350 g kaszy pęczak
3 małe buraki
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
ząbek czosnku
masło(opcjonalnie)
500 ml bulionu drobiowego(może być inny)
400 g piersi z kurczaka
50 g boczku
2-3 łyżki oleju rzepakowego(u mnie tłoczony na zimno)
Świeże zioła:tymianek, rozmaryn
Przyprawy: łyżeczka ziół dalmatyńskich, sól, pieprz
sok z cytryny lub ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka po porcjować na 4 równe steki, zrobić prostą marynatę. Wymieszać 1-2 łyżki oleju z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, dodać posiekany tymianek oraz rozmaryn i doprawić do smaku sola i pieprzem, odstawić na 20-30 minut w chłodne miejsce. Grillować lub smażyć przez około 5-7 minut z każdej strony.
Cebule oraz czosnek posiekać w drobna kostkę i smażyć na łyżce oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cukinie( z której wcześniej wydrążyliśmy środek) oraz pokrojone buraki. Doprawić solidną szczyptą mieszanki ziół dalmatyńskich(mogą być inne), wstępnie solą i pieprzem. Smażyć razem przez 2-3 minuty po czym dosypać kasze pęczak, wymieszać i zalać 3/4 ilości bulionu. Całość dusić na małym ogniu przez około 20 minut(aż kasza będzie ugotowana)a płyn prawie całkowicie się zredukuje, na końcu można dodać łyżkę zimnego masła(opcjonalnie) i doprawić sola i pieprzem. Radze nie omijać części z masłem bo to naprawdę sporo zmienia, kto próbował ten wie:). Gotowe, smacznego :).
Jak zrobić tzatziki znajdziecie w innych moich postach.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 27,5 g
Węglowodany: 64 g
Tłuszcze: 17 g
Kcal: 553
Radze poczytać trochę o właściwościach odżywczych kaszy pęczak bo naprawdę ma ich sporo, a przy tym jest bardzo ciekawa w smaku. Polecam wypróbować w różnych konfiguracjach i połączeniach. Smacznego wszystkim:).