SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Niedobór magnezu czy coś poważniejszego?

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 16843

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 640
Witam,
Początkowo pojawił się silny zawrót głowy w ciągu dnia, gdy położyłem się spać, kłucie po lewej stronie klatki piersiowej, po nieprzespanej nocy, następnego dnia zrobiłem EKG - wyszło OK, bez problemów z sercem.
Lekarz przepisał MG + B6 2 x dziennie (1 tab. - 51 mg) + Bellergot na uspokojenie diagnozując nerwoból (nie chodź na siłownie powiększysz lewą komorę serca! MG w tej dawce zbytnio nie pomógł więc ponowna wizyta, gdyż pojawiły się:
- lekkie nieskoordynowanie ruchów
- problemy z koncentracją, skupieniem uwagi
- senność, ogólne nieogarnięcie
- skurcze, czasem drętwienie nóg
- dziwne pulsowanie w żyłach
Dostałem skierowanie - laryngolog (słuch, błędnik - OK) badanie krwi (OK), neurolog przepisał Aspargin 3x1 tab., Memotrophil 2x1 tab. (nie podając konkretnej przyczyny objawów , po tygodniu poczułem poprawę, po kolejnych kilku dniach zrobiłem trening (po 2 tyg. przerwy), objawy jakby wróciły, zwiększyłem więc dawkę Asparginu i od kilku dni biorę po 6 tabl. dziennie + 2-3 tabl. MG+B6 (ogólna więc dawka magnezu wychodzi mi 204-255 mg), kawy 0, alkoholu 0, staram się trzymać dietę, wstrzymuję się od ćwiczenia, ale jakoś poprawy nie widzę.
Znajomy z uczelni powiedział że miał te same objawy i musiał mieć rozbrat z siłką przez 3 m-ce ze względu na wypłukanie magnezu, a serce ma zdrowe jak dzwon
Zrobiłem parę kursów do przychodni i ani razu nie zmierzono mi ciśnienia.
Dodam, że z natury jestem nerwowy, czasem zbyt emocjonalnie podchodzę do pewnych spraw.
Jak myślicie czy warto zrobić dodatkowo badanie TSH ?(rodzinny powiedział że objawy opisane przeze mnie raczej nie towarzyszą zmianom tarczycowym)
Czy zupełnie odstawić Aspargin (słyszałem że nadmiar potasu może być szkodliwy), a skupić się wyłącznie na podawaniu czystego magnezu i w jakiej dawce najlepiej, chodzi mi o Filomag?
Na lewej łydce od kilku lat mam żylaka, może to być przyczyną tak słabego samopoczucia ?(lekarz twierdzi że to nie ma związku)
Czy opisanym dolegliwościom mogą towarzyszyć jakieś inne
schorzenia?
Wszelka pomoc mile widziana,pozdrawiam.

Zmieniony przez - Hawiros w dniu 2009-04-02 21:19:15
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Wyjątkowo przepyszny zestaw!

Zgarnij 3X NUTLOVE 500 w MEGA niskiej cenie!

KUP TERAZ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
krzykacz Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 18384 Napisanych postów 67593 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 561738
Dawkę ustal na poziomie dziennego zapotrzebowania dla Twojego przypadku.
Jeśli problemy z głową będą się powtarzać postaj się o MRI bądź TK głowy.

doping & zdrowie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 640
Do tego wszystkiego towarzyszy uczucie, że jestem jakby podpity "brak koordynacji ruchów - chory ma trudności w trafieniu ręką do celu", zaczynam podejrzewać najgorsze - SM. Jak na razie mam umówione badanie na elektrolity, TSH, może zrobić do tego dodatkowe badania? nie wiem gdzie z tym wszystkim się udać, jakiś dobry specjalista neurolog? Neurolog u którego wcześniej miałem wizytę nie stwierdził nic konkretnego, choć wiem że moje obawy mogą być na wyrost, miałem intensywne treningi na siłowni, mimo ponad 2 tygodniowej przerwy nie czuje chęci powrotu do ćwiczeń i ogólnie aktywności fizycznej. Czasami miewam momenty pustki w głowie, a irytuje też brak wyczucia czasu, kolejne godziny beztrosko mijają, zanim się zbiorę aby coś zrobić zajmuje to dłuższą chwilę :/ jakie są Wasze przemyślenia w tym temacie?
Pozdrawiam.

