Przepis mojej produkcji :) Oto on:
Mąka żytnia 75g (pół szklanki)
Mąka pszenna 75g (pół szklanki)
Otręby żytnie/pszenne 50g (cała szklanka)
Otręby żytnie 50g (cała szklanka)
płatki owsiane 100g (cała szklanka)
jajka 2 sztuki (ok 120g) r. L
rodzynki 50g (2/5 szklanki)
słonecznik 50g (pół szklanki)
miód 50g (2 czubate łyżki)
mleko 0,5% 150ml
Ostrowia WPC 80 100g
proszek do pieczenia 5g (łyżeczka)
cynamon 25g (5 łyżeczek)
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wszystkie składniki do miski, z tym, że mleko proponuję dodać ostatnie gdyż każdy może mieć inne odmiany płatki owsianych ;). A nie chcemy żeby masa, którą utworzymy pływała. Po dokładnym wymieszaniu wykładamy papierem pergaminowym blachę i łyżką nakładamy na nią porcje. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wrzucamy do piekarnika ciasteczka i pieczemy je jakieś 15 minut. Wyciągamy, czekamy aż ostygną i mamy wspaniałą przekąskę :D!
Wartości odżywcze(nie uwzględniłem straty termicznej, są to szacunkowe wartości dla nieobrobionego produktu):
Całość:
Białko: 147,9g
Węglowodany: 310,875
Tłuszcze: 56,195
Kaloryczność:2250,75kcal
1 ciacho (zakładając że wyjdą równe porcje):
Białko: 9,86g
Węgle: 20,725g
Tłuszcze: 3,746g
Kaloryczność: 150,05 kcal
Zmieniony przez - nrk1989 w dniu 2009-04-25 18:50:57
Zmieniony przez - nrk1989 w dniu 2009-04-26 13:42:40

Mąka żytnia 75g (pół szklanki)
Mąka pszenna 75g (pół szklanki)
Otręby żytnie/pszenne 50g (cała szklanka)
Otręby żytnie 50g (cała szklanka)
płatki owsiane 100g (cała szklanka)
jajka 2 sztuki (ok 120g) r. L
rodzynki 50g (2/5 szklanki)
słonecznik 50g (pół szklanki)
miód 50g (2 czubate łyżki)
mleko 0,5% 150ml
Ostrowia WPC 80 100g
proszek do pieczenia 5g (łyżeczka)
cynamon 25g (5 łyżeczek)
Sposób przygotowania:
Wrzucamy wszystkie składniki do miski, z tym, że mleko proponuję dodać ostatnie gdyż każdy może mieć inne odmiany płatki owsianych ;). A nie chcemy żeby masa, którą utworzymy pływała. Po dokładnym wymieszaniu wykładamy papierem pergaminowym blachę i łyżką nakładamy na nią porcje. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Wrzucamy do piekarnika ciasteczka i pieczemy je jakieś 15 minut. Wyciągamy, czekamy aż ostygną i mamy wspaniałą przekąskę :D!
Wartości odżywcze(nie uwzględniłem straty termicznej, są to szacunkowe wartości dla nieobrobionego produktu):
Całość:
Białko: 147,9g
Węglowodany: 310,875
Tłuszcze: 56,195
Kaloryczność:2250,75kcal
1 ciacho (zakładając że wyjdą równe porcje):
Białko: 9,86g
Węgle: 20,725g
Tłuszcze: 3,746g
Kaloryczność: 150,05 kcal
Zmieniony przez - nrk1989 w dniu 2009-04-25 18:50:57
Zmieniony przez - nrk1989 w dniu 2009-04-26 13:42:40