WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Otarcia skóry po treningu

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 832

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 629
Cześć,

dzisiaj godzinę po treningu zauważyłem (tak jak na zdjęciu widoczne) coś na wzór zadrapań jednak nie miałem możliwości do nich doprowadzić gdyż tuż po treningu ich nie było. Podejrzewam, że to pęknięte naczynka w dużych ilościach ale postanowiłem zapytać się was. Przede wszystkim czy rzeczywiście mam rację z tymi naczynkami a jeżeli nie to co to w ogóle jest i jak sobie z tym poradzić bo na ogół twierdzę że psuje mi to lekko estetykę, o ile tego w koszulce nie widać tak już bez owszem. Dodatkowo chciałbym zaznaczyć że posiadam to na obydwóch barkach. Pozdrawiam

Zmieniony przez - wsdqq88 w dniu 2024-08-08 22:42:10
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6432 Napisanych postów 79173 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 774012
Nie są to pęknięte naczynka krwionośne. Ewidentnie widać po wklejonym przez Ciebie zdjęciu, że są to otarcia skóry. Chociażby od ławeczki, leżąc na niej i wyciskając, czy też od stagi trzymanej na barkach/mięśniu czworobocznym w trakcie przysiadów. Możliwe one są również w wyniku innych ćwiczeń, ale te dwa zdecydowanie będą generowały je w największym stopniu. Oczywiście w przypadku treningu siłowego. Nawiązując do chociażby sportów walki, szczególnie parterowych, całe ciało jest w tego typu otarciach.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 12555 Napisanych postów 162264 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242832
Siemka, mozna tutaj rozwazyc kilka przyczyn:

Mechaniczne uszkodzenia skóry. Nawet subtelne otarcia lub tarcie odzieży mogą prowadzić do powstania zmian przypominających zadrapania. Czasem, gdy nasze cialo nie jest przyzwyczajane do uzywania nawet maszyn, gdzie mamy siedziska i rozne oparcia, takie otarcia mopga sie pojawic.

Czasem zmiany skórne mogą być wynikiem reakcji alergicznej na substancje chemiczne zawarte w odzieży, detergentach lub kosmetykach używanych po treningu. Jeśli zmiany te utrzymują się przez dłuższy czas, warto rozważyć konsultację z lekarzem w celu wykluczenia problemów z układem krążenia, które mogą predysponować do powstawania wybroczyn.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17814 Napisanych postów 133444 Wiek 41 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1467277
takie cos mam na plecach po przysiadach i mysle ze u ciebie to tak samo mzoe byc, obtarcia sztanga czy na lawce do wyciskania.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Ocena wyników krwi

Następny temat

Przewlekłe zapalenie zatok - jak sobie poradzić z problemem

electro
Polecane artykuły