Będąc produktem ubocznym powstałym przy produkcji masła, maślanka zwykle traktowana jest, jako produkt kłopotliwy, m.in. z powodu jej krótkiego terminu przydatności do spożycia.
Dzięki zastosowaniu homogenizacji, pasteryzacji i ukierunkowanej fermentacji, z tym problemem firma Fromako poradziła sobie doskonale.
Przydatność do spożycia, dobry smak i jakość maślanka zachowuje przez 21 dni.
Maślanka naturalna stanowi cenny i powszechnie lubiany produkt spożywczy.
Nie należy zapominać o jej zdrowotnych właściwościach.
Ze względu na zawartość prawie całej lecytyny mleka, maślanka naturalna posiada właściwości dietetyczne i odżywcze.
W jej skład wchodzą witaminy z grupy B. Maślanka jest trawiona 2-3 razy szybciej niż mleko słodkie.
Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaktykę jelit.
Nasza maślanka nie zawiera środków konserwujących. Charakteryzuje się orzeźwiającym, lekko kwaśnym, aromatycznym smakiem, jednolitą, białą do kremowej masą oraz zawsze jednakowo pysznym smakiem.
ZAWARTOŚC substancji odżywczych w 100g
białko 3,7g
węglowodany 5,9g
tłuszcz 1g
JA sam piję co dwa dni 1itr maślanki,a wy?? co o niej sądzicie? czekam na opinie :) pozdrawiam i namawiam do niej:)