"Ja zawsze uważałem że owoce to głownie frukoza?? Fruktoza - Cukier prosty, którego cząsteczka jest zbudowana z sześciu atomów węgla. Wchodzi w skład sacharozy. Występuje także w owocach, dlatego jest też nazywana cukrem owocowym. W organizmie może być przekształcana do glukozy."
banany sa szczegolnym owocem pod tym wzgledem :) niedojrzale maja w swoim skladzie praktycznie sama skrobie (w dodatku ciezko strawna). w procesie dojrzewania (gdy przestaja byc zielone) skrobia stopniowo zamienia sie w cukry. natomiast zazwyczaj nie je sie brazowych bananow, w zwiazku z czym dostarcza sie zarowno cukry proste jak i skrobie. glownie dlatego sa uwazane za bardzo 'sprotowe owoce'. inne plusy w sporcie, to prawie zerowa ilosc bialka i tluszczy (szybko i latwo sie trawia, wiec moga byc spozywane
przed treningiem), a takze wysoka zawartos waznego 'sportowego' mineralu - potasu.
nie polecam natomiast zjadania zielonych bananow (ktore sa niemal 100% skrobiowe), gdyz skrobia ta nie trawi sie w jelicie cienkim, a trafiajac do jelita grubego podlega fermentacji... niektorzy (np. biegacz linford christie) jedza zielone banany po gotowaniu, ale to juz wyzsza szkola jazdy.