SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Oczyszczanie Organizmu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6690

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
Szukałem na forum ale ciezko znalezc cos konkretnego.
Mysle o krótkim oczyszczaniu org. Ale nie wiem czy głodówka jest dobrym rozwiazaniem bo zaraz po oczyszczaniu chce zaczac redukcje(CKD,TKD)
Jaka diete oczyszczajacą(do 5 dni) polecacie?
pozdro i dzieki.

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Nie polecamy. Od oczyszczania są nerki, wątroba i układ limfatyczny a nie głodówka

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 481 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9932
https://www.sfd.pl/watroba_jelita_-2dniowe_oczyszczanie-t157999.html

a swoja droga oczyszczanie przydalo by sie co jakis czas kazdemu z nzas dla zdrowia :)

w jakims KiFie lekarz pisal art o glodowce - ciekawe bylo ale gazety juz nie mam wiec nie da rady posluzyc rada
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 481 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9932
Kuracja oczyszczająca to wielka ulga dla całego organizmu. Żołądek, trzustka, wątroba i woreczek żółciowy nie muszą wtedy produkować soków trawiennych, jelita kurczą sie rzadziej, a okrężnica może nareszcie wydalić cały stolec, także ten, którego resztki latami odkładają się na jej ściankach. Najważniejsze jest jednak to, że w trakcie kuracji oczyszczającej uwalniają się zgromadzone w złogach tłuszczu toksyczne związki. Przenikają one do krwi, a odciążone nerki i wątroba mogą je przerobić i usunąć z organizmu znacznie skuteczniej niż wtedy, gdy co kilka godzin wcinasz kolejną porcje jedzonka.
Kuracje oczyszcające pomogą zwalczyć uczucie ciągłego zmęcznnia. Uporają się też ze skutkamu przejedzenia (zwykle po rodzinnych obiadach i sutych polskich świetach)-oczywiście jeżeli ktoś nie umie racjonalnie jeść. Ponieważ tak naprawdę takie okazje nie są do objadania się...

NAJLEPSZY CZAS NA KURACJĘ:
-raz lub dwa razy do roku
-najlepsza pora: lato lub jesień ( zima i wczesna jesień to miesiące w których poprzez grypowe infekcje jesteśmy osłabieni-chyba że ktoś jest baaaardzo odporny, np. przez hartowanie ciała...)
-należy być absolutmnie zdrowym
-czas trwania : 2-4 dni
-przeciwskazaniami są także: ciążą lub okres 3ch miesięcy po porodzie( głównie chodzi o karmienie dziecka).

CEL KURACJI OCZYSZCZAJĄCEJ:
-oczyszczenie przwodu pokarmowego
-pozbycie sie zmagazynowanych w tkance tłuszczowej szkodliwych produktów przemiany materii( nie samego tłuszczu).

Kuracja oczyszczająca nie jest zatem dietą odchudzającą :!: Nie można jej przedłużać bo grozi to poważnymi zaburzeniami metabolicznymi i wyniszczeniem organizmu :!:

RODZAJE KURACJI:

----oczyszcanie woda
To najpopularniejszy, ale i nadrastyczniejszy sposób oczyszcania organizmu. Jama ustna ulega wówczas "samooczyszceniu śliną", zawierającą cenne przeciwciała. Dzięki temu po głodówce rzadziej dochodzi w niej do infekcji bakteryjnych, grzybicznych i wirusowych.
Zalecenia:
-trwa max 2 dni-jej przedłużenie powoduje poważne niedobory witamin i minerałów, może zakończyć się to omdleniem,
-najlepiwj zacząc wieczorem (nie jeść kolacji)-głód poczuje się dopiero rano, oczyszcanie org zacznie się wcześniej,
-picie dużej ilości niegazowanej wody mineralnej, min 2 litry dziennie,
-wybór wolnych dni( np:weekend),
-w trakcie kuracji nie przemeczać się,
-wybranie dni wolnych od miesiączki, jednak nie tych bezpośrdenio przed( osłabienie, drazliwość, zmiejszona odpornośc psychiczna i fizyczna),
-w przypadku brania tabletek antykoncepcyjnych lub leków łykanych po posiłku skontaktowanie się z lekarzem.
-nie można mieć chorego serca ,skoków ciśnienia,choroby wrzodowej, innych schorzeń układu pokarmowego, zbyt niskiego poziomu cukru we krwi, być cukrzykiem, w ciągu ostatnich 3ch miesięcy przejść operacji chirurgicznej( zwłaszca przeszczep), mieć nowtwór lub mieć nawet wyleczony.

