Witajcie. Piszę na forum w związku z pewnym problemem. Chodzi o poziom testosteronu. Jakieś 10 lat temu - w wieku 22 lat miałem usunięte jedno jądro. Lekarze zapewniali mi, że wszystko będzie w porządku i nawet nie ma potrzeby oznaczania poziomu hormonów. Niestety około 2012 roku zacząłem się trochę gorzej miewać, złe samopoczucie, obniżona sprawność fizyczna i umysłowa, ubytek owłosienia, stopniowe obniżenie libido. Dopiero na moją prośbę na początku 2015 roku zostało wykonane oznaczenie poziomu testosteronu i okazało się, że jest poniżej normy. Dostałem receptę na prolongatum ale nie wziąłem od razu, 2 strzały dopiero po ponad roku od przepisania go mnie. W międzyczasie rozpocząłem prywatną konsultację z andrologiem i oznaczyłem więcej parametrów. Napiszę na razie tylko ogólnie, bo nie mam dokładnych wyników, ewentualnie przytoczę później:
Testosteron ok. 200 - 260 , norma 280 - 800
Estradiol - w normie, nieznacznie poniżej połowy zakresu
Prolaktyna - pierwsze badanie leciutko ponad normę, kolejne w porządku
SHGB - w normie
DHEAS - parę jednostek powyżej normy, wychodziła norma ale dla 19-latka
Wolny testosteron - 8,29, norma 4,5 - 42 - tylko to pamiętam dokładnie
Wg lekarzy nie da się nic zrobić, będę miał deficyt, bo jestem "jednojajeczny" i zostają mi tylko strzały. Ciekaw jestem Waszej opinii, bo wydaje mi się, że to nie do końca tak jest. Czy jest możliwość aby ten testosteron gdzieś się zapodział (estrogeny w normie) w organizmie. Dodam o sobie, że mam 31 lat, 190 cm wzrostu, 100 kg masy ciała. Jestem szczupły ale mam lekki problem z otłuszczonym brzuchem.
Testosteron ok. 200 - 260 , norma 280 - 800
Estradiol - w normie, nieznacznie poniżej połowy zakresu
Prolaktyna - pierwsze badanie leciutko ponad normę, kolejne w porządku
SHGB - w normie
DHEAS - parę jednostek powyżej normy, wychodziła norma ale dla 19-latka
Wolny testosteron - 8,29, norma 4,5 - 42 - tylko to pamiętam dokładnie
Wg lekarzy nie da się nic zrobić, będę miał deficyt, bo jestem "jednojajeczny" i zostają mi tylko strzały. Ciekaw jestem Waszej opinii, bo wydaje mi się, że to nie do końca tak jest. Czy jest możliwość aby ten testosteron gdzieś się zapodział (estrogeny w normie) w organizmie. Dodam o sobie, że mam 31 lat, 190 cm wzrostu, 100 kg masy ciała. Jestem szczupły ale mam lekki problem z otłuszczonym brzuchem.