Paprykowy gulasz wołowy i rösti z marchewkową nutą :)
Składniki na 3-4 porcję:
Gulasz:
500 g wołowiny(u mnie gulaszowe)
2 duże czerwone papryki
1 duża marchewka
pół pora
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki suszonej słodkie papryki
duża szczypta papryki wędzonej
duża szczypta chili wporszku
500 ml bulionu wołowego
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
kilka gałązek świeżego tymianku
olej do smażenia
sól
pieprz
Składniki na 1 duży placek:
Placki rösti:
3 duże ziemniaki
1 średnia marchewka
pół cebuli
1 ząbek czosnku
sól pieprz
kawałek masła
olej(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w duże kawałki 3x3 cm doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej oraz ostrej papryki. Cebule, czosnek drobno posiekać, paprykę oraz pora można pokroić w większe kawałki. Przygotować garnek w którym będziemy dusić gulasz. Mięso przesmażać partiami na złoty kolor(na oleju) na rozgrzanej patelni i od razu przekładać do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa dolać znowu odrobinę oleju oraz wsypać sporą łyżkę słodkiej papryki w proszku. Przesmażyć na małym ogniu 30 sekund i dorzucić cebule oraz czosnek, zeszklić i dorzucić resztę warzyw. Chwile razem smażyć i przełożyć do garnka z mięsem, zalać bulionem i dodać tymianek. Dusić przez około 2h ( do miękkości mięsa). W połowie dodać koncentrat pomidorowy i dolewać wody w razie potrzeby aby mięso miało się w czym dusić. Doprawić solą i pieprzem i gotowe.
Placki: Ziemniaki i marchewkę odgotować(ale nie ugotować do całkowitej miękkości) w osolonej wodzie. Powinny być jeszcze lekko twarde w środku. Wystudzić i zetrzeć na tarce. Cebule oraz czosnek przesmażyć na odrobinie masła, dodać do utartych warzyw i doprawić solą i pieprzem( można tez dodać ulubione zioła).Wymieszać masę i formując placka wielkości patelni lub kilka małych, smażyć kilka minut na złoty kolor na oleju lub na suchej patelni. Gotowe :)
Smacznego :)
Wartości kaloryczne dla 1 porcji z plackiem:
Białko: 37 g
Węglowodany: 70 g
Tłuszcze: 26 g
Kcal: 657
Na pewno każdy z was jadł placek po węgiersku:), dlatego postanowiłem troch odświeżyć ten przepis. Zamiast tradycyjnego placka z surowych ziemniaków proponuje szwajcarskie rosti. Możemy do tego wykorzystać resztkę ziemniaków czy puree ziemniaczanego , które zostało nam z obiadu :). Do tego pikantny i mocno paprykowy długo duszony gulasz wołowy :). Świetne połączenie. Smacznego :)