----jedzenie samych ryb
Taka kuracja doskonale oczyszca organizm, dostarcza mu potężną dawkę fosforu i wapnia.
Zalecenia:
-trwa 3-4 dni
-jedzenie co 3 godziny, w porcjach nie wiekszych niż 75gr na raz
-ryby gotowane na parze lub podgrzewane w mikrofali( bez dodatków tłuszcu i przypraw)
-unikanie ryb bardzo tłustych( węgorz, śledź, halibut, makrela)
-jedzenie: mintaja, dorsza, łososia, pstrąga, flądre

----Jedzenia samych warzyw
Doskonałe oczyszcenie organizmu wraz z dostarzcaniem mu stałych dostaw cennych witamin.
Zalecenia:
-stosowanie max 4 dni,
-jedzenie 5-6 x dziennie po 50-75 gr porcji,
-warzywa gotowane na parze( tracą w ten sposób najmniej witamin),
-nie solenie warzyw,
-zalecane produkty: marchewka, kalafior, brokuły, kukurydza, kiełki sojowe, pomidory,
-max 10% dziennej porcji mogą stanowić: kapusta, fasola, groch (większe dawki spowodują wzdęcia)

----jedzenie samych owoców i picie soków
Według mnie to najprzyjemniejsza kuracja spośród wszystkich wymienionych. W jej trakcie głód nie jest bardzo dokuczliwy i ma się dostep do różńych smaków. Na samych sokach można przeżyć bez ryzyka 72 godziny, a jedząc owoce, o dzień dłużej.
Zalecenia:
-pierwszego dnia pije się tylko wodę i soki, potem wprowadza się owoce(dokładniejsze oczyszcenie organizmu),
-polecane soki z: jabłek, winogron, ananasa, porzeczek, żurawin, mango(mają dużo witamin i pektyn),
-jedzenie dużej ilości winogron( najlepiej "wymiatają" resztki z organizmu) inne to: jabłka, ananasy, truskawki, banany,
-3ciego i 4tego dnia można włączyć do diety :po garści pestek z dyni, słonecznika, płatki owsiane lub otręby (3 łyżki dziennie , zalane wodą zmieszaną z sokiem jabłkowym), soki np: Dr Witt ( te ze zmielonymi pestakami i nasionami)


opracowanie na podstawie artykułu w "Samym Zdrowiu"

I jeszcze cos o jelitach - polecam bo ciekawe :)

Flora bakteryja jelita, praca jelit, hemoroidy, polipy, rak...

Profilaktyka chorób jelita grubego.

Nie tylko warto, ale i trzeba częściej wracać do sprawy chorób jelit. Fakt ten dokumentują również badania statystyczne, lokujące choroby nowotworowe jelit w ścisłej czołówce wśród zachorowań na choroby typu nowotworowego, według badań co czwarta osoba po pięćdziesiątym roku życia może być nią zagrożona.Schorzenia jelit należałoby zaliczyć do chorób ery cywilizacyjnej. Ery wymagającej od ludzi określonych postaw (najczęściej niezdrowych) oraz oferującej nam wysoko przetworzoną i głęboko schemizowaną żywność.

Najważniejszą chorobą jelita grubego są nowotwory okrężnicy i odbytnicy. Rak jelita grubego staje się chorobą o wymiarze społecznym. Na świecie co roku zapada na nią ok.miliona osób, z czego na skutek nieskutecznego leczenia umiera połowa chorych. Wiadomo, że aż 13% zachorowań związane jest z niską aktywnością ruchową, 12% z niewłaściwą dietą, a 10% przypadków zachorowań uwarunkowanych jest genetycznie. Ruch dla jelit jest bardzo ważny, ponieważ poprawia się pasaż jelit.

Podczas gdy nie mamy wpływu na dziedziczone geny, możemy skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, zmieniając swój styl życia i stosując suplementy diety. Oczyszczanie organizmu jest nam niezbdne, by zachować zdrowie.

"Śmierć czai się w jelitach"

Prawda o wydalaniu.

