Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
Acha, no i jeszcze można zastąpić cukier waniliowy miodem, choć cenowo wyszłoby pewnie niefajnie. No ale coś za coś. Na pewno byłoby zdrowiej
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
chyba o kiełki chodzi. Czasem o kiełkach np pszenicy czy rzodkiewki mówi się per "zarodki"
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
ja często wcinam bo uwielbiam chińską kuchnię. Sojowe i fasoli są takie fajne chrupiące o bliżej nieokreślonym smaku, żodkiew i pszenica mają zupełnie inne - zielone wyrastające z ziarenka przypominającego soczewicę. Smaku mają niewiele. Taka zieleninka. W każdym razie wszystkie świetnie nadają się do rozmaitych sałatek. Samo zdrowie
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
0
Napisanych postów
95
Wiek
42 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
43129
Raczej chodzi o zarodki pszenne, a zwykłą mąkę można zamienić na mąkę sojową, która zawiera o wiele mniej węgli i nie zawiera glutenu. Kucharzem nie jestem i nie wiem czy z mąką sojową będzie się to trzymać kupy, ale warto spróbować :)
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
no właśnie w tym sęk, że nie zawiera glutenu, a gluten w kuchni jest niezbędny do "spajania" wypieków. Ale oczywiście można spróbować. W końcu te gumowe "kotleciki sojowe" jakoś się kupy trzymaką a są zrobione właśnie z mąki sojowej. Obawiam się jednak, że trzymają się na skutek długotrwałej i wyspecjalizowanej obróbki termicznej.
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
0
Napisanych postów
95
Wiek
42 lat
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
43129
Faktycznie, ale jeśli komuś zależy aby zminimalizować ilość węglowodanów to można wymieszać zwykłą mąkę z sojową, może to być dobre rozwiązanie. Sam spróbuję zrobić te placki z mąką sojową i zobaczę czy coś z tego wyjdzie. Wtedy wyszedłby dobry posiłek przed snem.
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
ale nie mieszaj zwykłej mąki z sojową bo niczego się nie dowiesz. Zrób placka eksperymentalnego na mące sojowej i zobaczysz czy się klei. Jak nie, to znaczy, że mąka sojowa nie ma takich właściwości i w ogóle szkoda jej dodawać. A jak będzie się kleić tylko słabo, wtedy możesz mieszać
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."