Żeby życie miało smaczek
raz omeczka
raz treniaczek
...
Napisał(a)
Wyczuwam na lewym jądrze guzek, na prawym zas nic takiego nie czuje, czy pójść do lekarza pierwszego kontaktu po skierowanie na USG??
6
...
Napisał(a)

Wyczuwalne zgrubienie na jądrze może być objawem takich przypadłości, jak:
zapalenie najądrza oraz jądra, torbiel jądra, wodniak jądra, skręt jądra.
Bardzo istotne jest przeprowadzanie samobadania. Polega ono przede między innymi na:
- porównaniu kształtu i wielkości obu jąder - najlepiej wykonać to niezwłocznie po ciepłej kąpieli, kiedy skóra i tkanki nie są napięte;
- sprawdzeniu czy występują guzki - wykonując delikatne okrężne ruchy palcami należy sprawdzić czy są wyczuwalne zgrubienia, guzki;
- obserwacji własnego ciała - czy nie występuje nadmierne, dodatkowe owłosienie, bądź feminizacja - niektóre guzy mogą wytwarzać hormony płciowe zarówno męski, jak i żeńskie.
Każda zaobserwowana zmiana dotycząca: wielkości, kształtu, uczucia ciężkości jądra, wyczuwalnych zgrubień i guzków, zmian skórnych, musi zostać skonsultowana z lekarzem.
Błyskawiczne zdiagnozowanie problemu daje gwarancję pełnego wyzdrowienia.
Jakie inne dolegliwości mogą towarzyszyć guzkowi na jądrze i o czym mogą świadczyć?
- ból w pobliżu jąder, wysoka gorączka, obrzęk i zaczerwienienie moszny - zapalenie jądra w wyniku infekcji bakteryjnej, wirusowej;
- jednostronny ból i obrzęk jądra, dyskomfort cewki moczowej - zapalenie najądrza w wyniku powikłań zakażenia układu moczowego;
- bardzo silny ból jądra - skręt jądra, do którego może dojść po gwałtownych ćwiczeniach fizycznych i polega na obrocie jądra wokół własnej osi. W wyniku skrętu jądra dochodzi do ściśnięcia naczyń w powrózku nasiennym, co powoduje niedokrwienie i finalnie - martwicę gruczołu;
- nagromadzenie płynu w worku mosznowym - wodniak jądra, będący najczęściej powikłaniem po urazie lub zapaleniu jądra.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
lepiej tego nie lekcewazyc udaj sie do lekarza jezeli nie wiesz co to jest bo pozniej moze byc powaznie pozdrawiam
2
daze do tego zeby byc wiekszym i silniejszym ale to nie wszystko co chce osiagnac siła lezy w słowie
...
Napisał(a)
koles do urologa z tym lec i to jak najszybciej bo mozesz miec problemy z tym
co by bylo gdyby...
...
Napisał(a)
to najprawdopodobniej nic zlego. to glowa najadrza - struktura anatomiczna!
3
"Niemoc to piekło, moc to naiwność"
...
Napisał(a)
meta a boli cie ten guzek i jakiej on jest wielkosci ??? i w ktorym miejscu na gorze jadra czy na dole??
2
Cytat roku by pio091: Ja mam 16 lat jestem w czasie cyklu metka jest cool ale musisz ją codziennie wypocić (zmniejsza skutki uboczne)
...
Napisał(a)
No wiec jak juz wspominalem, wyczuwam go tylko na lewym jadrze, jest on w tym miejscu w ktorym wychodzi nasieniowod i nic mnie nie boli, dzieki za powazne podejscie do tematu, macie wszyscy po sogu
2
Żeby życie miało smaczek
raz omeczka
raz treniaczek
...
Napisał(a)
ja tez cos takiego wyczuwałem okazało sie ze mam jakies żylaczki czy cós:)
ale do urologa idz przynajmniej ci sprawdzi dokłądnie jakie tam zmiany zaszły po kuracyjkach :P
ale do urologa idz przynajmniej ci sprawdzi dokłądnie jakie tam zmiany zaszły po kuracyjkach :P
3
...
Napisał(a)
jelsi to sie znajduje kolo nasieniowodu to mozelizwe ze masz zylaki ... ja tez mam i zyje narazie ale opercaja i tak mnie czeka :/ bo jak to lekarz stwierdzil moze byc problem z bezplodnoscia i na starosc z prostata moge miec powazne problemy ....wiec idz do urologa 

co by bylo gdyby...
...
Napisał(a)
Sorry, jestem tu przez pomylke. Guzek 

.__._.__.__||_
/.__||.'__/|_-_|
..(_.||..|......||_
\_,_||_|.......\_/...:LIGHT!:.
...
Napisał(a)
tez mam na lewym, bylem u urologa i powiedzial ze to torbiel (nic strasznego) i jak chce to moze mi to wyciac. Pozniej powiedzial ze zobaczy co jest w srodku i odessal mi caly plyn z tej torbieli za pomoca strzykawki i igly dwunastki !!!!! Mowie wam, taki ból, że godzine zajelo mi dojscie ze szpitala na przystanek autobusowy, no i bolalo mnie jeszcze dosc mocno przez jakies 4 dni. Z operacji odrazu zrezygnowalem 

6
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!