NIETOLERANCJA LAKTOZY
Wiele osób skarzy się na mdłości po wypiciu mleka. Niektórzy sądzą, że mają tak od zawsze. Dla inych szokiem natomiast jest to, że przez całe życiena śniadanie spożywali płatki z mlekiem, czy tez kakao- a obecnie po wypiciu szklaneczki białej cieczy dostają rozstroju żołądka w wyniku czego jedną bądź drugą stroną zwracają wszystko do ubikacji ...
Co więcej, dzieje się tak nie tylko w przypadku spozycia mleka słodkego , ale wiekszości produktów nabiałowych.
Co jest przyczyną owego stanu?
Laktoza- choć tylko pośrednio, bo główną przyczyną jest laktaza- enzym żołądkowy odpowiedzialny za trawienie laktozy.
A teraz od początku po kolei- nietolerancją laktozy nazwywamy zaburzenia trawienia spowodowane brakiem wytwarzania (lub wytwarzania w małej ilości) laktazy- enzymu który odpowiedzialny jest za rozkład laktozy. Skutkuje to nagromadzieniem się gazów trawiennych co prowadzi do wzdęc, bólów brzucha, mdłości a nawet do wymiotów i biegunki.
Dzieje się to w nastepujący sposób:
W przypadku małej ilości laktazy, laktoza zostaje niestrawiona i niemogąc przjść przez ściane jelita cienkiego zalega w nim, uniemozliwjając w ten sposób przeniknięcie laktozy do naczyń kwrionośnych. Jednoczesnie zatrzymuje wode ( stąd pojawienie się biedunki) w jelitach. Nastepnie w jelicie grubym pod wpływem bakterii jelitowych ulega beztlenowej fermentacji. Produkowane sa wówczas gazy organiczne (w tym mlekowy) - stąd wzdęcia.
Rodzaje niestrawności
Generalnie od 4-tego roku życia człowiek stopniowo wytwarza coraz mniej laktazy- u kazdego postepuje to w innym tempie.
Są osoby które juz w wieku przedszkolnym i szkolnym maja problem z przyswajaniem produktów nabialowych, innych natomiast dotyka to późniejszym okresie. Tak rozciągnięta w czasie nietolerancja nazywa się nietolerancją pierwotną, która najczęściej jest uwarunkowana genetycznie i u różnych ludzi wystepuje w różnym wieku. Jest to najczęsciej wystepująca nietolerancja.
Są jednak przypadki nietrawienia laktozy przez niemowalaki- jest to aktalazja, czyli wrodzona nietolerancja laktozy.
Istnieje jeszcze jeden rodzaj nietolerancji laktozy- nabyta ( wtórna) wywołana najczęściej stosowaniem leków podrażniających błone śluzową jelita cienkiego. Ma ona charakter przejściowy w przypadku któtszych okresów stosowania . Stała forma pojawia się w przypadku przewlekłyuch chorób jak np.mukowiscydoza, i wywołana jest długotrwałym stosowaniem leków.
Leczenie
Niestety nie opracowane leków które bezpieśrednio przyczyniły by się do ponownego produkowania przez organizm laktazy. Jedynym lekarstwem jest dieta- uboga w przetwory mleczne. Wyjątek stanowią kefiry i jogurty zawierające probiotyki, które są zdolne do wytworzenia laktazy, a same produkty poddane fermentacji mlekowej zawierają mniej laktozy.
art_by_stachers
----------------------------------------------------------
Mysle że tyle wystarczy :)
mam nadzieje że tekst sie komu s przyda.
bibliografii nie podam gdyż jest to wiedza ogólna- większośc wyniosłem jeszcze z liceum ( maturka z biologii ) Wiec jak ktos chce niech sobe dopisze podręcznik z liceum;-P
pzdr.
Zmieniony przez - stachers w dniu 2008-03-18 12:01:45