Szacuny
0
Napisanych postów
137
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
1215
Hmmmmmmm... tak sie zastanawiam czy wbieganie po schodkach codziennie w bloku od parteru do 11 pietra jest lepsze od SD ?? Bo ja mieszkam tylko na 3 pietrze wiec nie mam daleko po schodkach, ale jak bylem maly to mialem ten zasrany plecak (ciezki... ) i wchodzilem 5 dni w tygodniu po tych schodach i mam chyba przez to dobry wyskok :P (jak na siedzeniu przed kompem) no i duzo gram w kosza i noge... Wiec terapia schody mogla by byc lepsza od SD??
Szacuny
25
Napisanych postów
1565
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
27417
też tak robiłem, Ale nie wiem jak twój organizm to wytrzyma- mnie bolały wieczorami kolana, najgorzej było jak siedziałem w jednej pozycji(np. noga skurczona a ja na niej siedzie--takie coś pewnie sami tak siedzicie) a jak potem wstawałem to się kolano pode mną uginało ... chodzenie po schodach jest do czasu dobre( a co dopiero z plecakiem-masakra). Stary lepiej już robić super dunks -ja to robie i niesamowicie mi się poprawiło umięśnienie nóg a skoczność to już nie powiem(niedawno do kosza 2,8 m nie doskakiwałem, a teraz to bez żadnego problemu z małego rozbiegu). Trenuj trenuj ale uważaj też na stawy (kolana najbardziej).
Peace!
_ __ _ __ _ __ _ __ _ __ _ __ _ __ _ __ _ __ _
---==={Kontroluj przeszłość, by chronić przyszłość...}===---
*...ale odpowiadając na twoje pytanie, em tak-jednak jestem super HEROSEM
**Członek i Szef wyimaginowanej przez chory mój umysł mafji "STRAŻNIKÓW CZASU" !
** \\-_-_'...>> I LovE BaSKeTBaLL <<...'_-_-//
Szacuny
49
Napisanych postów
1713
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
34542
kolana najbardziej obciazone sa przy schodzeniu, wiec jesliw dol bedziesz jezdzil winda to ok. tylko nie wychodz za duzo razy dziennie
i rob cwiczenia wzmacniajace kolana
- - - - - - - - - - - - - - -
Trening: Lepiej mniej niż więcej, lepiej wolniej niż szybciej
-== Moderatorka działu Sporty Ogólnorozwojowe ==-
Szacuny
26
Napisanych postów
30570
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
49855
Tez korzystalem wiele ze schodow majac winde zawsze wzmacnia - wlasnie przy schodzeniu jest niezle
Pnadto wbieg pod kopiec duzo mi pomogl przy wyskoku z 1 nogi szczegolnie
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
SOG dla was. I pytanko o ćwiczenia na wzmacnianie kolan. Parę lat temu rozwaliłam sobie kolana w czasie tygodniowej wędrówki w Tatrach z pełnym plecakiem. Od tej pory po większym wysiłku obciążającym nogi tj. bieganie, ostra jazda na rowerze, pokonywanie pochyłości w dół, bolą mine kolana. Jak mogę sobie z tym radzić?
Szacuny
9
Napisanych postów
265
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1288
Schody to świetna sprawa, zarówno wchodzenie jak i schodzenie. Jeśli ktoś ma słabe stawy i kolana to niech lepiej na każdą aktywność fizyczną uważa, nie tylko na schody.
Najlepiej jest wchodzić z obciążonym plecakiem. Najpierw może być 10 kg, później coraz więcej, nawet i 40 kg. Schodzenie ma być spokojne, a nie bliskie zbieganiu bo wtedy rzeczywiście stawy mogą odmówić posłuszeństwa.