W jelicie grubym znajduje się ogromna ilość pożytecznych bakterii. W przypadku, gdy do jelita grubego dociera za duża ilość pokarmu (najedliśmy się), albo za mało jest wydzieliny żółciowej do trawienia (np. woreczek żółciowy został operowany), albo trzustka niedobrze działa - to znaczy jeśli istnieje jakakolwiek nieproporcjalność z powodu dużej ilości jedzenia, jedzenie to dostało się do układu pokarmowego i nie zostało strawione, wówczas różne grzyby, szkodliwe fermentujące i gnijące bakterie zaczynają się nim zajmować.

Jeżeli do substancji dołączą też cukry do trawienia, wtedy powstaje bardzo dobra odżywka do rozmnażania się grzybów, bakterii. Najgroźniejsze są grzyby (Candida i inne podobne), które w przypadku częstych kuracji antybiotykowych obsypują przewód jelitowy. Te grzyby i szkodliwe bakterie bardzo często powodują chroniczną biegunkę, a u kobiet zapalenie pochwy. Produkują trujące substancje, które wchłaniając się do obiegu krwi atakują organizm i powodują ból głowy oraz różne choroby.Biegunka oprócz odwodnienia jest groźna również dlatego, że minerały (np. potas) wymywają się z organizmu.
Stolec gromadzi się w odbytnicy w ciągu określonego czasu, zazwyczaj od kilku godzin do kilku dni. Dlatego częstość wydalania stolca może być różna u poszczególnych ludzi, należy do tej czynności podchodzić raczej indywidualnie. Wydalaniu stolca sprzyja spożywanie dużych ilości potraw bogatych w błonnik (chore jelita wykazują mniejszą tolerancję na tego typu pokarmy). Często popełniamy zasadniczy błąd wymuszając codziennie wydalanie stolca różnymi środkami przeczyszczającymi; w konsekwencji działania te mogą prowadzić do wielu powikłań jelitowych.

Jak wiemy stolec formuje się z niestrawionych resztek pokarmu, które zawierają wszystko to co dla organizmu jest niepotrzebne i szkodliwe. Bakterie, kwasy organiczne, różnego rodzaju związki i substancje chemiczne dodawane do artykułów spożywczych, mające poprawić ich smak, wygląd, jakość, trwałość itp. Tych odpadów w stolcu jest coraz więcej, są one powodem wzmożonego drażnienia ścian jelita, a to w konsekwencji może prowadzić do stanów zapalnych śluzówki i innych chorób jelit i odbytu z chorobami nowotworowymi włącznie.

U nas dużo ludzi cierpi na zaparcie stolca. Wtedy toksyny dłużej zostają w kontakcie ze ścianką jelitową, co może powodować podrażnienie a nawet uszkodzenie ścianki jelitowej. Zwłaszcza w ostatnim dziesięcioleciu znacznie wzrosła liczba zachorowań na raka jelita grubego i odbytnicy. To wiąże się z odżywianiem !!!

Nieodpowiednie jedzenie i stresy ustawicznie pozbawiają nas energii, co uposledza system wydalania.

Krew zanieczyszczona toksynami z powodu zaparcia jest stałym źródłem samozatrucia Twojego organizmu. Skutki tego zjawiska są fatalne.

Jeśli w Twoim jelicie grubym zalega kał, pochodzące z niego toksyny przedostają się do krwiobiegu i zatruwaja:

* Twoją krew -skóra wygląda niezdrowo
* Twoje serce - stajesz się słabszy
* Twoje płuca- masz nieświeży oddech
* Twój system nerwowy - jesteś często rozdrażniony
* Twój mózg - wolniej myślisz

W efekcie samozatrucia starzejesz się szybciej, masz problemy ze wzrokiem i skórą, a Twoje stawy sztywnieją.

Zaparcia powodują nadwagę co ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia. Istotnym czynnikiem w walce z nadwagą jest regularne spożywanie posiłków - przynajmniej 3 na dobę, jedzenie bez pośpiechu i zachowanie równowagi w sferze psychiki oraz kontrola stresu.

Budowa i funkcjonowanie jelit:

Byłoby dobrze, aby każdy z nas posiadał choć cząstkową wiedzę o budowie, umiejscowieniu i funkcjonowaniu jelit.

Jelita dzielimy na jelito cienkie oraz na jelito grube.

