś to sprawdzał. Jednak według tych skal na to wygląda. Sam owy efekt można uzyskać jedzac ryż i z płatkami owsianymi. I tu nie chodzi o to czy mam czas gotować ryż. Tylko co jest bardziej efektywne w odchudzaniu.
Szacuny
345
Napisanych postów
9131
Wiek
27 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
111386
Rozważasz kwestie najmniej istotne Najistotniejszy jest bilans dzienny, a nie to, czy mąka wchłonie się 10min szybciej, niż ryż. Nie masz ochoty na ryż - jesz porcje wafli z tej mąki oddającą makro ryżu
..po treningu organizm na biały cukier nawet się nie obrazi
'There is no secret Secret is just CONSISTENCY WITH HARD WORK'