Utarło się takie przekonanie, że chcąc zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej należy wykluczyć z diety gazowane napoje. Zalecenie to wydaje się uzasadnione, w końcu większość tego typu napojów zawiera spore dawki cukrów takich jak sacharoza, ale są jednak i takie, które cukrów nie zawierają. Za przykład posłużyć mogą wody mineralne nasycone dwutlenkiem węgla, no i w tym miejscu pojawia się pytanie: czy w okresie odchudzania trzeba z nich z rezygnować? A jeśli tak to – dlaczego?
Wody mineralne – cenny element diety
Wody mineralne dostępne w naszych sklepach różnią się pomiędzy sobą zawartością składników mineralnych, niemniej jednak wszystkie posiadają kilka wspólnych walorów. Po pierwsze są bezkaloryczne, w przeciwieństwie do soków owocowych czy też napojów typu „cola”. Po drugie nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów, aromatów i innych niechlubnych dodatków, których zaleca się unikać. Po trzecie wody mineralne znakomicie gaszą pragnienie i całkiem przyzwoicie nawadniają organizm. Wszystko to sprawia, że zdecydowanie lepiej jest sięgać właśnie po wody mineralne, zamiast opijać się kolorowymi napojami o wysokiej wartości energetycznej.
Cenne składniki mineralne
Oprócz wymienionych powyżej walorów, wody mineralne posiadają kilka innych zalet, niemniej fakt ten nie dotyczy wszystkich produktów tego typu dostępnych na rynku. Otóż jeśli skusimy się na wody średnio- i wysokozmineralizowane mamy szansę także dostarczyć organizmowi ważnych pierwiastków takich jak wapń, magnez i sód. Dodatkowa dawka tych składników może być szczególnie istotna dla osób odchudzających się, aktywnych fizycznie. Dieta niskokaloryczna siłą rzeczy często jest mniej bogata odżywczo, a dodatkowo regularne treningi fizyczne zwiększają zapotrzebowanie na niektóre składniki mineralne. Wody można użyć też do przygotowywania napojów dla sportowców oraz koktajli odżywczych i energetycznych.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4698/czy-woda-gazowana-utrudnia-odchudzanie