Zmieniony przez - Hawiros w dniu 2009-04-05 00:39:44
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 89 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3757
Mysle ze to jest nerwica ja z 2 lata temu tez zaczołem sobie wkrecac jakies choroby zrobiłem Tomograf glowy,ekg,badania krwi wszystko ok do tej pory mam dretwienie dloni,lek przed smiercia,jak zasypiam to slysze/czuje swoj puls,czasami mam pustke w glowie nie moge sie skoncentrowac ,szybsze bicie serca lekarz rodzinny wysyłal mnie do psychiatry ale nie poszedłem staram sie sam walczyc z tym a cwicze 3x w tyg siłka i 2x w tyg mma jakos daje rade.

Zmieniony przez - burzito w dniu 2009-04-05 07:51:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 640
Kilka m-cy temu miałem problem z ostrym bólem w krzyżu (rwa kulszowa), mimo to dalej ćwiczyłem i pogłębiłem ból, który ustąpił po przyjęciu leków i maści, jednak teraz przy pracy fizycznej pojawia się podobny ból, lecz o znacznie mniejszej intensywności, dużo czasu spędzam w poz. siedzącej, czy moje objawy mogąc mieć związek z dyskopatią, która nakręca przypuszczaną nerwicę?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 640
Dzisiaj odebrałem wyniki RTG:
*Zwężenie tarczy międzykręgowej L5-S1 z ostrym ustawieniem kości krzyżowej*
Co to oznacza?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 7128 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 24841
Nerwica. Dużo osób to dopada... Ja też jestem nerwowy... Ogolnie jest spoko, ale w sytuacjach stresowych nasila się dzwonienie w uszach, osłabienie.
Biegunki są?
Magnez pomaga uodpornić na stres, do tego przydało by się pić Melise, albo brać Tab. Ziołowe na takie schorzenia (Korzeń Arktyczny). Ja kiedyś czułem się w **** źle (Śmierć bliskich osób / Deprecha). Da się wyjść z tego. Ważne jest pozytywne nastawienie psychiczne. Pzdr

Wiesz co, spróbuj szczeknąć, jedno jest pewne;
groźny to ty jesteś, ale tylko przez internet.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 640
Problemów ze spustem i wypróżnianiem raczej nie mam
Magnez aplikuje, zalecono mi 2 tab dziennie, melisę też czasem popijam. Dzięki za odp. pozdro
Podaje jeszcze wyniki pozostałych badań:
TSH 4,00 uUL/ml
/norma 0,25-5,00/

Sód: 143,0 mmd/l
/135-147/
Potas: 4,1 mmd/l
/3,7-5,3/
Wapń: 2,45 mmd/l
/2,02-2,60/
Chlor: 102,0 mmd/l
/95-108/
Magnez: 0,8 mmd/l
/0,65-1,05/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 640
Już nie wiem sam co myśleć po kolejnej wizycie, neurolog po kilku stuknięciach młoteczkiem mówił, że to nie jest SM, przypisał hydroxyzyne której nie mam zamiaru przyjmować, w dodatku odniosłem wrażenie, że uważa mnie za jakiegoś hipochondryka, a do psychiatry jak narazie na pewno się nie wybiorę bezpodstawnie faszerować się psychotropami nie będe, póki nie wyklucze innych możliwości, poprosiłem o skierowanie na tomograf, ale zastanawiam się nad dokładniejszym rezonansem i mam takie małe pytanie czy wystarczy wykonanie samego MRI bez kontrastu czy w opisanych przeze mnie objawach kontrast należałoby uwzględnić?
Czasami to drętwienie lub mrowienie (lewa ręka i lewa noga), nie wiem jak to określić, jest tak ku*ewskie, z**ebać się można...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 99 Napisanych postów 686 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 2312
miales badany poziom glukozy we krwi?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 25 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 640
Cenie sobie wszelkie odpowiedzi w tym wątku, łapcie sogi

Glukoza z morfologii krwi: 82,61 /70-115/
RDW-CV: 15,3 /10-15/ - jedyny wynik nie mieszczący się w normie, po za tym morfologia OK
OB 2

Tutaj jeszcze wyniki wczorajszych badań:
fT4: 12,35 /9-20/
fT3: 4,58 /4-8,3/

Zdjęcie kręgosłupa szyjnego 3x
Wynik: Wyprostowanie lordozy szyjnej. Poza tym kręgosłup szyjny i otwory m-kręgowe w normie rtg.

Odbieram kolejne wyniki, stosuje różne metody na poprawienie samopoczucia i w dalszym ciągu chodzę spiżdzony, suplementuje omega 3, witaminę B complex, pije multivitamine.. może majówka mnie jakoś ożywi.. no to chlup

Zmieniony przez - Hawiros w dniu 2009-05-01 11:41:57
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Naplętek

Następny temat

Skręcenie kostki+pękniecie.. zastrzyki?

Wheya