Szacuny
430
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
"Spośród środków spozywczych najważniejszymi źródłami wapnia są mleko i jego przetwory. Z TYCH PRODUKTÓW WAPŃ JEST NAJLEPIEJ PRZYSWAJALNY DZIĘKI OBECNOŚCI LAKTOZY I ODPOWIEDNIEGO STOSUNKU WAPNIA DO FOSFORU. W mleku krowim jestok 1,2g wapnia na litr tworzącego rózne związki.Około 2/3 całej ilości wapnia związane jest z kazeiną w postaci koloidalnego dwu i trifosforanu wapnia. Resztę stanowią związki rozpuszczalne w tym 10% to wapń jonowy a 20% to niezjonizowane cytryniany i fosforany"
to tak co do przyswajalności wapnia z mleka może się przyda
co do kazeiny popieram kolegów ale i tak kązdy będzie miał swoje zdanie
Szacuny
6
Napisanych postów
823
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
50683
z tego co pamietam to ostatnie badania mówią ze najlepszym źródlem wapnia są skorupki skorupiaków, czesto profesorzy, doktorzy nie sa nabieżaco z badaniami i opieraja sie na starej szkole, nie raz realizują programy nazucone przez lobba mleczarskie
Szacuny
11148
Napisanych postów
51564
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
kwachu co do skorupiakow - zgodze sie, iz malo osob o tym mowi, lecz mysle ze nie z powodu niedoksztalcenia, lecz z pwodow niskiego spozyci aw polskim spoleczenstwie. i to sie szybko zmieniac nie bedzie.
Szacuny
6
Napisanych postów
823
Wiek
33 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
50683
Tak skorupki po jajkach są dobrym źródłem wapnia, jak chcesz możesz je mielić.
Mleko będzie dostarczało wapnia ale tylko w wypadku jęsli będzie zawierało minimalne ilosci tłuszczu gdyż to własnie tluszcz upośledza wchłanianie wapnia