Co powoduje ginekomastie? Spowodowana jest zwiększeniem stosunku wolnego estradiolu do testosteronu w osoczu. Ale skąd u mężczyzny żeńskie hormony płciowe? Hormony konwertują. Także androgeny (testosteron, androstendion) w estrogeny (estron, estradiol). Nie bezpośrednio, ale można to tak uprościć. Enzym odpowiedzialny za przekształcanie testosteronu w estradiol to aromataza. Oprócz aromatazy za ginekomastie odpowiada także SHBG (białko wiążące hormony płciowe) - ma większe powinowactwo do testosteronu niż do estradiolu, co powoduje zmniejszenie ilości wolnego testosteronu (hormony związane z SHBG nie posiadają aktywności biologicznej). Dodajmy marskość wątroby i niewydolność nerek (spowolnienie metabolizmu hormonów). Pozostałe przyczyny nie dotyczą koksów, więc nie ma się co rozpisywać.
Epistane. Nie aromatyzuje. Skąd więc ginekomastia? Mało to prawdopodobne, ale:
1) Epi jednak aromatyzuje.
2) Nadczynność tarczycy spowodowana epistane (zwiększenie poziomu SHBG, zmiejszenie ilości wolnego testosteronu).
3) Epi wiąże się z SHBG, tymczasowo podnosząc poziom testosteronu, ale po odstawieniu następuje gwałtowny spadek testosteronu i bilans zmienia się na korzyść estrogenów.
4) Uszkadza mózg.
5) Spuścizna po poprzednich cyklach z twardszymi środkami.
6) Psychika.
Toksyczność.
Epistane jest związkiem metylowanym. Hormony muszą być metylowane, jeżeli mają być przyjmowane oralnie. Ale ponoć nie każdy 17a-methyl jest równie toksyczny dla wątroby (JW, PA od ALRI).
Odblok po epistane.
Przysadka mózgowa stymuluje podwzgórze do wydzielania hormonu lutenizującego. Zwiększony poziom testosteronu we krwi ogranicza wydzielanie LH, więc komórki śródmiąższowe jąder nie produkują testosteronu za co właśnie jest odpowiedzialny LH (sprzężenie zwrotne). To jest tzw. oś przysadka-podwzgórze-jądra. Z tym, że ja cały czas żyłem w przekonaniu, że to tak naprawdę poziom estrogenów powoduje blok. Było by to logiczne, gdyż na zmiejszoną ilość estrogenów organizm mężczyzny reaguje uwalniając więcej testosteronu, bo to jedyna droga do zwiększenia ilości estrogenów. Jak to w końcu jest?
No dobra, ale czy epi konwertuje do jakiejś pochodnej testosteronu? Jeżeli tak, to musi aromatyzować. A być może konwertuje do DHT? Jeżeli staje się od razu formą aktywną testosteronu (nie mylić z wolnym testosteronem), wtedy nie może już skonwertować do estrogenów. A może jest to zwykły inhibitor aromatazy? Epi można by wtedy wrzucić do produktów takich jak: Arremadext™ XTR, Attitude™, Novedex™ XT itd. i rozmawiać o tym PH w dziale suplementacja. Niech się wypowie specjalista.
A więc moje pytanie brzmi:
Co się dzieje z 2a,3a Epithio-17a-methyl-17b-hydroxy-5a-androstane w organiźmie mężczyzny?
Zmieniony przez - Kreatynek w dniu 2009-09-29 15:12:27
Pomogłem? - Kliknij: https://db.tt/QJPATJaZ