Składniki na 2 porcje:
100 g kaszy gryczanej
300 g sznycla z indyka
150 g różyczek brokuła
pół średniej czewonej papryki
mała czerwona cebula
Garść liści młodego szpinaku
100 g ananasa ( u mnie świeży)
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka
Sos:
10 g oliwy z oliwek
1 mały przeciśnięty ząbek czosnku
5 g jogurtu naturalnego lub majonezu
sos sojowy
Przygotowanie:
Kasze ugotować według instrukcji na opakowaniu. Indyka zamarynować na kilka minut w kilku kroplach sosu sojowego oraz wszystkich wymienionych przyprawach(można również doprawić według uznania dowolną mieszanką przypraw). Grillować(smażyć bez tłuszczu) na średnim ogniu przez kilka minut, następnie pokroić w mniejsze kawałki. Różyczki brokuła ugotować na parze(lub w wodzie) przez kilka minut(4-5 min) i zahartować w zimnej wodzie po ugotowaniu aby zachowały swój kolor i były lekko chrupiące. Pozostałe warzywa pokroić na dowolny kształt(oprócz szpinaku). Wszystkie składniki wymieszać w misce i polać przygotowanym sosem doprawionym solą, pieprzem lub dowolna mieszanką przypraw. Gotowe. Smacznego :). PS: ciekawym dodatkiem byłyby chrupiące grzanki. Podane wartości odżywcze uwzględniają wersje z majonezem. Osoby nie przejmujące się tłuszczami niech walą majonezu ile wlezie :D.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 38 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 8 g

100 g kaszy gryczanej
300 g sznycla z indyka
150 g różyczek brokuła
pół średniej czewonej papryki
mała czerwona cebula
Garść liści młodego szpinaku
100 g ananasa ( u mnie świeży)
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka
Sos:
10 g oliwy z oliwek
1 mały przeciśnięty ząbek czosnku
5 g jogurtu naturalnego lub majonezu
sos sojowy
Przygotowanie:
Kasze ugotować według instrukcji na opakowaniu. Indyka zamarynować na kilka minut w kilku kroplach sosu sojowego oraz wszystkich wymienionych przyprawach(można również doprawić według uznania dowolną mieszanką przypraw). Grillować(smażyć bez tłuszczu) na średnim ogniu przez kilka minut, następnie pokroić w mniejsze kawałki. Różyczki brokuła ugotować na parze(lub w wodzie) przez kilka minut(4-5 min) i zahartować w zimnej wodzie po ugotowaniu aby zachowały swój kolor i były lekko chrupiące. Pozostałe warzywa pokroić na dowolny kształt(oprócz szpinaku). Wszystkie składniki wymieszać w misce i polać przygotowanym sosem doprawionym solą, pieprzem lub dowolna mieszanką przypraw. Gotowe. Smacznego :). PS: ciekawym dodatkiem byłyby chrupiące grzanki. Podane wartości odżywcze uwzględniają wersje z majonezem. Osoby nie przejmujące się tłuszczami niech walą majonezu ile wlezie :D.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
Białko: 38 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 8 g
