No więc za radą s.m.p.a. wrzucam fajny przepis na guacamole, czyli swoisty sos, pastę czy co tam na bazie awokado. Używany przeważnie do tortilli. Dociekliwych pochodzenia tego odsyłam do wyszukiwarki ;) No to jedziemy!
Guacamole
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
2 łyżeczki sosu tobasco/chilli lub świeża papryczka chilli
1 łyżka kolendry / natka pietruszki
1 pomidor
sól, pieprz do smaku
Kilka uwag:
1. Wybieramy tylko choć trochę miękkie awokado, twarde są zbyt twarde
Po prostu ciężko się obiera i wyjmuje pestkę.
2. Do rozgniatania można użyć widelca, ale wtedy tym bardziej powinniśmy mieć miękkie awokado lub zaopatrzyć się w blender.
3. Najlepsza jest świeża kolendra, ale czasem ciężko ją dostać, więc używamy tej w paczuszkach. Wówczas dobrze jest ją zalać wrzątkiem i później rozgnieść - ja tak zrobiłem.
4. Z braku kolendry, choć bez niej nie wyobrażam sobie guacamole, można użyć natki pietruszki. Ja użyłem obydwu składników, pietruszka po prostu nadaje takiej "świeżości".
5. W zależności od upodobań można użyć papryczki chilli (różne odmiany) lub jak w przepisie tabasco czy innego sosu. Według mnie papryczka nadaje się bardziej z racji walorów smakowych, nie capi octem, wysoka zawartość wit. C itd.
6. Hardcore'owcy mogą użyć także jakiegoś ostrego sosu, jak to np. mam na zdjęciu. One akurat są ostrzejsze od tabasco od 12 do 100 razy, więc urywają dupę
No to zaczynamy:
Najpierw zalewamy kolendrę wrzątkiem i tak zostawiamy w garnuszku:
Obieramy awokado najlepiej skrobaczką i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy w kostkę:
Wszystkie pozostałe składniki także kroimy i wrzucamy do pojemnika:
Dolewamy soku z limonki:
Odcedzamy kolendrę, rozgniatamy ją i także wrzucamy ze wszystkim:
Teraz siejemy zniszczenie blenderem ;)
Dekorujemy i cieszymy oko !
Teraz najlepiej jest to wstawić do lodówki, żeby wszystko się przegryzło.
Uwaga ! Guacamole po pewnym czasie traci swój fajny zielony kolor na rzecz brązowego, więc albo należy wszystko wszamać albo po prostu po czasie wymieszać ;)
SMACZNEGO !
Na koniec jeszcze b/t/w:
Nie zważyłem, ale jedno awokado ma ok. 140g, więc 280g awokado daje nam:
Białko - 6g
Tłuszcze - 43g
Węglowodany - 12g
Guacamole
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
2 łyżeczki sosu tobasco/chilli lub świeża papryczka chilli
1 łyżka kolendry / natka pietruszki
1 pomidor
sól, pieprz do smaku
Kilka uwag:
1. Wybieramy tylko choć trochę miękkie awokado, twarde są zbyt twarde

2. Do rozgniatania można użyć widelca, ale wtedy tym bardziej powinniśmy mieć miękkie awokado lub zaopatrzyć się w blender.
3. Najlepsza jest świeża kolendra, ale czasem ciężko ją dostać, więc używamy tej w paczuszkach. Wówczas dobrze jest ją zalać wrzątkiem i później rozgnieść - ja tak zrobiłem.
4. Z braku kolendry, choć bez niej nie wyobrażam sobie guacamole, można użyć natki pietruszki. Ja użyłem obydwu składników, pietruszka po prostu nadaje takiej "świeżości".
5. W zależności od upodobań można użyć papryczki chilli (różne odmiany) lub jak w przepisie tabasco czy innego sosu. Według mnie papryczka nadaje się bardziej z racji walorów smakowych, nie capi octem, wysoka zawartość wit. C itd.
6. Hardcore'owcy mogą użyć także jakiegoś ostrego sosu, jak to np. mam na zdjęciu. One akurat są ostrzejsze od tabasco od 12 do 100 razy, więc urywają dupę

No to zaczynamy:

Najpierw zalewamy kolendrę wrzątkiem i tak zostawiamy w garnuszku:

Obieramy awokado najlepiej skrobaczką i wyjmujemy pestkę. Następnie kroimy w kostkę:

Wszystkie pozostałe składniki także kroimy i wrzucamy do pojemnika:

Dolewamy soku z limonki:

Odcedzamy kolendrę, rozgniatamy ją i także wrzucamy ze wszystkim:

Teraz siejemy zniszczenie blenderem ;)
Dekorujemy i cieszymy oko !

Teraz najlepiej jest to wstawić do lodówki, żeby wszystko się przegryzło.
Uwaga ! Guacamole po pewnym czasie traci swój fajny zielony kolor na rzecz brązowego, więc albo należy wszystko wszamać albo po prostu po czasie wymieszać ;)
SMACZNEGO !
Na koniec jeszcze b/t/w:
Nie zważyłem, ale jedno awokado ma ok. 140g, więc 280g awokado daje nam:
Białko - 6g
Tłuszcze - 43g
Węglowodany - 12g