JELITO CIENKIE składa się z: dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. W jelicie cienkim kontynuowany jest proces trawienia składników pokarmowych, jego głównym zadaniem jest pobór substancji odżywczych dla organizmu. W procesie trawienia pokarm przechodzi w stan płynny, białka są rozkładane do aminokwasów, tłuszcze do kwasów tłuszczowych i gliceryny, węglowodany do cukrów prostych stając się rozpuszczalnymi w wodzie, w procesie tym bierze również udział sok trzustkowy i żółć z wątroby. Rozpuszczone w wodzie, lub zawieszone składniki pokarmowe, pod postacią malutkich cząsteczek są przenoszone przez ścianę jelita do krwi (sole, minerały, witaminy, cukier, aminokwasy) i chłonki (tłuszcze).

Proces trawienia i wchłaniania przebiega w trakcie przesuwania się miazgi pokarmowej w wyniku perystaltyki.

DWUNASTNICAPrzylega do odźwiernika żołądka, ma kształt litery ,,U" i długość około 30 cm (12 szerokości palców). W dwunastnicy rozpoczyna się proces wchłaniania pokarmów, głównie aminokwasów i cukrów prostych.

JELITO GRUBE ma około 1,5 metra długości, jest zbudowane z następujących części: kątnicy, okrężnicy, odbytnicy: jest to ostatni odcinek jelita grubego, przed odbytem. Jej właściwością jest możliwość znacznego rozszerzania pozwalająca pomieścić duże ilości stolca.

W jelicie grubym następuje zakończenie procesów trawiennych, tutaj z niestrawionych i niepotrzebnych organizmowi resztek pokarmu formułuje się stolec. Formowany stolec gromadzi się w odbytnicy, skąd wydalany jest na zewnątrz. Z jelita grubego do organizmu przedostają się tylko woda i sole. W jelicie grubym funkcjonuje wiele bakterii, biorą one udział w procesie fermentacji nie wchłoniętych resztek pokarmowych, z których następnie tworzy się stolec. Znajdują się tam również pałeczki okrężnicybędące dla jelita nieszkodliwe, przeniesione jednak do pochwy lub cewki moczowej czy też otwartych ran mogą spowodować poważne stany zapalne. Jelito grube zabezpiecza nam odpowiednią konsystencję stolca tak, aby nie był ani za rzadki, ani za twardy. Aby stolec łatwo wydostawał się na zewnątrz przez odbyt, jelito grube wydziela do resztek pokarmowych znaczne ilości śluzu. Wraz ze stolcem wydalane są również obumarłe komórki jelita, dlatego nawet wtedy gdy nic nie jemy możemy obserwować powstawanie stolca.

Co jest ważne dla jelita:

* Odpowiedni dobór artykułów żywnościowych
* Kultura odżywiania
* Higiena
* Aktywność fizyczno - ruchowa i wypoczynek
* Kontrola stolca
* Okresowe badania u lekarza proktologa

Uważaj na to co jesz! :

To co jemy ma zasadnicze znaczenie nie tylko na poprawne i zdrowe funkcjonowanie jelit, ale i na kondycję całego naszego organizmu. Wraz z pożywieniem musimy mu dostarczyć oprócz kalorii, niezbędnych do życia witamin i mikroelementów.

Wszelkie dodatki chemiczne zwane polepszaczami czy też konserwantami, zawarte w artykułach spożywczych, są antagonistami naszych organizmów, a ich nadmiar może się kumulować sprzyjając w dłuższym okresie czasu powstawaniu wielu chorób i schorzeń.

Wiedząc o tym powinniśmy staranniej przyglądać się kupowanej żywności, bacznie śledzić skład zawartości opakowania i wybierać te mające najmniej różnego rodzaju dodatków balastowych.

Podstawą naszego wyżywienia powinny być potrawy przygotowywane ze świeżych skład- ników, możliwie urozmaicone. Dobrą praktyką będzie częstsze zaopatrywanie się w produkty gospodarstw ekologicznych posiadających znak zdrowej żywności są one uprawiane na naturalnych nawozach, a w trakcie ich wegetacji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin.

