SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Paprykowy gulasz wołowy i rösti z marchewkową nutą

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1154

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Szwajcarsko-węgierska kombinacja

Paprykowy gulasz wołowy i rösti z marchewkową nutą :)


Składniki na 3-4 porcję:

Gulasz:
500 g wołowiny(u mnie gulaszowe)
2 duże czerwone papryki
1 duża marchewka
pół pora
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki suszonej słodkie papryki
duża szczypta papryki wędzonej
duża szczypta chili wporszku
500 ml bulionu wołowego
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
kilka gałązek świeżego tymianku
olej do smażenia
sól
pieprz
Składniki na 1 duży placek:

Placki rösti:
3 duże ziemniaki
1 średnia marchewka
pół cebuli
1 ząbek czosnku
sól pieprz
kawałek masła
olej(opcjonalnie)
Przygotowanie:

Wołowinę pokroić w duże kawałki 3x3 cm doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej oraz ostrej papryki. Cebule, czosnek drobno posiekać, paprykę oraz pora można pokroić w większe kawałki. Przygotować garnek w którym będziemy dusić gulasz. Mięso przesmażać partiami na złoty kolor(na oleju) na rozgrzanej patelni i od razu przekładać do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa dolać znowu odrobinę oleju oraz wsypać sporą łyżkę słodkiej papryki w proszku. Przesmażyć na małym ogniu 30 sekund i dorzucić cebule oraz czosnek, zeszklić i dorzucić resztę warzyw. Chwile razem smażyć i przełożyć do garnka z mięsem, zalać bulionem i dodać tymianek. Dusić przez około 2h ( do miękkości mięsa). W połowie dodać koncentrat pomidorowy i dolewać wody w razie potrzeby aby mięso miało się w czym dusić. Doprawić solą i pieprzem i gotowe.
Placki: Ziemniaki i marchewkę odgotować(ale nie ugotować do całkowitej miękkości) w osolonej wodzie. Powinny być jeszcze lekko twarde w środku. Wystudzić i zetrzeć na tarce. Cebule oraz czosnek przesmażyć na odrobinie masła, dodać do utartych warzyw i doprawić solą i pieprzem( można tez dodać ulubione zioła).Wymieszać masę i formując placka wielkości patelni lub kilka małych, smażyć kilka minut na złoty kolor na oleju lub na suchej patelni. Gotowe :)
Smacznego :)

Wartości kaloryczne dla 1 porcji z plackiem:

Białko: 37 g
Węglowodany: 70 g
Tłuszcze: 26 g
Kcal: 657

Na pewno każdy z was jadł placek po węgiersku:), dlatego postanowiłem troch odświeżyć ten przepis. Zamiast tradycyjnego placka z surowych ziemniaków proponuje szwajcarskie rosti. Możemy do tego wykorzystać resztkę ziemniaków czy puree ziemniaczanego , które zostało nam z obiadu :). Do tego pikantny i mocno paprykowy długo duszony gulasz wołowy :). Świetne połączenie. Smacznego :)


Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94911 Napisanych postów 364908 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670422
bardzo fajnie się prezentuje z tym plackiem

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Smakuje jeszcze lepiej niż się prezentuj :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szybkie placuszki owsianko wo-bananowe, a'la pancakes

Następny temat

! KONKURS W KUCHNI SFD - SŁODKIE WYPIEKI !

WHEY premium