Szacuny
5
Napisanych postów
227
Wiek
24 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
1956
Hej!
Ogolnie, to z moja dieta jest coraz lepiej, tylko problem nadal stoi przy warzywach, stad moje pytania i prośba:
Czy jedzenie warzyw w kazdym posilku jest konieczne? Na sniadanie zjadam pomidorka, w drugim posilku niestety warzywa brak (jem go w szkole , a na przerwach i tak nie ma czasu). W przedtreningowce mam owoce, potreningowce tez. Na kolacje robilem zupe brokulowa zlozone z brokolow, marchewki, selera, piertuszki , szpinaku, czosnku, kaszy jaglanej. Bylo to jednak poddane wysokiej temperaturze, wiec witaminy pewnie i tak pouciekały.
Jak widac, w moim jadlospisie warzywo surowe wystepuje tylko w sniadaniu. Czy ma jakies wieksze znaczenie fakt, ze warzywa są gotowane, a surowe? Tym samym, czy ich czas spozywania ma znaczenie? Mam na mysli jedzenie warzyw w kazdym posilku, a zjedzenie duzej dawki warzyw np. na kolacje? :)
Trudno u mnie ze zjedzeniem warzyw w surowej postaci. Zwracam sie do was wiec z prosba - znacie/zlinkowalibyscie jakieś przepisy na koktajle warzywne(nawet z dodatkiem owocow)? Wiem, ze dzial kuchnia itp, ale nie potrafie tak jakos znalezc koktajli :(
Albo moze jakies inne sposoby dodania warzyw do talerza w taki sposob, by jedzenie nie zbrzydlo?
Jak odczuć brak jakichś witamin/minerałów? Jak dowiedziec sie, ile warzyw powinienem spozywac?
Szacuny
444
Napisanych postów
2520
Wiek
26 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
266183
Warzywka warto spożywać zarówno po poddaniu ich obróbce cieplnej, jak i na surowo. Ogólnie wrzucanie surowizny do codziennej diety jest jak najbardziej wskazane (jeśli mówimy o osobie zdrowej) . Moim zdaniem oczywiście niekoniecznie pchać do każdego posiłku. Ba, solidnie spakowane w dwóch posiłkach, ew. jakaś wyżej wspomniana zupka i jest ok .
Brak witamin/minerałów to może manifestować się na tysiące sposobów. Włosy, paznokcie, układ trawienny, kostny, funkcjonowanie tak naprawdę wszystkich narządów, odporność...
Szacuny
17708
Napisanych postów
132171
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460727
Nie w każdym muszą być warzywa, można w kanapkę dać sałatę, czy załatkę jakąś zrobić na bazie serka wiejskiego. W zależności od dnia nieraz jadam surową papryke, ogórki z kiefirem, jakieś ogórki kiszone, pomidora, do mięsa kroję cukinie i paprykę w kostkę i poddusza to wszytsko.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
444
Napisanych postów
2520
Wiek
26 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
266183
Osobiście wcześniej jadałem trochę kiszonych, surówki na kapuście czerwonej, pekińskiej. Do tego wszelkie kombinacje w pieczonych/gotowanych/podsmażanych wersjach + dość często zupki krem, czy np. awokado w jajecznicy. Ostatnio dostałem zakaz na surowe, więc jadę tylko na takich poddanych obróbce. Też raczej nie częściej niż 2/3 porcje w ciągu dnia.