Koniecznie unikaj! :

* szybkich posiłków
* nadmiaru artykułów wędzonych i przetworów mięsnych, konserw
* potraw smażonych na głębokim tłuszczu, np. frytek (wydzielają się dioksyny)
* posiłków grilowanych na węglu drzewnym (wydzielają się substancję kancerogenne)
* nadużywania napojów alkoholowych (jelita chore w ogóle nie tolerują alkoholu)
* napojów kolorowych, sztucznie barwionych i konserwowanych oraz sokopodobnych zawierających nadmiar dodatków chemicznych, dla zmylenia zwanych identycznymi z naturalnymi
* wszelkich dań przygotowywanych z tzw. półproduktów w formie sproszkowanej, kostkowanej itp.

Kultura odżywiania:

Brak czasu, pośpiech, nerwy, codzienna pogoń zawodowa, to wszystko sprowadza jedzenie do jednej z wielu czynności, której poświęcamy coraz mniej uwagi. Jemy z reguły to co nam wpadnie w ręce, na stojąco, często w biegu, łykając całe kęsy nieprzeżutej żywności, o różnych porach doby, najadamy się do syta przed samym snem po całodziennej głodówce. Taki styl życia sprzyja powstawaniu wielu chorób układu pokarmowego oraz schorzeń o podłożu psychosomatycznym, jest przyczyną naszego osłabienia, nadmiernej drażliwości, bólów głowy, bezsenności itp. Spożywanie posiłków powinno odbywać się w sprzyjającej atmosferze, to swego rodzaju celebra (czysto nakryty stół, określone pory, spokój i harmonia) nie tylko w święta, jak to u nas jest przyjęte, ale także w dni codzienne.

Aktywność fizyczno - ruchowa i wypoczynek:

Mają bezpośredni wpływ nie tylko na naszą kondycję, zapewniają również dobrą pracę jelit, co bezpośrednio ma związek z regularnym wypróżnianiem. Osoby prowadzące siedzący tryb życia, kierowcy, urzędnicy, pracownicy umysłowi, częściej są narażone na schorzenia jelitowe; są to głównie guzki krwawnicowe (hemoroidy), częste wzdęcia, zgagi oraz zaparcia.

Brak wypoczynku, rozregulowany tryb życia, niezgodny z naszym biologicznym zegarem. stwarzają nie mniejsze zagrożenia powodując wiele problemów zdrowotnych: choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, stresy, biegunki lub zaparcia, rak okrężnicy i odbytnicy. Dotyczy to szczególnie osób prowadzących nocny tryb życia lub pracujących dłuższego czasu na nocnych zmianach.

na podstawie artow noni.zdrowie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6275 Napisanych postów 76056 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754969
Trzeba uwazac bo mozna sobie krzywde zrobic, szczegolnie jak opiera sie na oczyszczaniach z dziwnych zrodel.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 481 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9932
wiadomo wszystko z glowa i rozwaga, takiego czegos nie robi sie na hop siup jakos to bedzie :)
ale uwazam ze po takich 2-dniowych oczyszczaniach raczej nic zlego sie nie stanie nikomu :)

ale ja jestem za dobra dieta dlatego wkleilem ten art o pracy i roli jelit, dobrze jest wiedziec co tam w nas jest zanim cos zaczniemy w siebie ladowac :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
Wielkie dzieki. Na podstawie tego co wkleiłes postanowiłem: (jak by co to czekam na poprawki)
1 dzien woda(+ ZMA + maxivit)
2 dzien soki(+ ZMA + maxivit)
3 dzien owoce i warzywa surowe(+ ZMA + maxivit)
4 dzien dieta zbilansowana (+ ZMA + maxivit)
5 dzien TKD (+ ZMA + maxivit)
i TKD trzymam

hmmm?co wy na to?


Zmieniony przez - nofatuk w dniu 2007-05-15 22:46:29

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
j/charon

Nie polecamy. Od oczyszczania są nerki, wątroba i układ limfatyczny a nie głodówka

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
czyli od razu tkd?

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 481 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9932
nie wiem dlaczego sie tak boicie 2 dniowego oczyszczania organizmu ja normalnie zyje i jeszcze lepiej sie po czymms takim czuje :)

to nie jest cos takiego jak tydzien bez jedzenia i picia hehe

a spadki masy miesniowej po 2 dniach - gdzie tam :) zreszta Peter Fort w jednym ze swoich artow pisal zeby miec spadki trzeba by nie jest 3 dni i trenowac :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Moja dieta do ocenki

Następny temat

dieta redukcyjna do oceny

WHEY premium