Bardzo lubię chrzan i dlatego chciałbym się o nim trochę dowiedzieć, szczególnie, że czasem lubię przekąsić sobie kabanoska z chrzanem
...
Napisał(a)
No więc chciałbym się dowiedzieć czegoś o tej ciekawej przyprawie, ale niestety wyszukiwarka nie zwróciła żadnych konkretnych wyników
Bardzo lubię chrzan i dlatego chciałbym się o nim trochę dowiedzieć, szczególnie, że czasem lubię przekąsić sobie kabanoska z chrzanem
Bardzo lubię chrzan i dlatego chciałbym się o nim trochę dowiedzieć, szczególnie, że czasem lubię przekąsić sobie kabanoska z chrzanem
...
Napisał(a)
Chrzan działa grzybobójczo i bakteriobójczo, przyspiesza metabolizm pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Powinny go spożywać osoby mające kamicę nerkową, jest również pomocny przy niestrawności i nadkwaśności. Stosowany jest tez w zewnętrznych okładach niwelujących bóle reumatyczne i nerwobóle.
Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w.
Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy). Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek.
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Jedzmy-chrzan-na-zdowie,2020.html
Chrzan na trawienie
Starty korzeń chrzanu gości na naszych stołach zazwyczaj tylko podczas wielkanocnych i bożonarodzeniowych posiłków. Tymczasem ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.
Chrzan pochodzi z Europy Wschodniej i Azji Zachodniej, dziś uprawia się go na całym świecie. Znali go już starożytni Egipcjanie. Dawniej stosowano do głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej, dopiero później doceniono jego walory smakowe. Od poświęconego chrzanu rozpoczynano wielkanocne śniadanie – miał on ustrzec przed dolegliwościami żołądkowymi podczas świątecznej biesiady.
Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.
Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie.
http://www.erodzina.com/index.php?id=38,985,0,0,1,0
Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w.
Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy). Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek.
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Jedzmy-chrzan-na-zdowie,2020.html
Chrzan na trawienie
Starty korzeń chrzanu gości na naszych stołach zazwyczaj tylko podczas wielkanocnych i bożonarodzeniowych posiłków. Tymczasem ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.
Chrzan pochodzi z Europy Wschodniej i Azji Zachodniej, dziś uprawia się go na całym świecie. Znali go już starożytni Egipcjanie. Dawniej stosowano do głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej, dopiero później doceniono jego walory smakowe. Od poświęconego chrzanu rozpoczynano wielkanocne śniadanie – miał on ustrzec przed dolegliwościami żołądkowymi podczas świątecznej biesiady.
Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód; witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.
Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie.
http://www.erodzina.com/index.php?id=38,985,0,0,1,0
...
Napisał(a)
studensky bardzo fajnie też lubie chrzan a nigdy mi się nie chciało szukać info łap soga.
treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
...
Napisał(a)
Są jakieś dzienne ograniczenia tej cudownej substancji czy można szamać bez ograniczeń?
Chrzan działa dobrze na nadkwasotę, czy oznacza to, że ma działanie zasadowe jak warzywa i odkwasza organizm?
Chrzan działa dobrze na nadkwasotę, czy oznacza to, że ma działanie zasadowe jak warzywa i odkwasza organizm?
...
Napisał(a)
Taki chrzan ze sloika z roznymi dodatkami tez warto jesc? Tam chyba jest m.in cukier,olej
...
Napisał(a)
Najlepiej jest mieć dziadka który ma przez cały rok w ziemiance uchowany chrzan i sobie podbierać
Trochę kłopot z tarciem jest, bo się beczy okropnie, ale jak się już utrze takich chrzan i doprawi odrobiną soku z cytryny i solą to mmm pycha
Trochę kłopot z tarciem jest, bo się beczy okropnie, ale jak się już utrze takich chrzan i doprawi odrobiną soku z cytryny i solą to mmm pycha
...
Napisał(a)
Chrzan jest ok, podobnie jak musztarda. Calych sloikow nikt raczej nie zjada do posilku wiec o ilosc nie ma sie co martwic. Polecam rowniez tabasco do roznego rodzaju potraw, swietny smak
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Domer, z tą musztardą mnie pocieszyłeś, bo myślałem, że to zło. Jadam często do mięs Najlepsze są słowackie i czeskie, takie w plastikowych opakowaniach
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-25 16:45:59
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-25 16:45:59
...
Napisał(a)
Jadłem, b.dobra.
Te słowackie i czeskie można nabyć w PL w pospolitych marketach, typu Tesco, Biedronka. Na opakowaniu jest napisane "Horcica". Polecam
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-25 17:25:14
Te słowackie i czeskie można nabyć w PL w pospolitych marketach, typu Tesco, Biedronka. Na opakowaniu jest napisane "Horcica". Polecam
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-06-25 17:25:14
Polecane artykuły