Chrzan działa grzybobójczo i bakteriobójczo, przyspiesza metabolizm pobudzając wydzielanie soków trawiennych. Powinny go spożywać osoby mające kamicę nerkową, jest również pomocny przy niestrawności i nadkwaśności. Stosowany jest tez w zewnętrznych okładach niwelujących bóle reumatyczne i nerwobóle.
Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w.
Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy). Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek.
http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Jedzmy-chrzan-na-zdowie,2020.html
Chrzan na trawienie
Starty korzeń chrzanu gości na naszych stołach zazwyczaj tylko podczas wielkanocnych i bożonarodzeniowych posiłków. Tymczasem ze względu na jego lecznicze właściwości powinnyśmy go spożywać jak najczęściej, nie tylko od święta.
Chrzan pochodzi z Europy Wschodniej i Azji Zachodniej, dziś uprawia się go na całym świecie. Znali go już starożytni Egipcjanie. Dawniej stosowano do głównie w celach leczniczych, zwłaszcza w medycynie ludowej, dopiero później doceniono jego walory smakowe. Od poświęconego chrzanu rozpoczynano wielkanocne śniadanie – miał on ustrzec przed dolegliwościami żołądkowymi podczas świątecznej biesiady.
Chrzan zawiera wiele składników mineralnych: fosfor, siarkę, potas wapń, magnez, żelazo, sód;
witaminy C, B, E i prowitaminę A. Dla celów leczniczych wykorzystuje się korzenie i świeże liście chrzanu. Mają one działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze.
Chrzan korzystnie działa na trawienie. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii. Podnosi strawność pokarmów. Poprawia pracę wątroby i nerek, działa moczopędnie.
http://www.erodzina.com/index.php?id=38,985,0,0,1,0